SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Monday, January 10, 2011

Makan Segala Macam

Oklah, Malikha dah besar dah. Dah boleh makan macam macam. Tapi takde lah bermakna Mama kasi Likha makan sup gearbox ke, sambal sotong ke, laksa penang ke, putu bambu ke, ikan pekasam ke, cuma makan dalam class yang dia boleh makan lah. But Dr pesan, kalau boleh telur jangan lagi bagi sangat... sebab takut kulit yang comel-putih-gebu tu allergic ke kan...




Biasanya pagi, kalau Likha bangun awal sama Papa macam nak pergi kerja... Mama kasi lah something yang lite dulu untuk bekpes dia. Macam kekadang roti Gardenia tu, kekadang fruits, kekadang biskut Tiger Susu tu plus dengan air masak sometimes susu Dutch Lady yang untuk kids tu. Tengok apa stok yang ada sebelum Mama bertungkus lumus masak bubur nasi dia. Well, since 13 bulan Likha dah takmo nestum or wateva yang instant lah... Mama dulu pun start bagi dia nestum sebab selalu ikut Papa beroutstation, so dat tyme benda yang paling senang untuk baby baby adalah baby's food yang ada kat kedai kedai lah kan..




Kalo Likha bangun lambat, ooohh kekadang memang lambat.. Pernah kul12 baru bangun hisssh!...terus straight makan lunch lah... Orang cakap, breaklunch... :)




Then for lunch., Likha akan makan dalam kul 12 - 1 sebelum tidur petang. Now, saya memang kena rajin dan kreatif masak untuk dia. Tiap hari menu memang tak sama tapi nanti tetap akan rotate lah. Yelah, sejauh mana jugaklah saya nak kreatifkan.. Ye dok..? Ok, ada masa saya akan buat sup ayam untuk Likha, memang none-less garam, ayam tu dipotong dadu kecil campurkan bersama potato... So, nasi pulak jerang kosong lah. Bila dah nak makan, just campurkan sup ke dalam bubur nasik tu. Ni memang berselera.... like Mama suka sup ayam! Kekadang, saya try akan buat bubur ayam yang sebijik macam McDonalds tu... Yang penting, kena tambah halia, daun bawang dan taburkan bawang goreng. Memang harum...! Makan pun laju jer... disuanya mulut comel tu ke kita :)


Besides, saya akan goreng ikan jugak less garam, dan cubit isi nya gaul dalam bubur nasi tadi.. Atau kekadang gorengkan ayam, masak bubur nasi ikan bilis - tapi ikan bilis ni kena goreng rangup dulu..  kemudian campurkan dlm bubur nasi yang tengah menggelegak, kalau nk tumbuk/blend dulu pun boleh - masakkan sup sayur campur, sup sayur bayam, yang penting kena ada dua lauk lah.. Satu ayam or ikan dengan sayur...




Oh bubur nasi dah tak perlu nak lenyek lenyek....macam dulu... Nasi tu saya akan jerang sampai lembek... tambah air dah tunggu lah sampai lembek... Kira macam bubur McD tulah.. Betul lah kata Mama Tiya, kita kena ajar jugak anak makan yang kasar sikit, takut nanti kalau asyik makan yang lembek tak pandai pulak nak mengunyah yang keras... Memandangkan Likha gigi baru nak masuk 5...., alhamdulillah bab makan dia dah pandai sekarang. Dari apa yang Mama observed, kalau lah die termakan roti yang besar, die akan keluarkan balik... Then dia akan kecik2 kan food tu. Papa pun cakap macam tu. So not too much worry.... :)


Dah kenyang, biasa kul 2 - 230, Likha akan tidur. Kalau tkde apa apa, drag lah sampai ke pukul 5 - 530... Memang lama, kalau takde yang mengacau... Nak tidur ni, harus layan Syusu dulu - 180ml. Petang lak bangun, sebelum mandi...., Mama kasi hi tea lah kekonon... Sambil dia layan Playhouse Disney dia..Tengok stok jugak apa yang ada... Asalkan jangan bagi cikendis sudah... Lalalalalllala... Likha suka air Clacium tu compared to Vitagen.. Ribena pun dia tak berapa suka sebab masam kot...


Dan sebelum jam 7 dah siap makan untuk dinner.. Lauk yang sama untuk lunch lah. Bubur nasi kosong Mama akan masak ari ari..Kasi yang fresh punya untuk Likha. Yelah. Mama banyak masa kat rumah ni... Tangunggjawab untuk anak tak pernah lupa.... Walaupun leka berurusan kat FB adalah untuk kerja kerja Mama bila Likha dah siap mandi, makan dan play dengan senang hati... :)





Bila dah tak nak, dengan selamba..... Macam nilah.......... haaa!


Kalau marah lebih lebih pun bukan Likha paham pun..
Mama marah sekejap jer.. Comel kan perangai ni. 
Jap tu Likha terus mencairkan hati Mama.
:)



Jadi sekarang ni stok basah selalu kena ada lah dalam fridge.
Kalau Mama tak masak untuk Papa pun, untuk dia mesti kena masak.
Air tangan ibu adalah yang akan membahagiakan dan menggembirakan anak anak.
:)


Bila dah makin besar ni, kira takde hal sangat lah kalau kuar memana, or outstation memana kan...?
 Apa yang kita makan, dia pun dah boleh makan.


Best best!
:)



Minum sirap selasih kat Kluang Station + Roti Bakar Kaya.
:)



 Boleh lepak makan Roti Nan kat Mamak.
:)


Oh ya, Likha now food paling feveret time snacking time nyer adalah prawn crackers atau nama lain dia Keropok Udang. Ni Papa yang ajar ni.
Kalau pergi memana, kena bawak keropok udang siap siap.
So that boleh lah dia berleka leka sekejap masa Papa Mama nak bersantap.
Huhuhuhu..




*kenapalah ku type blog sekarang macam nak buat esei heh. hish.


Bye!

9 comments:

Lina said...

babe, cuba try heinz's express meal.. ader few choices of pasta. sedap sgt! i selalu bwk if we're on-the-go, boleh mkn kat taman or dlm keta or kat kenduri kawen.... =)

Dong, Dia & Azra said...

Baju Likha, eyh Likha sekali, hehe, semua comel-comel.

Mama Kyra said...

tiya pn suka calsium..sedap..vitagen masam klu ks minum msti tk abis..sonok likha,mama msk mcm2 tuk dia mamam..

LiAnA said...

rindu nk masak bubur aqil mcm dulu2 kekeke.. skang ni abg aqil gigi dh penuh.. so mkn nasi mcm org besar dah.. sng keje :p

Mama Likha said...

heinz yer... blh gak nti try... hehe.. aleesya suka makan tu yer..?
western aleesya ni :)

Mama Likha said...

he..? baju likha biasa2 jer ;p

Mama Likha said...

tq eja, kalao tk mama likha asek tk confident je nk bg makan pape... skrg berani dah skit... :)

Mama Likha said...

alooorrr... abg aqil tk yah lah nk mkn bubur lagi... dh besor, encem lagi tu! kekekekekekkk

Mama Likha said...

vitagen mama likha yang suka ngehhh ngehhh