SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Wednesday, January 26, 2011

Urusan Bapak Dan Anak


Hari ni, hari setelkan hal yang dah lama tak setel setel lagi.
Buat pasport untuk dua beranak ni.
Dah makin dekat hari nak pergi, baru makin kalut!
Hihihi.
So semuanya dah setel lah.
Takyah pening pening agik.


Ok prosedurnya untuk buat pasport ni, memula korang kena pergi lah memana jabatan Imigresen yang terdekat.
Tadi weols ke Cawangan Subang, bersebelahan saja area Ofis Papa.
Dulunya Imigresen ni kat Epot Subang, now dah pindah ke sini.


Kemudian, isi borang. 


Then, dokumen yang diperlukan:

*Surat beranak oringinal dan copy 2 keping
*Mykad / Mykid original dan copy 2 keping
*Gambar pasport 2 keping
*Duit untuk bayaran buat pastport - ingat free ke.
Bagi dewasa - RM300 untuk 5tahun, RM150 untuk 2tahun.
Bagi kanak kanak bawah 12 tahun, RM150 untuk 5tahun.


For more info, boleh refer to http://www.imi.gov.my/ .


Kat sana ada jugak perkhidmatan photostat dan studio untuk amek gambar.
Contohlah lenkali, korang urgent tk sempat amek gambar, takyah ribut dong boleh ajer tangkap gambar kat sana.
:)




Weols dah siap siap bawak gambar pastport.
Cuma bab potostat jer buat kat sana.
*Susah ok nak amek gambar pasport cik minah tu.
Tu Mama pegang dari belakang*




Ukur ketinggian.
Malikha dah 76cm!
Cutenya!





Akhirnya, lepas 2jam siap. Terus collect dan setel.
Urusan kat kaunter pun sekejap jer.
Senang sangat.
Mama punya takyah dah ada, tahun depan nak expired dah pun.
Papa ngan Malikha lagi 5 tahun lama lah baru nak expired.




 Sementara tunggu pasport siap, pergi lunch dekat area Ofis Papa.
Excited kat situ banyak sangat kucing.
Mama tengok semua bersih bersih jer.
Cam nak amek sekor buh dalam bag wat balik rumah.
Hehehe.
Puas hati Likha tengok cat depan mata.




Ok dah.
Insya Allah, hope planning weekend ni berjalan dengan lancar dan mudah.
Bye bye!
:)



2 comments:

Mama Kyra said...

bestnya nk g jln2...kt singapore ke?klu tk slh la..manis je klu likha yg 1st tu..skali tgk ade la mcm mama dia..

alyyani said...

wow wee... likha and family nak bercuti jauh nampak nye. enjoy ye! :)