SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Tuesday, March 29, 2011

Tutorial Scheduled Entry



Wah! First time ni buat tutorial.
Huhu. 
Tak salahkan memberi ilmu, walaupun benda ni senang like eat peanut jer.
Tapi masih ada yang belum tahu.
:)


Ni berkenaan Scheduled Entry.
Masa Mama Likha sefamily pergi holiday bebaru ni kan, ada jer entry yang kuar kan..?
Kira blog ni tak sepi lah.
Haaa tu lah entry berjadual.


Ada 3,4 orang yang bertanya dan memberi ayat penyata.
''Wah, Mama Likha tengah-tengah holiday pun sempat lagi menulis blog erk''
''Oh, entry Malikha 17m ni kat Bandung ke?''
''Aikkk, kata pergi vacation, ni tulis blog bila ni?''


Haaa centulah lebih kurangnya komen-komennya.
Mama Likha tak marah, tak kisah pun.
Tu maknanya yuols concern dengan blog ini.
:)



Ok, actly saya dah siap-siap buat entry dan publishkan ikut time yang saya nak.
Macam tu jugak, masa saya kerja dulu. Saya menulis blog waktu malam dan auto-publishkannya esok.
Tak baik kan curi tulang time waktu kerja.
Walaupun ada masa terrrrbabas jugak! Hih! 
:)



So, macam ni stepnya ; 

1. Tulis entry macam biasa.
2. Bla bla blaaa blaaaa blaaaa....
3. Bila dah siap, tekan POST OPTION yang berkaler biru kat bawah tu




Nampak tak arrow tu.


4. Klik kat situ, akan keluar macam ni, dan kat arrow SCHEDULED AT tu masukkan expect date dan time yang kite nak auto-publishkan entry kita.
Mesti kena Bulan/Hari/Tahun.
Jangan terbalik kott lak.






5. Bila dah siap entry kita, klik PUBLISH POST macam biasa.


6. Ok, nanti kat dashboard akan keluar macam ni.




7. Siap! Sampai date dan time tu, automatik nanti entry kite akan dipublishkan...!
Kalau takde, try double check takut salah letak date ke, bulan ke or tahun ke.
Tapi seeloknya cek bebetul sebelum klik kat PUBLISH POST, takut nanti jadi STICKY POST pulak.



Ok, sila cuba yer!
Senang jer kan!
Yelah, yang senang ni reti lah ztee nak ajar. Cer yang kompliketed!
Ztee lak mitak diajarkan!
Hehehe!



Sekian!
Bye!
:)










3 comments:

Farah Shamsudin said...

bagus tu pada yang tak tahu.. fara pn memang slalu buat macam tu..:P senangla sikit kan..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

a'ah..sy pun selalu buat auto publish nih..taip waktu mlm..auto publish waktu pagi..pagi busy tak boleh hupdate hehe


KEBIASAAN YANG BIASA

Mamaleesya said...

tenkiu sharing...nice blog also. BTW keep in touch ye