SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Monday, June 27, 2011

Rumah Baru Hampir Siap !


Update hal rumah. Okey, walaupun banyak hal renovation berjalan tak berapa lancar sebab banyak miscommunication problem, malas nk story panjang - panjang..., akhirnya semua work in progress almost reach the target. Kira hampir 100 % dah. Ni bab renovation saja okeh. Tak termasuk hal deco - deco dalam rumah lagi ni.... Tu takpe, slowly...nanti - nanti.... Yang penting, bigboss, Papa Syahmi, memang dah decided untuk move in to before Ramadhan lah... Hari tu ingat tak sempat, ingat pas raya jer. Tapi bila campur tolak bahagi darab semua, kena pindah jugak sebelum puasa.... 


Some pictures for eye wash kihkih.



Glass mirror yang dipasang di bahagian staircase. Idea dari Papa.
Baguslah.. Boleh Mama tiap masa menilik tiap kali naik-turun tangga, baru sedar diri sikit makin lama makin big-bigger-biggest ni... hehehe.
Ruangan dining hall yang bercat merah, untuk naikkan lagi nafsu makan.
Ha ha ha.
Related tak cermin tu dengan living hall yang merah menyala.
Hi hi hi.



Bilik girl, yang ooomaigosh so pinky !
Pink - Exotic Bloom dari Nippon Paint.
Bilik Likha yang the only one tak buat wardrobe built - in.
Mama plan nak deco - deco sendiri bilik Malikha.
Bolehlah simple - simple kan...?
Lampu Apple, each time tengok Likha mesti nyanyi lagu ABC - Barbara Milnes all - time feveret dia tu.
Hi hi hi.
Good - good !


                 

Wall - light untuk biliknya.
Excited dengan HK. Mama ke Likha ? Hehehe.
Mama beli online di Scent Haventz.
Plan nak sumbat segala jenis stuff HK dalam bilik Likha nanti.
Biarlah orang kata, HK out - dated tapi HK tak hilang dek zaman kan !
Mama loikkee HK even more !



Kalau Mama kaya, bolehlah buat bilik Likha mcam ni kan !!

*
*
*
*
*
Source : Google



Segala hal berkaitan dengan langsir dah setel, after 3 kali meeting. First yang Mama pergi aritu, second di site sekali dengan ukuran diambil dan third time sekali di lagi di kedainya Sabtu lepas. Ingat nak buat pemilihan material, warna dan corak untuk curtaing mudah je ke ? No - no... Pening kepala okeh. Yang penting kena bekerjasama berbincang... So setel.... Bayaran pun dah dah dibuat separuh, dan semua langsir akan siap dipasang more less than 10 days.. Yahooo ! Memang weols laki - bini, lebih suka masuk rumah yang dah siap bertutup lingkup dengan langsir siap - siap...... 



Then... ? Apa lagi yer eh ...? Oh rumput karpet, weols akan buat dan tanam sendiri.. Yuuhuu... tak sabar pulak rasa nak berkebun nanti. He he he.... Bab barang dalam rumah, macam furniture yang nak dibeli baru, slowly dulu...., sebab memang ada 5 - 6 benda yang akan dibeli baru.... Ni tengah survey lah slow - slow ni.. Adoyaii... Masa makin sempit, poket pun dah nak kempis ni..... Macam nilah kan.....? Bila nak masuk rumah baru ni, memang banyak sangatlah duit yang diperlukan.... Serius....!! $$ ___________________$$



So... Minggu ni Mama dan Papa dah kena mulakan packing barang.... masuk kotak. At first, Mama tak tahu nak cuit yang mana dulu..... Help help ! Haaaaaaaaaaaaaaaaaa semputtt !!


22 comments:

kakchik@ella said...

Yg ni rmh kat Kt Dsara ke Ztee?

PinKy MoMMa said...

betul2 masuk umah ni mmg byk guna duit hukhukhuk..dh merasa masa pindah rawang dulu..

nsb baik ada bonus perodua ;p

tak sabar nak tgk keseluruhan ni mama likha..ahahaha aunty xcited bg pihak ni ;)

alyyani said...

tak saba nak tgk rumah korang! nanti kena buat full entry okeh!

ShimaSalleh said...

wah!Best kan pindah rumah at the same time penat..
Shima memula pindah dulu cuma bwk baju n diri je ekeke..
Nak pindah jgk la ;p Tp umah xnaik2 lagi. Buat rumah kg ajer.. Tanah ada tp modal xde ;p

gee ryder said...

whoaaa bestnyee nak masuk rumah baru...

bilik anak dara haruslah pink gitu ;)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wee..ztee suka merah ya..sy pon sama..tp ruang mknsy kaler oren kira cam feature wall skaliklah psl leh nmpk dari dpn pintu lg..

bilik likha tu kena ikut citarasa mama likha lah kan psl likha budak tecit agi ahahaha..


Surat Terbuka Buat Ayu Bakal Isteri Tomok

Ilhamny.com said...

bestnyerrr... jeles tgk... bilalah lnda nak leh de umah sndri..asik nyewa jek..yg paling jeles tang bilik pink tu... best sungguh...

Anonymous said...

haha selamat mengempiskan poket ztee

Farah Shamsudin said...

ouchh! memang poket akan kempis.. selamat berkempisan yerk.. satu hal lagi nak pack barang.. dah rase dah.. nak cuci rumah bagai.. adess!! memang sangat letih ok..

cat dari Nippon Paint memang terbaik!!hehehe

mummysabrina said...

wah best2...xpe biar berabes sikit asalkan puas hati ...rumahku syurgaku...^_^

Mama Likha said...

kc : rumah baru ni kt setia alam, kota dmnsara rumah yg skrg ni kc :)

Mama Likha said...

pinky momma : tulah.... semput dahhni.. kot2 klo ada org nk byr hutang ke... blh lah topap sana sini skit hehehe..


bonus pun tkthu bila ni dpt ni hehehe...

Mama Likha said...

alyyani : insya allah alya... tkut jgk nti org ckp nk show off ke apa kan?? huhu


shima : buat rmh kt mne? kg ke? nk tgk......... :)

Mama Likha said...

gee : tulah.. harus pinky gtu... !! :D

Mama Likha said...

rina avail : yup.. red one of feveret color zte hehe.. sama erk..?? tulah.. dh tgk entry cik betty dulu yg part rumah tu ! cantik ! pandai tau deco2 cik betty ni :)


hahaha.. kena ikut apa yg mama suka lah kan !

Mama Likha said...

tina : dh berapa kempis dhni... huhu kembung kjap je, pastu kempis balik haha

Mama Likha said...

farah : tulah frh... tk start lg ni pun dh penat miki hehek. dh mula nti tkthulah mcmne penatnyaaa lagi kan..?
bab cuci rumah, upah org jer nti :)


mummysabrina : yup betul tu... time ni lah nk wt yg terbaik am.... :)

Ibu Darwisy said...

ohh...ai pun eksited..mirror tu mmg sesuai letak kat dining hall..lagi nampak luas tau..idea u same mcm i..nak letak mirror jugak..

risa said...

weeeeeee..pindah umah ni memang tak terasa duit macam air kan dear
macam2 idea nak buat tu..adehhhhh
slow2 eh..walaupon dalam hati ku pon ikut excited..hehehe

eliyaezlinalias said...

nak masuk umah baru mmg penat..
penat badan
penat otak
penat poket
heheheh
tapi bila da masuk puas nyer hati tak terhingga
hasil titik peluuh sendirik mmg sgt berbaloi!

syafisyifa' said...

wah besnya.besar umah dia.tak sbr nak tgk bila dah siap

FareHa Ainuddin said...

(^^) selamat berpindah ke rumah baru likha.. cantiknye kaler bilik dia..