SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Monday, July 25, 2011

Happy 21months, Sayang !


Tak sedar, how times running so fast, arini genap 21 bulan... !
Yeay, lagi 3 bulan 2 tahun dah !
Adik takde lagi nampak nak menyusul ni. Hehe.
Belum ada rezeki Likha sayang oiii.
Manja - manja ngan Mama - Papa lebih - lebih dulu eh.





Di usia sekarang ni macam tulah dia. For sure makin besar, makin petah bercakap, makin terer menyanyi, makin bertambah skill berkemas, makin up ilmu didada, dan makin semua melangkah ke level yang sesuai dengan usianya. Cuma makan tak berapa nak....


Alhamdulillah, Malikha menyenangkan dan Malikha sebenarnya anak yang baik..., walaupun Mama asyikkkkkk merungut jer kepenatan, kestressan, ketensionan. ;(( Haih, Mama memang lah... !




Malikha lah madu dan racun dalam hidup Papa - Mama.
Dan penawar hati Mama.



Happy 21 months, my dear !
Mama - Papa love yu always !
Semoga terus membesar menjadi anak yang baik, sihat, bijak dan kesayangan semua.
Insya Allah.. !

Friday, July 22, 2011

;((

Sedih !

Sampai hati, tergamak kamu - kamu !

;((

Astro B.yond PVR In The House !


Ok, Ahad lepas once dah settle urusan registration dan submission untuk installation Astro B.yond, Installater dari Astro datang untuk pemasangannya. Actually, weols dah lama nak pasang Astro B.yond, tapi sebab alang - alang dah nak pindah so weol decided tunggu jer pindah nanti. Dah bila Mama call masa nak register tu, agent tu inform lah yang sekarang ni Astro B.yond PVR ada promotion untuk installation RM150 only which is normal price before RM300 - 400. Haruslah grab terus kan ! Dah alang - alang nak tukar b.yond, tukar jelah ke PVR terus !




Astro B.yond tak sama dengan Astro B.yond PVR. Astro B.yond biasa tak boleh merekod. However, Astro B.yond PVR boleh merekod. Dengan RM150, kita dapat decoder yang boleh save movie or any programme dengan max 500 gigabytes with 290hrs. Banyak okeh ! Dan sudah - sudah tentu boleh menonton secara HD tapi tak semua channel lah.. Coming soon nanti banyaklah, Astro pun tengah upgrade lagi tuh ! Then of coslah kena TV yang berservis HD punya lah.


Oklah, mebi ada yang cakap..... Alah, Astro kan selalu repeat show, takyah nak merekod. - rekod. Tapi lepas menggunakan 3 - 4 hari ni, rasa ada jugak advantage Astro B.yond PVR ni... 1st recorderd programme weols, Duhai Si Pari Pari lakonan Liyana Jasmay ngan Q Haidar. Not bad.... Beyond PVR boleh record dua program dalam masa yang sama. Dan boleh simpan dalam external hardisk ( decoder ) sampailah bila - bila kita yang delete sendiri.


Siapa berminat dengan Astro B.yond boleh jenguk - jenguk SINI ye. Macam duta Astro lak.. Hehehe. Duta tanpa gaji.. Tapi dengar khabar, nanti semua kena upgrade ke B.yond soon. Dan yang pasti, piring yang lama weols tak pulangkan.. Hahaha agent tu lah jap cakap camtu jap cakap camni.... Pastu kami laki bini yang pulak yang gaduh sebab dia. Papa jangan main - main ngan dia, kalau kata A - A lah... Dah mula - mula agent tu cakap A sekali installer cakap B... Yang si agent cakap kalau nk upgrade ke B.yond PVR tak perlu piring dan set decoder lama sebab kite bayar RM150 so akan dapat yang baru. Tapi bila cakap ngan installer, dia kata nak... Tapi nak macam mana ? Piring lama weols tinggal kat rumah lama hahaha. Lepas bla bla bla....nasib baik installer pun sporting ! Hihihi.. Kasi balik decoder dengan remote jer, piring tarak ! :)


Oklah now selamat berB.yond PVR !
Bye ~
:)



**Pada yang nak boikot Astro, tepuk dada tanyalah selera ya ! Pisnowor ! :)

Bila Takde TV dan Astro


Seminggu okey, tak takde tv dan Astro ! Nak buat macam mana, hari pertama di rumah baru Mama baru terkocoh call Astro dan agent untuk tukar alamat dan installation Astro Beyond. Cer kalai buat awal - awal.. takdelah meroyan tak tengok tv kan ? Yelah, semua hal suka lambat - lambatkan Mama ni. Bukan suka, tapi banyak lagi urusan hehe.



Hari ke 5, baru Papa sambungkan tv dengan DVD Player. Baru la ok, ni tidokkk kesian lah weh kat Malikha. Kebosanan. Dah tu, sekaki jer ngan Mama. Mama kat kitchen, die kat kitchen. Pastu nangis sebab bosan tunggu Mama. Dah dapat tengok CD tu nak muntah pelangi Mama...., pagi saja 3 x round CD Barney ! Tu tak sampai malam lagi tu. Cer sampai malam...? Pingsan ! Sabar jer lah.... Tq Mama Eja, yang hadiahkan Likha CD Barney dengan CD Movie Upin Ipin, tapi CD Upin Ipin Likha tengok sambil menyorok balik bantal. Die memang pnakut lah weh. Kan Movie Geng Upin Ipin tu seram sikit... Kan ada adegan penggembaraan geng menyelesaikan misteri hantu durian.. ** ye kot ! Dok akot akot akottt.... Hihh Maa akott Maaa... Tengok CD je pun dah cakap centu dah... Haaahaha...Sebab CD Barney Mama Eja kasi tu sekarang Likha dah ada 3 CD Barney. Gi mana -  mana sekarang, pantang nampak nak '' Arni arni '' Huhuhu...


Layan Baby TV kat ip.

Bos kecik ngan bos besar duk tengok Pinping sebelum ada Astro


Mama tak ajar Likha beli - beli CD ke apa sebelum ni.... Dah ada macam - macam kartun kat Astro cukuplah.. Tapi lani dah pandai dah meminta - minta CD.... Adoi.... Hari - hari nak tengok Barney, kurus Mama, Likha weh ~~!

Tertidur


******************************


Lately ni..., dah berapa kali line Maxis Mama kena barred. Dah lebih dari 5 kali rasanya dalam 3 bulan ni. Memang dah bad record dengan Maxis. Ni gara - gara internet usage yang dah melebihi limit. Mama pun tak paham sangat dengan pakej Maxis yang Mama guna sekarang ni. 


Dengan account Maxis ni, ada 3 nombor... 2 Mama pakai, 1 Papa pakai dan satu broadband. 2 nombor yang Mama pakai dua - dua smartphone. Dulu, masa baru - baru tukar ke Iphone, tetiba credit limit yang dari RM400/month jumped to RM1K/month without any notice from Maxis. Yang Mama pulak memang jenis tak suka tengok bil. Bila dah limit RM1k paham - pahamlah.. 1 smartphone yang memang dah termasuk dengan pakej iValue.... 1 lagi smartphone ni guna je line maxis tapi takde pakej maxis coz smartphone tu ambil dengan Digi. Jadi any penggunaan memang akan dicaj.. So yang ni lah takleh dicontrol, bila Likha gunakan internet. Tapi baru jer lastweek, Mama called Maxis dan orang Maxis cadangkan ambil pakej untuk penggunaan internet RM58/month untuk 30minit per day. Kalau lebih dicaj ikut berapa kb yang digunakanlah.


Sekarang, tengah berura-  ura untuk tukar line or provider yang lebih menguntungkan.... Tak larat lah macam ni, kalau asyik kena potong..... 


Macamnilah pro n cons guna smartphone..... Advantage macam - macam..., disadvantage pun macam - macam jugak... Kadang - kadang nama jer smartphone, tapi kalau tuan lupa nak off memana application.... tah kemana mana lah kan??? Kalau kau tu dah nama smart, kau off lah sendiri kalau tuan kau lupa kan..? Hihihi..  Pening - pening !!! Duit duk habis bayar bil tepon jer sebulan dua ni !


Bye ! 

Wednesday, July 20, 2011

Monday, July 18, 2011

Huru Hara Kalau Makan Kat Luar Sekarang

Sekarang ni Malikha dalam fasa menghuru harakan kedai makan. Pergi lah makan kat mana - mana, susah nak kontrol. Tu yang Papa suka tapau, makan kat rumah. Tapi Mama ni kadang - kadang degil, nakkk jugak merasa suasana makan kat luar.


Tapi dah tak merasa lah lani wei... Kalau tak panjat meja...., main celup - celup air. Air putih yang selalu kite order lebih, die main celup lah. Pastu panjat dari sini tetiba eh dah sampai belah sana. Pastu terlompat - lompat atas meja. Adui... Anak  anak.. Awak tu perempuan, jatuh saham Mama - Papa.. Hihi.. Tapi so far, belum lagi ada adegan pecah berderai. Kalau tak, undang - undang lagi ketat dari Papa pasti keluar. Jangan buat macam tu Likha..... Malu kampeni, takde can nak makan kt luar lagi. 



Last Friday dinner di Pizza Hut, first time dinner di tempat baru. Oh seriously dah lama tak datang Pizza Hut, sebab lebih suka order home delivery Domino's selama ini, tak tahu pun kat Pizza Hut dah ada button macam ni. So takyah ornag menunggu kita sambil - sambil discuss nak order apa kan ? Dah ready baru tekan button call.... Nak apa - apa pun tekan jer button call... 


Tengah panjat - panjat meja. air sampai. Apa lagi, main air lah.


Layan chicken soup, sesuap dua lah Selebihnya ke lain ! Mahal tu bib Likha tu.. Heeeeeeeeee :) Tah tahun bile lagi nak repeat Pizza Hut, weols lebih prefer Domino's :)




Sebelum tu, siang hari lunch kat Kenny Rogers. Dengan acu Likha sekali. Malu Acu layan Likha hahahaha. Dah lompat belah sana, main sudu - sudu yang dorang simpan. Dah lompat belah sini pulak, main rambut orang plak. Sib baik tak tempek whipped potato kat rambut orang tu.



Nak makan pun, tak masuk perut orang cakap ! Hihhi.... Memang pasni - pasni...., nak makan kat luar pun tengok tempat dulu lah....



Malikha - malikha.. Jatuh saham Oke !
:)

Jom Vote Pinky Momma Jom Dan Dapat Hadiah Dari Mama Likha~~!

Entry untuk meraih undi..


Yuols yang sudi setia singgah kat blog Mama Likha, meh Mama nak ajak korang sama - sama ikhlas mengevote untuk Pinky Momma jom....


Pinky Momma, one of calon besan yang dah booking Malikha oppppss ! 
Heeeeeeee :D


Okeh - okeh ! Terlajak sudah !
Jom jom jom, Pinky Mama memerlukan vote kita semua.






As easy as ABC oke... !
Jom kita sama - sama support orang kita.....
Jasa korang semua akan dikenang dan dibalas.
Insya Allah..


Terima kasih ~~~!


Oppppss.. Sambil - sambil jomlah singgah di blog Pinky Momma. Jadi follower beliau okeh.
Beliau suka promote blogger tau ! Ada masa beliau selalu share tips - tips mekap dan macam cerita pasal beliau dan family yang telah berhijrah dari bandar ke kampung .


Klik DISINI DISINI DISINI yer.... ~!


:)


Thanks to all .... !

Sesapa yang dah vote, please drop a comment yer... Mama Likha akan buat Lucky Draw dan ada sedikit small gifts dari Mama untuk yuols yang sudi vote.... !


Jangan lupa mengundi okey !!
Thanks again ~~!
hearts yuols !


Friday, July 15, 2011

Tolong Papa, Tolong Mama


Tak sangka jugaklah, baru berapa hari pindah boleh dikatakan almost setel smua.. nak kata 100% tu taklah.. tapi boleh dikatakan living hall dah clear dari semua kotak - kotak, plastik - plastik yang berbungkus dengan segala bagai barang, katil pun dah siap memenuhi setiap bilik.


Papa balik kerja jer, lepas solat, terus tukar uniform dan bersiap untuk menyiapkan tugas - tugas beliau. Eh, ingatkan aritu setel dah kije - kije beliau.. Tapi tidak ! Beliau dengan senang hati, lapang dada dan rajinnya menyempurnakan semuanya..... Yelah, kalau dikasi tangguh - tangguh.., mau berbulan tak siap - siap. Dok berkecah macam tu, mata pun sakit.... Dah alang - alang penat, biarlah penat betul - betul minggu ni.... Nak harapkan Mama, yang kecik - kecik boleh lah Mama buat.. Lagipun Mama ni slow lah..., ada masa tak reti nak buat sorang.. Hu hu. Nak jugak tunggu ada peneman...



Di siang hari, adalah mektok yang tolong Mama sikit - sikit.


Dan malam pulak, weols sama - sama tolong Papa pasangkan katil sampai pipi Mama kena hempap dengan besi katil, hahaha. Adui sakit ok ! Gila semangat membantu ! 


Lepas dua malam, baru siap pasang 3 katil. Sepatut satu malam pun boley siap, tapi disebabkan plastik skru hilang.... Huhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ~~! Lupa letak ! Now, each room dah ready siap dengan katil bagai. Sedia untuk menerima kunjungan tetamu.. Cewwahh ~~!

 


Yang masalahnyer...., segala jenis pakaian lagi dok berlambak ni ! Adoiii Mama memang lah slow weh ! Kalah sipot sedot ! Dah dok lipat jap, tot tet tot tet, on pesbuk kat ipong, pastu off, lipat selai...., tot tet tot tet on balik...., pastu off, pastu lipat selai sependet, pastu on pesbuk balik............. Pastuuuu bila nak siap !! Ada hantu ke kat pesbukk ..... ! On jer pesbukkk, tapi macam takde pe pong yang menarik... macam biasa jugak pong ! Huhhhh ~~! Apaalah nak jadi..... :*&%$#%$^*(@! taktahulah !


Oklah... Jom sambung mengemas ! Eh ada orang offer nak tolong lipat kain lah !! Sebab beliau memang ratu lipat kain..... Jarang jumpa orang suka lipat kain ni.... ! Kalau ai, ai suka jemurrr kain... suka sangat jemur ! Hihi... To that person, sila lahhhhhh datang lipat kain - baju ai ni... ~~! Haaa hiiiiiii..


Ok bye !
:)

Buat Treatment Rambut


Last wikend Sabtu, dalam dok sibuk - sibuk..., sempat lagi Mama lari ke salun jap... Mau cuci - cuci rambut,  massage - massage kepala sikit, gunting dan buat teknik ********* hehehe... Hari tu kebetulan ada perhimpunan BERSIH yang tah apa - apa lah ku tak paham tu.. Dah nak sarung tudung kuning dah sib baik ingat...kalau tak... ??? Kih kih kih




Yang tak tahan tu, Cina tu siap buat teh o panas, agaknya sebab Mama first customer dia.. Baru jer bukak kedai, Mama dah sampai.. Hihi... Special treatment tu...., tapi sampai ke balik...., Mama tak sentuh air tu... Maaf......ye :)


Frenly sangat Chinese lady tu sampai Mama terbawak balik bekalan Loreal huhuhuuuuu... Memang frenly, siap tengok pic Likha lagi... siap advise macam mana nak jaga rambut sambil jaga anak. Hahahaha... Sindir erkkk .



Balik - balik Papa dah bawak lari Likha ke rumah baru. Mama pergi lama sangat perarakan BERSIH cuci rambut tu hehehehe.. 5jamm okeh. Jangan marah ! Sekali sekala time for Mama... :) Takkan nak tinggal kepala kat situ kot ~~!



Tengok tengok siang hari Likha pakai baju tidur. Baju lain suar lain.... Dah kita siap - siap letak baju dress, tak nampak... yang baju tidur ni jumpa lak carinya.... Papa - papa.... :D .. Oklah, sekarang dah nampak macam beranak satu, sebelum tukar imej macam beranak lapan jer ! Hahaha ! Kepala pun terasaa ringan jer ! Macam terbang segala masalah, tapi kejap jerlah hehehe... Tapi tak syok, takleh sanggul rambut tinggi - tinggi dah lah ~~! :((


Ok bye !
:)

Tuesday, July 12, 2011

Dari Rumah Lama ke Rumah Baru


Seminggu dua ni memang story pindah randah jer. Orang baru berhijrah katakan ! Sabar jerlah.


Sapa yang pernah berpindah rumah, tahulah macam azabnya kan ?? Penatnya berganda- ganda ! Weols mula  pindahkan barang - barang kecil since Rabu last week lagi.... Berapa trip taktahu lah.. berkonvoi dua kereta. Papa dengan barang - barang dan Mama dengan Malikha sekali dengan barang - barang. Yang kecil - ringan, Mama angkatlah.. Yang berat - berat semua serah ke Papa. Tapi tu pun, urat dawai perut semua cramped rasanya. Adoyai .. !


Yang letih bergandanya Papa lah... ! Dari part bukak skru - skru katil yang ada 3 tu, kemas dna pack barnag dari minggu lepas lagi..., sampai tak cukup tidur..., angkat tu angkat ni. wat masuk keta, wat turun, wat masuk rumah, adui.......berpuluh - puluh kali trip !


Sekarang, bahagian Papa dah setel, tinggal turn Mama lah pulak untuk berkemas di rumah baru ni... Takpe - takpe.. slowly.. Hero tak gaduh ! Tak lari ke mana, cepat  - cepat pun nak gi mana kan?


Tengahari Ahad, movers mula datang. Mula - mula weols mintak satu lori - 3 tan, tapi lepas tengok barang - barang dia tambah lagi satu lori 2 tan... Sebab weols dah separate kepada 2 part... Satu part, barang - barang besar like almari - almari ada 3 bijik, kabinet tv, shoe kabinet, kitchen kabinet kecil... dihantar ke rumah flat di Padang Jawa.... Weols dah tak perlu semua tu, sebab di rumah baru semua wardrobe dan cabinet pasang siap. Jadi, sesapa yang nak menyewa rumah flat Papa tu nanti, masuk cuci kaki jer. Kira sewa dengan furniture la ...  Semua bilik dah complete, kata Papa... Eh taklah, kena lah jugak beli apa yang depa perlu.. Hihihi.. 


Dan satu part, barang - barang kami lah... Ke rumah baru... Yang nilah yang haru biru ni... 



Malikha, sebelum movers datang. Lunch buat kali terakhir di rumah lama sambil tengok feveret show dia, Tomtom Bak...  Tapi Malikha pronounced .. '' Tom tom Nyakkk ! '' :D .. Uncle Aznil is the best........ ! Selingan : Mama tak kisah Likha nak tengok Tomtom Bak, Mama suka part Jom Borak dengan Uncle Aznil...., kadang - kadnag tak sangka dorang akan jawab macam tu hehehe.. tapi bila masuk part Ada Bakat... hurmm no komen... Kenapa suka sangat selitkan hiburan dalam rancangan kanak - kanak ? Siap ada artis undangan.. Takleh ke adakan segmen art ke, belajar bahasa ke.... dll... kan...? Hiburan dah terlampau banyak sangat dah kat channel lain or program lain.... Ni just pendapat peribadi Mama jer...




Lepas barang - barang besar diangkat... Nilah barang - barang kecil yang Papa dok cakap sokmo, ''sampahlah semua ni...'' huhu..... Tapi beliau tetap rajin jugak memunggah hehehe. Sampah - sampah pun, berguna wei... Yang nilah yang memenatkan segala tubuh badan ni...... Berapa trip saja duk angkat benda - benda kecil macam ni lah... Yelah.. banyak sangat khazanah, padahal yang dah buang dan let go banyak mana dah ! Pelik betul.............. :(



Lepas tolong sana tolong sini, tolong pegangkan skru untuk Papa, untuk kutip balls, tolong kutip sampah kecil - kecil, tolong angkat almari tolong itu ini, terjumpa puzzle bear ni... teraliittt jap dia, Malikha... Tak cara dah hal orang sibuk dok angkat barang... Mama - Papa syukur sangat, time pindah ni memang betul - betul right time... Malikha dah pandai uruskan diri dia, cerr kalau dia baby lagi...? Tak ke susah nak berdukung lagi nak berkemas lagi, dengan habukkkk - debunya toksah cakap.. macam dok bela habukkk - debu jer selama ni ! Alhamdulillah lah, semua melibatkan Malikha senang - senang saja... Sebab Malikha jugaklah, murah rezeki Papa, dapat memiliki rumah sendiri..... Syukur Ya Allah...



Konvoi dua lori dan kereta Papa.... Mama kat depan sekali. Papa dan satu lori ke Padang Jawa, Mama dan satu lori ke SA....



Ketibaan barang - barang di rumah baru.... !! Pingsan ! Sabarrrr jelah.... kan :) Yang nilah perlu dibereskan seminggu dua ni... Weols pun bukan ada pembantu...., semua buat sendiri.. Dah Papa gi kerja, Mama ngan Likha lah dok kemas slow - slow... Huhuhu..... Tak sabar nak siap cepat - cepat, pastu kalau ada duit lebih nanti, bolehlah mula deco - deco sikit - sikit... Pastu apa kata kita panggil Anjung Seri ke, Impiana ke or mana - mana home deco mag datang rumah ! Hahaha beranganlah banyak - banyak !!!


Oklah bye !
Terima kasih pada yang sudi dan setia membaca.. Tak lupa pada silent readers.... Kalau tak suka, jangan singgah lagi yer... :)

Bye - Bye Kota Damansara

Selamat tinggal Kota Damansara... Kota yang menyimpan dan telah pun meninggalkan 1001 kisah suka, duka, pahit manis.... pada aku... Sedih tau... Dari tahun 2008 bulan April tak silap, lepas arwah Kak Za takde, aku mula pindah sana....


Disana lah tempat bermula mencari rezeki dan mengenal dunia pekerjaan... Disana jugak, mulanya hidup berumahtangga... membesarkan Malikha di rumah tu sejak dari dalam perut sampailah ke usia sekarang... Disana lah jugak tempat berkasih - sayang, bergaduh, bertekak, bercinta balik.... :(( .... Disanalah tempat jatuh bangun ku............. Last pergi kemarin untuk ambil lagi barang - barang kecil ( kotak - kotak 2 - 3 dengan perkakas tv dan astro ) dan semalam utk serah kunci rumah ke owner... Rasa sayu sangat !!!


Tengok playarea - teringat zaman - zaman bawak Malikha dari kecil mengenali dunia, tertengok swimming pool, teringat zaman - zaman Malikha mula kenal air.... pasni takthu nak swiiming kat mana dah... tengok lif, sedih, tengok parking sedih, apatah lagi tengok rumah...., dapur, bilik - bilik.. Huwarrghhhhhhhhh! Semuanya meninggalkan memori yang indah - manis- masam - kelat - pahit semua ada......


Bye - bye De' Rozell Condo, bye - bye monkeys, bye - bye The Curve, bye - bye Ikea, bye - bye Ikano, bye - bye Giant, bye - bye Vichudda, bye - bye Pasar Segar KD, bye - bye Jas Laundry, bye - bye nasi lemak CIMB, bye - bye pisang goreng stall Sec6, bye - bye Ayam Penyet Ojo Lali, kira bye - bye semua lah warga KOTA DAMANSARA ............... !!! Ada masa, kite pasti akan ke sana selalu.... :)) Apa - apapun KD tetappp best dan kenangan yang ditinggalakan disana takkan mati di hati !!


Sedih - sedih.. More less 4 years kat sana.... ;((


P/S : Macam ada satu benda yang 'tak lepas' kat sana.... Biarlah, sebab 'dia' pun tak cari aku.... ;((

Di Tempat Baru Dah

Alhamdulillah... weols dah selamat berpindah... Dah 2 malam pun di sini. Alhamdulillah setakat ni tiada apa - apa yang membimbangkan... Malikha pun tidur malam elok jer. Moga - moga berterusan macam ni lah.


Dah 3 - 4 hari ni, tak online secara serius cewaahh. Online pun kejap kejap jer guna fon..., Mana sempat nak BW blog - blog, tunggu eh... Nanti dah setel and back to normal, zte sure jenguk dan tinggalkan jejak macam dulu... Hope yuols doing fine all the time... Then tu yang banyak ketinggalan isu - isu semasa ( kalau ada ) kat FB... Tapi tetap gak ambil masa berFB dengan fon... bertanya kabar yang mana sempat..


Rumah masih lagi lah huru hara. Ni jap tadi bru setel bab kitchen.. Dan setel kitchen, boleh lah start bilik - bilik pulak. Baju - baju pun tunggang langgang lagi.. Baju - baju Likha jer baru setel masuk wardrobe dia. Dia punya senang jer..., yang mana hanging tu masuk jer balik... Yang terlipat pun masih elok terlipat.....


Apa - apapun akan cuba update sedikit demi sedikit..... Patah pinggang - penat - letih - tak cukup tidur toksah cakap... Kalau boleh biar sampai hujung minggu ni semua clearrrrr ! Letih - penat semua tu letak tepi dulu..., at the end puas hati..., hilang semua rasa tu :)


Ok bye !

Saturday, July 9, 2011

Dia Merangkap Segalanya !


Dialah tukang kemas. Dialah tukang tolong. Dialah tukang sepahkan. Dialah tukang Mama jadi mak-singa. Dialah tukang Mama jadi cool. Dialah segala - galanya.





~ Dialah Malikha ~


Ready To Move


Malam Jumaat semalam, ambil masa lagi ke rumah baru. Berjemaah kat sana, solat hajat dan bacaan Yassin kami laki - bini dengan Malikha sekali lah.
Buat yang wajib secara ringkas dulu.



Dinner terus disana. Ayam Penyet. 


Alhamdulillah.
Anytime, dah boleh pindah masuk dah.
Semoga urusan kami dipermudahkan.

Alkisah 2-3 Hari Ni


Ya Allah, penat sangatlah minggu ni... Dari kemas rumah, packing barang sampai kul 1 - 2 pagi, tapi banyaknya Papa lah yang kemas, Mama tidurkan Likha dengan Mama - Mama sekali tidur... Bangun pagi, Mama check balik apa yang Papa kemas. Yang mana Papa terbuang, Mama amek balik. Yang mana Papa letak tepi kira macam KIV, Mama pulak check perlu ke tidak barang tu. Kalau tak perlu, nyaaah kau masuk plastik sampah.. Kuikuii.. Macam tulah. Dapur seminggu dah tak berasap.. 


Isnin malam, Malikha tetiba demam panas. Risaulah sangat Mama, dengan kita bizi hal rumah, boleh pulak dia demam. Nak buat macam mana kan... Malikha pun bukan mintak demam.. Sejak dah besar ni, dah reti rasa pahit ubat.. Ya Rabbi, bergusti tiap kali nak makan ubat. Memang buat Papa - Mama hilang sabar aje... Meraung - menangis tak ingat sampai muntah - muntah sebab tak nak makan ubat... Tengok shringe pun dah histeria... Dugaan..... ! Kalau tak makan ubat bila nya nak baik kan... :( Esoknya, Mama campur ubat demam dia dengan air sejuk masuk dalam botol air dia, cakap air oren... Nahhh minum layan 'air oren' dia.. Terpaksa, takde cara lain :( 

Kat Chua Child Speacialist Clinic


Hari Rabu, demam Malikha dah kebah cuma ada ulser pulak naik sebijik dua.. Ada ketika, menangis sebab tergigit ulser kot.. Hurmm.. air pun kurang minum sebab trauma sangat dengan ubat... Hari ni ulser dah tkde, hilang sendiri... Tapi Malikha tetap anak yang baik, walaupun meragam sikit- sikit sebab tak sedap badan...., gagah menemami Mama ke hulu ke hilir..... Tq Malikha... ! Hari Rabu, hal curtain siap... Bertemu - janji dengan orang buat langsir kat rumah baru untuk gantung langsir... Rod untuk semua bilik dah dipasang. Roller blind kat kitchen siap dipasang, roman blind kat dua balik siap, string curtain untuk kitchen dan wardrobe master bedroom siap dengan sheer curtain ( day curtain ) untuk living hall dengan master bedroom siap. 



Sheer curtain


String curtain kat dining


String curtain kat wardrobe


Roman polkadot blind kat bedroom 1
*Likha tengah nanes :(
Sian dia, dah tak sihat terpaksa Mama angkut ke sana ke mari.



Hari Khamis, bersambung lagi sekali pasang curtain. So semua dah setel bab tu. Papa pun jadi bertambah bizi. Everyday, time lunch break lariii jap ke rumah.... Dah malam nyer weols, berangkut lagi barang - barang kecil ke rumah sana... Dah separuh clear kat rumah ni sekarang, tinggal yang besar - besar jer untuk diangkut dengan lori nanti.... 


Berapa hari dah berangkat barang dr KD ke SA... Penah toksah cakap.... Siang, jumpa Papa kat sana. Kalau malam, berkonvoi dengan Papa... Malikha lah peneman Mama paling setia.... Kerja dia, tidur bangun dalam kereta jer.... Behave jer dalam kereta. Kalau tak tidur, sepanjang jalan Mama kena layan nyanyi - nyanyi dengan dia, abis lagu lah nyanyi.... Ada masa sampai tertdur sendiri... :( Yang paling tak tahan, kalau dia scroll - scroll youtube tu, then terjumpa lagu I Love You - Barney, dan - dan tu jugak die lompat kluar dari seat -wrap dia tu dan peluk Mama.... Aduii... Kadang - kadang, Mama terpaksalah berhenti tepi nak letak balik dia... Pantang dengar lagu I Love You , automatik jadi manja daun keladi..... Manis sangat :)




Bila tengok dia tidur, rasa sakit - penat badan... terbang macam tu jer....
Anaklah satu - satunya penguat mental - fizikal - emosi kita kan ?



Perasaan stress - penat - tension - happy - sedih semua ada sekarang ni.....

Friday, July 8, 2011

Sayangnya Nak Buang Part 2


Cewaah siap ada Part 2.
Sila muntah !
:)


Dah aritu, baru kemas skit - sikit.
Ni dah banyak dah.. Hampir complete, ada lah sikit lagi kat  kitchen dengan bedroom weols.
Kemas - kemas..., jumpa lagi macam - macam bendanya yang haaaaa sayangnya nak buang !
Huh ngada !! 



**Bekas collagen 
Yang konon nak simpan, nak buat tabung kot !


Kotak dia memang cantik, tu yang sayang nak buang.
Cecece alasan lagi !


**Paperbag dan eco-bag

*

Yang ni toksah cerita.
Boleh tengok kat sini eh.
Memang pilih yang cantik - elok, dan simpan lagi !
Yuols buat apa eh ??


* Alat perkakas masa breastfeed Likha dulu




* Botol - botol susu Avent Likha yang dah diguna pakai.


Tapi masih lagi disimpan. Huhuhu.
Ni nak let go kat orang dah. Ada ke yang mau eh ??


Ni semua kes sayang nak buang..., tak sampai hati nak buang...., serba salah nak buanglah..
1001 alasan yang menyebabkan barang - barang ni Mama Likha simpan leklok.
Hihihi.
Penyayang deh !


Tapi bila spring cleaning yang dah ke berapa kali, demi nak pindah rumah baru,  memang banyak sampah lah weols buang.
So takyah lah pening - pening sakit kepala nak bawak or simpan sampah lagi.


Bye semua !



Arghhhhhhh penat, sakit badan 3 - 4 hari duk kulu kilir ! :C