SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Monday, August 15, 2011

Alif Ba Ta Bersama Mektok


Likha dah boleh lah sikit - sikit baca Alif Ba Ta berkat duk tengok video Sofea & Rayyan kat Youtube tu.
Tapi kot bahasa Arab dia lah.
Hehehe




Ayat pertama dalam video Likha cakap ,''rambuttt ni ! '' haha tahu pun serabut dengan rambut sendiri !
Pastu tengah - tengah video minit ke 46,'' laptoppp Mama....''
Kalau part nak habis, hamzah Ya.... Laju jer !
:D


Setakat ni, percubaan untuk mengajar mengaji Likha tak berjaya lagi...
Dah kalau Mama - Papa sendiri nak mengaji pun, kemain lagi kena bersilat sebab nak protect Al - Quran.
Yelah, mula - mula belek secara halus, pastu makin lama makin tak halus.
Pastu nak mengaji pun tak tenang dan tak senang.
:)


Agak - agak..., anak ni umur berapa dah boleh mula ajar Iqra' yer ?


Ok !
Bye !
:)

8 comments:

Kyra said...

qis kalu bca ba ta jim..tonggeng langgang..hahhahahaha

eliyaezlinalias said...

dr pengalaman sendiri, babam danish 3tahun da stat ngaji tapi ayah jek bule ajar kalo ibu ajar dia main~~~
dengan si adek daniel neh masih mencuba, tapi dia banyak main2 laaa....

Lina said...

babe, budak2 age 1-4y ni cpt tangkap tau.. lina ajar aleesya alif ba ta thru lagu je baru2 ni, now dah boleh nyanyi sampai huruf kof.. alhamdulillah.. insya Allah, malikha lagi cpt tangkap!

Siti said...

skrg dah boleh ztee.. hari2 baca nanti likha akan hafal..walau mulut lambat atau x terkeluar butir2nye, otak simpan..

PinKy MoMMa said...

tahun depan abg long 4 tahun leh la rasanye nak antar iqra'..
biar dia kenal huruf dgn lebih details lagi :)

ngan mama basic basic je hehehe

Anonymous said...

3yr if likha can follow u and behave but certainly the proper age is 4 sebab masa tu anak memang dah bijak dan mendengar kata

oshin-jamel said...

acha pon sedang belajar...yg best siap kua aym itik..hehe..men2 itu budak..tp klu doa,dah ble hafal n difahami oleh mama..hehe!

alyyani said...

OH NI YG KATA SAMA MCM ADEL EH. RIMAS DGN RAMBUT SENDIRI :P