SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Wednesday, October 26, 2011

Mari Kita Menanam Bunga


Okeh, bersambung lagi projek anak beranak ni. Hiks... Ada 3 jenis pokok yang memang dah siap - siap ditanam pasu masa kat nursery tu palm, pokok bunga cakera dan pokok bunga pisang. Nama - nama yang dikasi oleh gardener kat nursery tu lah.. Yang ku kenal pokok palm @ pinang saja....


So, untuk di tanam atas tanah... Umi pilih pokok bunga bawang yang mana bunga ni senang jer hidup... Siram - siram jer..., baja organik letak 2 kali sebulan jer... Kerja dia kembang jerr lah nanti... Memang ku percaya, sebab kat rumah Kota Bharu pun ada..., umi tanam tepi pagar.... Berbunga cantik jer macam - macam warna ada... Yang Umi tak tahu, ku selalu penyek dengan tayar kereta time gostan kereta. Hahaha anak derhaka ni... Ampun Umi ! Tapi takpe, sebab bunga ni senang hidup.. Dah penyek tu, esok lusa tu dia kembang lah balik... ;p




Jadi, apa yang Umi cakap dan pilih ku ikut saja lah.... Bunga bawang ni RM10 untuk 3 bag hitam tapi dia kasi 4... Weols beli terlebih sampai RM20 sama dengan 8 bag lah... Banyak pulak Umi cakap :) Tapi takpe...., professional kan...... Kat partition yang memang dah tempat untuk tanam bunga tu, dilapik dengan net dulu... Kat bawah net tu memang dah dah ada lubang - lubang kecil yang ditebuk, so that air tak bertakung lah nanti terus masuk longkang kat bawah tu...




Memang bunga bawang ni, mula - mula akan nampak cam lalang dan layu jer... Tapi tunggu lah nanti 2 - 3 hari kot, bila dah kembang semua... Cantiklah ! Berangan lah nanti hahaha. Bunga ni weols pilih 3 kaler, putih, krim dan pink ! Kan cantik tu.... ;)


Tukang payungkan Umi... Baru kul 10, mahatari dah mencacak.

Bunga ros ku, Umi cakap masih hidup. Tengah nak keluarkan bunga tu. Yay !
Yay lah sangat, padahal bukan jaga apa pun. Haha.

Pokok bunga pisang, pokok bunga cakera dan pokok hati - hati ( macam pokok keladi gitu ).

Mektok mula menyibukkan diri dah ;p

Tolong payungkan Tokmi pulak.... Cucu yang baik ni.... 

Palm dan pokok bunga kancing baju.
Palm tu cantik tu.... ;p

Pokok bunga pisang dengan pokok hati hati.
Pokok bunga pisang tu kalau tanam banyak - banyak atas tanah, cantik tu...
Tapi tanah ku dah tkde dahh....
Nanti bila nak besar lagi, kita tukar pasu lagi besar okeh.. Set ;)


Tak cukup dalam tanah, tanam lagi dalam pasu. Sebab beli lebih kan.

Tangan tua yang dirindui.. Tangan tua yang banyak jasa.
Tangan tua yang mampu menyejukkan jiwa.
Rindu Umiiii !
:((


Rindu Umi sangat.... Terima kasih Umi, yang dengan sukarelanya menolong ku mencantikkan luar rumah tu.... Sekarang ni, perasaan rindu pada Umi bertambah - tambah. Tengok bunga - bunga ni lagi lah.... :(
At now, ku paling happy dan sibuklah jugak. Ada kerja nak buat..., Sambil hantar Papa gi kerja, sambil siram pokok bunga gitu.... Dah nanti petang - petang pun, kalau tak hujan boleh lah jenguk - jenguk ajak Malikha kelebek bunga lak. Hiks... Surirumah katakan !


Ok bye !
:)


10 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

seronoknye umah ader laman nih..leh tanam2 bunga.. syok lah! kalu zte sibuk, likha ader leh siram bunga kan.. hihi

Ibu Darwisy said...

wah..bestnye ade tmpt nak tanam bunga kan..hehehe..nyway selamat menyiram bunga yer zetty..hehehhe

eliyaezlinalias said...

Bole menuntut ilmu tanam bunga ngn umi ztee neh

wan nurul hezrina said...

lawa gak ek pokok letak kat side tepi mcm2=)mesti tangan penyuburnie..nampak cantikjer pokok

Mama Likha said...

ieeda : yelah tu likha siram..., rasa dgn dia2 mndi sekali.. kekkkkekekeke

Mama Likha said...

ibu darwisy : hihi tq

Mama Likha said...

eliya : biar zte dulu menuntut ngn die hiks

Mama Likha said...

wan nurul : bunga beli kt nursery dear.... ;p

WaWa_EzRiLL said...

mek tok tu payungkan tok umi ke payungkan dia.. geram tengok dia... Ztee minat kita sama la..

paket outbound said...

terima kasih atas infonya salam