SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, October 7, 2011

Projek Pertama - Apam Polkadot Dot Dot Ku......



Assalamualaikum....

Oleh kerana Malikha yang amat meminati apam polkadot ni - pantang nampak kat mana - mana rumah orang ker, nampak each tyme Mama duk google resepi ke - mesti lah dok menjerit - jerit nak kek, nak kek ! Nak kek ! Dia panggil apam polkadot yang cute - mute- comel ni kek ! Malikha memang suka sangat, kekadang berbijik - bijik boleh habis.


Demi Malikha nan satu, Mama gigih berangan one fine day nak buat sendiri rather than beli kan....? Walaupun banyak orang jual online kat FB, geng dalam grup sendiri pun ada yang rancak berbisnes apam polkadot ni tapi Mama rasa semangat tu lagi tinggi mau bikin sendiri daripada mengorder... Wah..! Mukadimah yang memang panjang lebar. Takyah ingat lah tak penting pun bukan masuk peksa. Kihkihkih..


Ok, dipendekkan cerita. Petang semalam Mama ke Pandan Pusat Bekalan Bakeri di Seksyen 7, Shah Alam dekat dengan Jakel besar tu. Dan cari segala bahan untuk apam ni di sana. Alhamdulillah, apa yang dihajati semua ada. Resepinya pula Mama gugel jer dari mana - mana blog masakan yang femes dan mana - mama yang Mama jumpa memang resepi semua lebih kurang. So yuols boleh gugel jer yer. :)


Pewarna. Mama ambil black, red, dark green dan purple.
Tak pasti combination yang perfect or not.
Filling yang sempat Mama beli, blueberry which is yang memang femes dengan Strawberry Filling.
Ovelette. Ni rupanya, kalau tak jejak bakery shop or buat sendiri apam ni memang sampai ke tua kerepot tak jumpa dan kenal  ovelette ni.
Fresh milk 150 gm

Adunan yang telah dicampur pewarna. Macam main color - color dalam art class ok.

Mula memiping dalam papercup. Filing blueberry di tengah.

Siap sedia untuk dikukus.

Selepas siap dikukus. Ready to ngaaappp !
Tapi tulah... Ada yang gebu macam tuan dia, ada yang tak berapa gebu, ada yang segan nak gebu.
Haish.

Wah ! Nak kata payah tu taklah payah. Sebab resepi nak buat adunannya tu tak sepayah mana pun. Tapi bab nak mendeco color - color dan buat dot dot dot tu memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Lagi satu kena teliti. Kalau cik abe datang geletek, memang tak menjadi lah dot dot dotnyerr... Jadi benda lain kihkihkih... Tengok yang Mama Likha buat ni pun tak semenggah mana.... Tapi takpe, 1st trial orang cakap... Sejukkan hati dan diri sendiri dengan ayat tu jer.. ;p...  Masih boleh diperbaiki.... Rasa tu dah ada, sampai ni pun terbau - bau lagi harum apam di dapur.


Tapi yang cerita kelakarnya, bila 1st tray memang tak menjadi sebab tersalah piping polkadot. Ingatkan dot kan saja dengan pewarna tapi rupanya bila baca dan fahamkan lagi berkali kali resepi tu, rupanya dot tu pun kena gunakan adunan yang sama. Patutlah bila dah masak, dot tu jadi macam bijik tembikai. Huhuhu. Yang masa 1st tray tengah kukus, Mama glenyar gi tunjuk ke Likha, kalutlah dia nak kek - nak kek.. Menggelupur like takleh tunggu sesaat... Pujuk, pujuk lepas masak dan sejuk... bila kasi dia mencebik jer! Hahahaha.. Agaknya rupa yang tak menarek kot ! 

Special untuk mektok.
Maaflah sayang, Mama mu memang tak berseni hahaha tapi tetap berangan tinggi nak buat benda - benda yang berseni macamni ;p 


Cabaran seterusnya adalah bila ku cuma ada periuk kukusan yang tersangatlah comel... So paham - pahamlah bila boleh mengukus hanya dalam 15 biji dalam satu masa... Dan setiap kukusan pulak took about 15 minutes.. So lotih badan makkk nak oi, tunggu nak siap adunan semua tu.. Bertrip - trip, dari kul 10 malam, kul 1 pagi, baru betul - betul siap semuanya ! Adui ! *Padan muka !


Silaunyer ! *Pingsan !
Taktahu mix and match color ni perfect ke tidak. Ada yang cakap macam garang jer warnanya.
Sebab tu mektok takut kut nak telan haha !
Nextyme nak repeat dengan color yang soft - soft pulak.
;p


Doakan hope Mama Likha rajin dan ada lagi next project untuk apam polkadot ni. Untuk mantapkan skill tak cukup buat sekali ni... Kalau dah expert nanti - time tu tak malu dah nak kasi kat orang - bolehlah share - share rasa dengan family members dan close friends kan.. Insya Allah.... ! :)


P/S : Buat puding karamel pun tiga kali baru menjadi, tulah kena ada try and error dalam mencuba sesuatu masakan ni ;p


Cewah.... ! Memang panjang yaa amat. Bukan setakat mukadimmah jer ! Hiks..
Bye !
:)



14 comments:

deqlis said...

ok tu..leh cuba lagi...2nd time buat confirm lagik cun..:)

Mama Likha said...

tq deqlis...

atie @ ejay said...

ok lah.. try lg.atie 1st time buat xjadik pun.. lepas tu alhamdulillah.. siap ada kwn2 buat tempahan lagi hihi n i love choc n red bean filling. sedap!

PinKy MoMMa said...

kesungguhan mama tu yang mahal..tak dapat nak beli kat mana mana..kalau ai jadi likha..rasa nak terbang sebab mamanyer sangat gigih nak buat!

u go mama ;)

Natasha Farina Arifin said...

bile nak hantar putrajaya sikit nih? sedappppnyeeeeeee! tulih nama mommy cha eh atas apam tuh....

amiey lee said...

wahh mana resipinye..bagusss step by step tunjuk snang nk buat nnti..bg resipi tauu

eliyaezlinalias said...

arini cuba lagi ehhhh!
pasni leh try deco corak strawberi laksss
chaiyok! chaiyok!

RashAtie said...

usaha tangga kejayaan....

atie pun ada plan nak buat, tapi skg ni cuma sekadar plan..belum ada masa utk melaksanakann nye lagi..

oshin-jamel said...

ok la tue..menjadi gak...hehehe...kne cbe lagi k...

Anonymous said...

ok lah tu ztee...1st time...2nd time sure makin comey..next time cuba buh red beans...sedap..mcm pau jerk...
so far yang akak tgk org buat serta dah cuba buat sendiri...masa kita pukul adunan tu kena guna max speed...

WaWa_EzRiLL said...

tahniah dear.. utk first time tu da sangat bagus... xsabar tgu apam next time..

Mama Kyra said...

nak soft kaler dia..buh sikit je pwana tu..next time leh try lg

mama rifQy said...

mak aiiii!!! kaler dieee...terang benderang!!! mesti likha suke nii

PANDAN PUSAT BEKALAN BAKERI said...

Salam Mama Malikha,
Thanks for dropping by Pandan. Appreciate your support.

Pandan Management