SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Thursday, November 10, 2011

Masih Meneruskan Pembelajaran DiRumah


Assalamualaikum....


Di usia Malikha dah masuk 2 tahun ni, Mama masih dan tetap berminat untuk cari masa teruskan home - schooling untuk dia setakat mana yang Mama tahu dan mampulah. At this moment, kalau nak kenal benda, fruits, vege, animals, bodyparts, transports, clothes tak berapa nak heran sangat. Semua dia dah hafal, fasih dan kenal. Mama pun tak risau sangat pasal tu. Orang pun dia boleh kenal dan ingat. Lagu - lagu pun dia boleh hafal dan sing along. 


Tapi bab yang paling Mama risaukan lagi ni, bab colors & shapes. Berpeluh ketiak, terik urat tekak nak pahamkan dia satu - satu colors tu. Memang very the challenging....lah ! Not like nak kenal animals, fruits, vege, and the other things.


Bila repeat selalu class belajar colors ni, Mama rasa kaedah yang paling simple dan senang untuk dia kenal color bila kita susunkan objek dan mintak dia pilih objek dan masukkan ke dalam bekas color yang sama dengan objek yang dia pilih. 


At first step, I mixed all the elements of colors.


Then, susunkan bekas yang berwarna sama. While try to teach her and describe one by one of colors. And let her pronouce sekali color tu... Yellow jadi ellow, red jadi led, blue jadi biyue pun tak pelah :) as long as boleh sebut kan hehehe.


Take the blue object and ask her to put in the cup. So at this stage, memang dia akan tercari - cari color cup  yang sama dengan object yang dia dah pegang.


Repeat step yang sama untuk color yang lain.






Ada masa, buat salah jugak ;p.... Tapi jangan frustkan mereka, walaupun kita frust sikit kan... Biasalah.... Masih dalam mode untuk belajar ..... 



Bila dia berjaya lakukan sesuatu, jangan sesekali lupa bagi penghargaan so that dia akan rasa lebih happy, dihargai....Feel appreciated ! Macam kita jugaklah..., Kan kalo buat sesuatu orang pandang, dapat pujian terus *pingsan lapanbelas minit * kehkehkehkeh... Kalau takde orang puji, puji jerlah diri sendiri. Hehehe. Tapi betul, anak - anak kecil macamni perlukan pujian dan penghargaan... Mereka akan rasa lebih gembira dengan apa yang telah buat, mereka pun rasa mereka dah gembirakan mak - pak mereka. Tepuk tangan sekali, cakap '' yay ! awak pandai.... yahoo !! U r so clever.... '' Dengan ikhlas dan sejujurnya.... ! Itu pun satu doa kan untuk anak - anak kita kan?



Selain cara diatas, boleh juga kasi mereka bermain dengan satu warna dulu dalam satu masa.




**** Gila skema ayat ! Huuuu




Tapi sebenar - benarnya...., Mama belum berpuas hati sebab Likha not pass yet pun dengan colors ni. Bila Mama suakan balik yellow banana, then tanya ni color apa ? Dia boleh jawab, '' banana...''  Bila Mama tunjuk pinggan dia yang kuning tu, dia jawab..., ''ni pyett (plate) Ikha.... '' Huuuuuuuu. Sabar separuh dari iman ! Mama percaya, practice makes perfect ! ;D


Nak push sangat - sangat pun tak bolehkan? Ada setengah orang cakap pulak, ''Takpelah..., dia kecil lagi, sampai masa nanti dia akan tahu dan kenal...'' Ye ke macam tu? Kalau tak ajar, macam mana nak kenal kan ? Hope Likha cepat - cepatlah belajar kenal colors ni. Lepas tu nak kenal shape pulak... ABC, 123 pulak. Ke teknik dan cara Mama yang salah ?




P/ S : Bersyukur, Likha dah boleh baca doa nak tidur. Biasanya budak, pandai doa nak makan dulu kan..? Tapi Likha tidak.. Doa makan, baru jer Bisssmillah.... Dia dah ngappp dulu nasik. Haiiih.... ;)






***********************************




Oklah, lepas dah belajar. Meh kita amek angin petang lak yer...







Tolong Mama tu memanglah satu kerajinan dan kewajipan... Janganlah Mama mengeluhkan... Kekadang tension, stress bila dia lama - lama nak siram bunga jerr kerjanya.., Nak tambah air - tambah air, tapi sebenarnya dia nak tolong Mama.. Please lah fikir positive kan Mama... Chill ;)



Ok, Mama - mama yang lain pulak macam mana yer cara ajar anak belajar...? Share lah..... :)
Tq !
Bye ! 
:)

16 comments:

Dong, Dia & Azra said...

Nak share pon tak dapat sbb I tak educate anything for Azra. Azra pun kenal things like vege, animals, color, numbers based on apa yg dia experience (i.e. Azra, tolong ambilkan selipar mama kaler hitam, dia tahu what is slipper and which one is black mungkin secara kebetulan kot...hiih.). Am not that good in children education maybe nak depends on actual school next year. Nanti bila dah masuk sekolah, I share apa yg dia belajar eyh. Insyaallah...

CuppyCakeMommy said...

babe..yup sama..i dulu pun soh mia main macam tu juga..then selain dr tu..masa traffic light pun u leh kenalkan dia with color..and sambil2 bersiar siar dalam kereta or kat shopping mall..u boleh saja2.." look at green car" ..or point kat whateva thing yang dia boleh nampak dgn clear..and explain.."very nice pink color bag tu "..macam tu lah..lama2 sure dia boleh..mia kenal color masa dia umur 2y and3m..so Malikha ada 3m lagi untuk potong Mia..ekekeke..maybe lagi awal..sbb Malikha so clever

shark said...

comel sungguh malikha :)mcm anak jepun ;p

alyyani said...

betul la tu zte, color and shapes budak cpt pick up then baru proceed to abc, 123. kitorg ni mmg tak leh jd cikgu. time ajar nia buat homework pun memasing bole jd stress. hahaha.. so far, adel observe apa kaka dia buat / pronounce so dia pick up dari situ je. punya pemalas la mak dia ni. :p

mungkin zte bole beli shape sorter na sort out kan kaler and the same time kenal shapes. kalau tunjuk 'what color' tuh, tak de lah dia sebut plate ke, banana ke. kalau dah kenal shapes, dia akan sebut star, diamond, square and so on.

mamalikha & likha boleh! :D

Natasha Farina Arifin said...

mektok sgt cantik berskirt ropol.....

syafisyifa' said...

susu lemak manis,
santan kelapa muda,
likha anak manis,
pandai buat kerja.

good luck malikha!

ieedaz @ mama_isha said...

likha yg comel!!! caiyok2 wat mama ztee yerk...

Siti said...

ztee jgn stress dlm hal nak mengajar likha ye.. jgn sesekali membanding-bandingkan keupayaan likha dgn mana-mana anak org lain yg sebaya dgn likha..

kite ngajar je mcm biasa santai² secara berulang-ulang..lambat laun retilah dia..

Mama Likha said...

dong : actly mcmtu lah jgk apa yg i terapkan pd malikha..... lagi senang dgn apa yg dia lihat. cuma kekadang i cpt give up kot huhu...

oh azra nak msuk school dah ? i ppun pkkan psl school or montessori school utk likha.. tp nak kena diaper free dlu... hemmmm tu lg satu !

Mama Likha said...

hehehe.. ada lg 2bulan eh likha nak kejar mia... insya allah.... semoga dipermudahkan... so far tgk dia, fast learning.. hope so lah dgn colors & shape ni .. tq babe :)

Mama Likha said...

shark : tah jepun mana sesat ;p

Mama Likha said...

alya : zte pun cpt stress ! hihihi.. papa die lg sabar kot mlayan anak ! hehehe..... baguslah adel ada kakak kan? belajar dr kakak... lgpun depa kat school... mgkin cpt blaja dr anak2 yg duk rumah ni.. pergaulan leuas....

Mama Likha said...

natasha : tq mummy cha

Mama Likha said...

syifa : tq cik pejah.. siap berpantun gitu hehe

Mama Likha said...

ieedaz : chaiyook lah sgt ! hihihiks tq ieda

Mama Likha said...

siti : tq... zte tk pnah bandingkan anak sndiri dgn org lain.. dan zte tk penah bandingkan anak org lain dgn anak ztee... huhuhu.. sobsobsob


betul gak tu kata2 cik siti.... santai2 kan.. jgn tekan sgt... ;)