SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Tuesday, November 8, 2011

My First Puding Triffle


Assalamualaikum...


Dah lama ku berangan nak mencuba - cuba resepi Puding Triffle ni.... Kebetulan, ku memang gemar desserts ala - ala macam puding, fruit cocktails, karamel ni... Kalau kek tolak ke tepi.. Tak berapa gemar - sangat ! So, malam raya haji yang lepas.... Gigih ke Pantai Timur Hypermart cari bahan - bahan. Dapat bahan yang mana ada jer lah...., Orang ramai, barang pun tak leh nak memilih brand sangat. 


Fresh milk, tepung kastard, serbuk agar - agar, nata de coco dan fruit cocktail

Wajib ada swissroll. Tak kisah flavor apa. Ku guna pandan dan vanilla.

Susu segar @ fresh milk yang dibancuh bersama tepung kastard



Selepas berhempas pulas di dapur, ahernya siap 3 bekas. 2 mangkuk koserol untuk setiap rumah : parents dan mil. Dan satu bekas plastic putih tu untuk test - taste. Hihihi. 
 




Alhamdulillah, percubaan pertama not bad.... Insya Allah, next tyme repeat boleh tambah whipping cream or yogurt pulak... Boleh juga cuba dengan fresh fruits like strawberry or peaches.


Resepi :
Bahan - bahan :
 * Swiss roll
* Fresh milk
* Tepung kastard
* Serbuk agar - agar
* Nata de Coco
* Fruit Cocktail


Cara :
* Potong swissroll dan mampatkan di bahagian bawah bekas. Seeloknya gunakan bekas atau mangkuk yang sesuai.
* Curahkan sedikit air tapisan dari fruit coktail atas lapisan swissroll untuk memberi rasa manis.
* Bancuh 2 sudu besar tepung kastard bersama 2 cawan fresh milk.
* Masak atas api sekejap bahan yang dibancuh tadi.
* Tuang ke atas layer kedua selepas swissroll.
* Kemudian, tuangkan nata de coco dan fruit cocktail ( air diasingkan ).
* Masak serbuk agar - agar atau jelly mengikut instruction. Sejukkan dan tuangkan ke atas layer yang terakhir - layer selepas fruit cocktail.
* Sejukkan dalam peti sejuk untuk semalaman. Sedap dimakan sejuk - sejuk.
* Esoknya boleh makan ;)



Sesuai dimakan di mana saja.... Selamat mencuba ~~!
:)

10 comments:

Anonymous said...

nyum nyum

Ibu Darwisy said...

nyum..nyum..triffle mmg dlm kepala..tapi mase xdak lagi..hehehhe..nak cikit mama likha.

RashAtie said...

boleh try nih..

Madam iEeDaZ said...

nampak sedap nih..nanti nk try laa.. hehe :)

munna said...

KAK MUNNA PUN BUAT PUDING INI DAN KEK KARAMEL SEMPENA RAYA AIDILADHA NI...

LydSunshine said...

Bestnya triffle ni.

aliza said...

akak pon buat tapi masa 1st time dulu x melekat la plak kek ngan puding tp sbb sayang akak makan jugak.. tp la ni ok dah he eee

shark said...

kene try nie :)tengkiu the recipe!!

Noli said...

sedapnyeeee tgk..nnt nk cuba jgk.. ;)

A.H.A.D said...

sedap ni ztee...
nak try gak ar nanti