SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Tuesday, November 8, 2011

My First Puding Triffle


Assalamualaikum...


Dah lama ku berangan nak mencuba - cuba resepi Puding Triffle ni.... Kebetulan, ku memang gemar desserts ala - ala macam puding, fruit cocktails, karamel ni... Kalau kek tolak ke tepi.. Tak berapa gemar - sangat ! So, malam raya haji yang lepas.... Gigih ke Pantai Timur Hypermart cari bahan - bahan. Dapat bahan yang mana ada jer lah...., Orang ramai, barang pun tak leh nak memilih brand sangat. 


Fresh milk, tepung kastard, serbuk agar - agar, nata de coco dan fruit cocktail

Wajib ada swissroll. Tak kisah flavor apa. Ku guna pandan dan vanilla.

Susu segar @ fresh milk yang dibancuh bersama tepung kastard



Selepas berhempas pulas di dapur, ahernya siap 3 bekas. 2 mangkuk koserol untuk setiap rumah : parents dan mil. Dan satu bekas plastic putih tu untuk test - taste. Hihihi. 
 




Alhamdulillah, percubaan pertama not bad.... Insya Allah, next tyme repeat boleh tambah whipping cream or yogurt pulak... Boleh juga cuba dengan fresh fruits like strawberry or peaches.


Resepi :
Bahan - bahan :
 * Swiss roll
* Fresh milk
* Tepung kastard
* Serbuk agar - agar
* Nata de Coco
* Fruit Cocktail


Cara :
* Potong swissroll dan mampatkan di bahagian bawah bekas. Seeloknya gunakan bekas atau mangkuk yang sesuai.
* Curahkan sedikit air tapisan dari fruit coktail atas lapisan swissroll untuk memberi rasa manis.
* Bancuh 2 sudu besar tepung kastard bersama 2 cawan fresh milk.
* Masak atas api sekejap bahan yang dibancuh tadi.
* Tuang ke atas layer kedua selepas swissroll.
* Kemudian, tuangkan nata de coco dan fruit cocktail ( air diasingkan ).
* Masak serbuk agar - agar atau jelly mengikut instruction. Sejukkan dan tuangkan ke atas layer yang terakhir - layer selepas fruit cocktail.
* Sejukkan dalam peti sejuk untuk semalaman. Sedap dimakan sejuk - sejuk.
* Esoknya boleh makan ;)



Sesuai dimakan di mana saja.... Selamat mencuba ~~!
:)

10 comments:

Anonymous said...

nyum nyum

Ibu Darwisy said...

nyum..nyum..triffle mmg dlm kepala..tapi mase xdak lagi..hehehhe..nak cikit mama likha.

RashAtie said...

boleh try nih..

ieedaz @ mama_isha said...

nampak sedap nih..nanti nk try laa.. hehe :)

munna said...

KAK MUNNA PUN BUAT PUDING INI DAN KEK KARAMEL SEMPENA RAYA AIDILADHA NI...

LydSunshine said...

Bestnya triffle ni.

aimaniman said...

akak pon buat tapi masa 1st time dulu x melekat la plak kek ngan puding tp sbb sayang akak makan jugak.. tp la ni ok dah he eee

shark said...

kene try nie :)tengkiu the recipe!!

Noli said...

sedapnyeeee tgk..nnt nk cuba jgk.. ;)

gee ryder said...

sedap ni ztee...
nak try gak ar nanti