SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, February 24, 2012

Chicken Chop With Mushroom Gravy


Assalamualaikum...


Malam tadi dinner dengan home made chicken chop pulak. 






Resepi :

Bahan Utk Chicken

2 keping dada/peha ayam tanpa tulang
garam
serbuk lada itam
bread crumb
telur
tepung tempura / tpg ayam kfc / tepung jagung

Cara-cara

perap ayam sebentar ngan garam dan serbuk lada itam.
panaskan minyak. celup ayam ke dalam tepung, ratakan keseluruhan.then celup ke dalam telur.last skali dlm bread crumb. salut rata.
goreng hingga kekuningan or masak. gune api kecil jer supaya ayam msk rata.


Bahan utk Sos Cendawan/ Sos Lada Hitam / Gravy

2 cawan stok ayam
1/2 cawan susu segar
serbuk lada hitam
2cm btg salery - cincang
1/2 biji bwg besar - cincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/ marjerin
1/2 tin cendawan butang - dhiris
2 sudu besar tpg gandum - bancuh ngan air
garam dan gula - jika perlu


Cara-cara

panaskan stok ayam, susu segar, bawang n juga btg salery. didihkan.
then tapis. buang bwg n juga salery. didihkan smula.. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
last skali masukkan bancuhan tpg gandum utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.
boleh la dicurahkan ke atas ayam atau mashed potato.




................................................................................................................................................

Bread crumbs atau serbuk roti boleh buat sendiri.

Caranya :

Sapukan butter / mentega pada roti sandiwch.
Toast atau bakar dengan oven sehingga kekuningan sehingga rapuh / garing boleh dipatah - patahkan.
Kemudian, blender kering ( tanpa air ) roti yang telah garing itu.
Siap jadi serbuk.




Bread crumbs - biasanya bila kita makan ciken chop kan ada macam benda yang berhabuk - habuk yang bersalut dengan ayam tu kan ? Haaaa ni lah dia...  :)




Tq Mama Natt yang sudi ajar Mama Titi macam mana nak buat bread crumbs ni :)

.............................................................................................................................................

Mama Likha berjaya mendebonekan ayam dengan hasil menggoggle dan menonton video di TRYMASAK.COM bagaimana caranya untuk debonekan ayam.. Teheheeeee. Sib baik sakses, berjaya buat experimen ke atas whole leg itu :)




.................................................................................................................................................

Taraaaa hasilnyerr.... !! Chicken chop with mushroom gravy sidelines steam brokoli, salad dan coleslaw. Cuma cuma cuma................................... 




Sejujurnyer...... Chicken chop Mama Likha buat ni terlebih masin sikit !!!! Kuwang kuwang kuwanggggg ... ! :D ..... Potong stim tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !! Yang pasti, yay dah pandai buat chicken chop dengan tangan dan rumah sendiri ( hand & home-made ) lalalalallalalalala ~~! 


Nanti kita repeat lagi yeh... ! Hihihi..
Ok bye !
:)

16 comments:

MaMa aDaMaQiL said...

u're welcome mama titi :) alahai resepi bread crumbs je punnye..tu blh gune utk byk resepi..buat nuget sndr pn blh..huhu

yantie said...

hai salam perkenalan... :)

sedaaaaapnyaaa... terliur da nie... heheee

akma said...

fulamak makin rajin memasak betul housewife sorang ni. salute springlah. kagum wooo.

syafisyifa' said...

sedapnya...mknn kegemaran pejah tu

Papa, Mama & Azra said...

Handmade & homemade special gitew. Bab garam memang kan. Saya masak pun ada kalanya terlebih taruk. Huhu. Makan bersulam dengan air suam ler nampaknya. Hihi.

Mama Likha said...

mama natt : ehhh ehhh haah kann blh bt nagget nti nk blajar jgk lah hehehehe :)

Mama Likha said...

yantie : slm perkenalan jugak... nti yantie cuba bt di dapur sndiri yer :)

Mama Likha said...

akma : huuuyoooo surirumah katakan ! byk masa sgt terbuang hiksss

Mama Likha said...

syifa : ye ke cik pejah sama lah kita :)

Mama Likha said...

mama azra : haha mkn bersulamkan air ye ! tkleh imagine.. mslhnye kite tk mkn sulam air pun... hiks ! kite bt cara lain hehehe rahsia ! :D

shark said...

wow..nampak sedap la ztee :)

Fathunnajah said...

sedapnyer...... bakal mencube resipi di atas.. salam perkenalan jugak :)

Liza Razak said...

nk cuba jugak la mcm ni..:)

Mama Likha said...

shark : nmpk je sedap.. tk try lagi tu haha

Mama Likha said...

fathunnajah : cuba lah dear :)

Mama Likha said...

liza razak : sila2...cuba di rumah :)