SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Wednesday, February 29, 2012

Nasi Ayam Madu Buatan Sendiri


Assalamualaikum..


This week No diet - diet NASI yer lalalalla. Hidup jadi agak huru - hara bila diet. Hari tu berhari - hari sakit kepala, dah sakit kepala, ketor - ketor pulak. Dapur pun kering semacam sebab tak jejak pun dapur. Hahhh banyaklah kau alasan bila taknak diet kan ???  Hah dah nak buat macam mana, diet keras sangat sampaikan setengah hari pun tak sentuh apa - apa makanan. Malam baru lah jumpa sikit untuk alas perut. Kemain terkejut perut. Kan tak elok tu, diet mengejut macam tu ! Kang orang pun terkejut tengokkk eh dah kurus ker ! * Hah banyak sangat berangan ~!


So today, kita tinggalkan dulu alkisah lelaki Indian kat Giant yang potong ayam separuhku ke bahagian kecik - kecik..., sebab daku dah ke pasar pagi tadi. Hip horray ! Shopping barang basah sikit jer, bukan untuk stok sebulan cuma stok untuk beberapa hari ni. Wikend ni kalau jadi, kita coti - coti lagi tapi short trip jerr.. Satu malam jer hiks... Ke pasar dengan mektok lah, sapa lagi kan. Handbag mahal kalah handbag Coach tu mana boleh tinggal melainkan kalau Papa dia ada di rumah.


Diet ke laut, hasil dia hari ni adalah home-made nasi ayam madu lagi. Respi paling senang nak buat. Sebulan sekali mesti repeat. Terbaiklahh, memang feveret sepanjang zaman. Malam tadi, sebenarnya google resepi nasi tomato, tapi selepas diselidik - selidik, rasanya leceh lah.. Nasi ayam lagi senang... Dan recah tak leceh pung... ! Nanti - nantilah kite belajar buat nasi tomato pulak ehh... Alhamdulillah, ilmu masak nasi ayam semakin up and up. Tu orang cakap, memasak ni pun adalah satu skill.... Semakin kita asah semakin berkilat bling bling bling... Huk aloh..., banyak cakap ploppp... ! Bai !









Alhamdulillah... blurrrpppp... Jamu mata jerlah yerrr semua.. Tuan rumah nak jemput menjamu semua, jauh katakan ! Hiksss... !





Kita dapat ilmu dari blog, bahagikan barang mentah beberapa bahagian. Buat untuk sekali masak setiap bekas... So nanti bila keluarkan dari freezer, nak defrost tu takde lah semua barang kite rendamkan... Pastu simpan, keras esok keluarkan lagi. Macamtulah berulang sampai bahan mentah kita dah tak segar lagi... Bahan mentah kita tu keluar masuk icebox jer..kan ? Honestly, ilmu baru yang kita dapat... Huuuuu...  See, dengan berblogging ni banyak jugak ilmu yang kita dapat tauuu ceeecececeewaah ~~!


Okbai !
p/s : Menunggu kepulang kanda tercinta dari Melaka, tapi kena singgah di Ofis pulak. Tuntutan kerja menanti beliau di ofis.... Kbai.

12 comments:

Anonymous said...

ztee diet?? dah lama perkataan diet tu dinyah kan hidup

nampak sedap nasi ayam tu, kemain lg presentation dia lengkap serba serbi, agak2 nak dtg malam ni makan ada lg ke

~aSFaLiZa~ said...

wah makin mantopppp

Mama Likha said...

diet hanya tinggal kenangan hahaha... haaa? jemputlah ada beran ??! hiks !

Mama Likha said...

as : haha

Farah Shamsudin said...

hilang diet ye dear.. takpelah.. dah cute sokmo tuu..
tentang makanan mentah tu, farah pun wat cam ztee jugee.. heeee..

nanti ilmu memasak ztee tu, turunkan kat farah k.. nak blaja lagi resepi baru..:)

Mama Likha said...

farah : cntulah mulut je kata diet, hati tak hihi.. alah, kite tk pndai mana pun masak. lepas kawen baru belajar masak hehe

Papa, Mama & Azra said...

Blog memang banyak info boleh belajar. Saya setujus!!!

syafisyifa' said...

wah hebat ni pandai masak nasi ayam

Siti said...

menggiurkan!!!

nak gi umah likha blajar masak nasik ayam madu bleh?

shark said...

huishhh ztee..nampak sedap aih..seriusss saya x reti kot masak nasi ayam hahha ;p

MaMa aDaMaQiL said...

mama titi tetibe menaikk' semangat mama natt yg dh peram entri nasi ayam dlm draft dr mggu lps..huhu wajib update hoteyyy..terliur tgk nasi ayam ni..tetibe lpr tgh2 mlm..gomokkk :P

Mama Ema said...

terliur ni...sedap tu