SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, March 30, 2012

Sama Tapi Mereka Berbeza =)


Ya Allah....
Sangat comel dan cute kan !!
Dua - dua ni kita suka.
Geramnyerr !!




By the way, selamat berhujung minggu buat semua.
Jaga diri !
:)

Wednesday, March 28, 2012

Daging Masak Kicap


Resepi campak - campak jew.
=)


Cuma kalau masak daging, kita lebih suka rebus dulu daging.. Kalau terus masak gitu, takut tak empuk nanti. Dulu - dulu masak gitu jer, asyik dapat komplen.. Sekarang tak lag :)
Tapi kalau goreng daging kunyit, takyah rebus - rebus.. Tu takpe... Kontrol api jerr.


Bye !
:)

Cerita Pasal Hadiah Harijadi Yang ke 29

Hubby cakap kesian tak kasi hadiah apa - apa untuk kita. Dia tanya kita nak apa. Aih ? Tak kasi apanya ? Macam - macam dah dapat.. tak tunggu harijadi pun, kita boleh dapat macam - macam. Asalkan tak memudaratkan dan ikut kemampuan... Kalau macam tu, hari - hari boleh dikira harijadi lah ye tak hehehe.


Beliau tanya, nak hadiah apa harijadi.. Biarpun dah lambatkan? Kita paham.... Dia bizi sangat ! Tu cheque beribu - ribu keping lagi kena sign.. Memalam kena tidur lambat, siapkan sign cheque batch by batch. Tak sempat kat ofis, sampai terpaksa bawak balik kat rumah. Hurmmm. Cian, kalau signature kita or Malikha laku dah lama kita tolong sign sekali. Teheheeee.. Tapi apakan daya. Nasib baik sekarang semua dah almost settle :)


Hmmmm.. Berbalik pasal hadiah harijadi.. Kita tak tahulah kita nak apa..... Sebab kita rasa takde apa - apa yang istimewa sangat pun harijadi ni....melainkan umur meningkat lagi setahun.. Biasa - biasa jer. Agaknya sebab faktor usia kot eh ? Huhuhu, sekadar dapat ucapan tu pun dah rasa macam cukup dihargai dah... :) *ehh macam tak percaya jewww :p


Tapi untuk tidak mengecewakan beliau, kita jawab kita taknak hadiah harijadi... Tapi kalau nak kasi jugak, kita nak dua.... Wah ! Siap dua... Hiks.. Satu : Kita nak shopping barang - barang rumah ataupun yang no dua : kita nak beliau bawak kita pergi Lowyat kita nak shopping gadget.. Hehehhe... So tengoklah yang mana satu nanti kita dapat. Kot dua - dua sekali kita dpat ? Who knows ? Tengok pada apa jawapan kita tu..., wah sakan nampak kan !! Kalau nak beli barang rumah, hurmmm takkan frame gambar sekeping kot? Hihihi..... Kalau nak shopping gadget...? Apa yer... Takkan yang rege 30 - 40 hinggit kot?? ! Jeng - jeng - jeng...


Mula - mula kita gurau, kita cakap kita nak hadiah tiket flite.... Hahaha promo AA kan dah nak start.. Tapi beliau cakap tu takpayah... Sebab hal nak berjalan, tunggu jer bulan 9 dengan bulan 1 tahun depan nanti hiks.. Yelah.. Main - main jer lah... Beliau pun bergurau jugak dengan kita, katanya nak kasi kita hadiah baby boy.. Alamaks !! Tehehehheee... Begitu, begini....tunggu jer lah nanti macamne  apa agaknya yang kita dapat :p


Bye !

Tuesday, March 27, 2012

AA Promo Lagi - 28 March 2012


Terkejut lak masuk website AA jap tadi, *wahh buat - buat terkejutt gitu :p, tup - tup ada tiket promo lagi. Booking start malamni : 28 Mac 2012. Travel period : 1 Oktober 2012 sampai 31 Jan 2013. Best tu !! 


Kalau kita kecoh - kecoh pasal tiket tambang murah AA ni kat FB ke Twitter ke ada lah yang marah kita suh duk diam - diam jer. Taknak orang lain tahu. Kihkihkih. Macamlah orang tak tahu kan... Yelah tu marah, sebab taknak lagi ramai orang tahu pasal promo ni. Hiks ! Lagi ramai tahu, lagi ramai yang menyesakkan websitenye during nak menempah tu ! =P


Mama Likha nak share sedikit tips macam mana nak jimatkan masa kita time nak book tiket AA yang hot - hot seats tu.... Mungkin dah ramai yang tahu kan ?? Tapi mungkin jugak ada yang tak tahu hehehe.... *macam bagus! Oklah..., Mula - mula, better kita ada akaun website AA tu, macam biasa jer kan bukak akaun macam bukak akaun email, akaun FB macam tu jer.


Bila dah ada akaun, senang sikit nak login, save flights / travel details, nak check history flight kita dan whatsoever...



*** Bila dah ada akaun kita boleh godek - godek profile kita tu, then boleh update segala details kita. Boleh masukkan group name passenger max untuk 10 orang. Kalau yuols jenis suka travel dengan kawan - kawan, boleh masukkan semua sekali details yr frens max 10 people... Macam kita, kita masukkan details kita anak beranaklah hehe... Hubby, I dan Malikha.... Details tu macam nama penuh, no IC / Mykad/ MyKid, Passport No kalau ada dan expiry date pasport kita tu...


Klik untuk enlarge 


*** Pastu kita boleh save. Apa saja maklumat yang kita ada, kita boleh update di profile kita.


***Then bila - bila jer kita nak tempah tiket, tambah - tambah masa promo kita kena buat cepat - cepat kan sebab takut terlepas tiket murah.... Lepas pilih destinasi, masukkan date semua, passengers semua then kita akan pergi ke next page.


***Next page pasal details passengers. At this step, kita boleh klik jer nama - nama yang dah pun kita setkan awal - awal tadi kat profile kite tu.... Pastu boleh terus ke next step seterusnya.... Pastu kalau takde halangan lagi, sekejap jerrr booking tiket kita siap !! Tunggu terbang jer.. Memang kerja akan jadi cepat kat situ.. Hehehe.. Jimat masa okeh ! Bila nak buat tempahan tiket murah ni tambah - tambah yang promosi macam ni memang nervous tau !! Sesiapa yang dah ada pengalaman, sure tahu lah :) cewah !


Kali ni kita duk diam jer lah KOT KOT KOT !!! Harap - harap tidak terjebak !! Hihihi.. Kena clearkan dulu semua hutang kad kredit dulu kihkihkih.... Sakit ! Baru jer amek bulan January lepas kan. Tup - tup ada lagi promo. Dua bulan sekali ke AA buat promo ni eh ?? Hmmmmm... Sebab tu kita kecoh awal - awal kat FB tu hehehe.. Bagi can kat yuols pulak nak menempah tiket coti - coti makan angin... Kita dah ada dua destinasi ni haaaa tunggu masa jer nak fly... Lambat weh !! Tak sabar rasanyerr..... Haih... !!


So sesiapa yang in planning nak makan angin terbang ke mana - mana destinasi, sila - sila lah jenguk yerrr... Awal - awal promo ni boleh dapat tiket paling murah, lagi lewat lagi mahal lewww.... Ok, habis iklan free AirAsia ! LOL !


Kbai !
:p

Birthday Dinner @Chilis


Assalamualaikum...


Last week, kite dan keluarga kecik kita makan makan di Chilis, Citta Mall dekat Subang Airport. First time sampai Citta Mall ni, besar rupanya, kecik sikit dari OU. Tapi kita tak jalan - jalan pun straight ke Chilis terus :)



Kira malam tu rushing jugaklah. Hubby balik dari kerja terus pergi. Masih dengan baju kerja. Kita tak expected pun nak macam - macam on birthday, sebab beliau memang tengah bizi manjang. Meeting berjujuk, meeting penting - penting pulak.


Trademark kat Chilis.



Hubby order Fujita Trio, I order Chicken Pobletto dan Malikha macaroni & cheese *kids eat free. Masa ni, Malikha dalam zone tak berapa nak makan since last two weeks, tapi bila cakap Barney and Baby Bop masak mac & cheese ni sambil nyanyi lagu Mac & Cheese terus laju makan bersudu - sudu haha. Tu mujur dah kira nak makan tu.... Tapi takdelah abis semua tu pun.... Kalau habis sepinggan tu, pengsan Mama !




Birhday - mummy yang ke 29. Boleh lah ! Lagi setahun nak capai target... Hew hew hew...



Hadiah birthday kita. Tapi dapat in advance. Dua kali beliau pergi Kuching, dua kali bawak balik parfume duty free beli kat KLIA hehehe. Boleh lah kira macam hadiah birthday kan... Baru je dapat ni pun.... Dua - dua kita sukaaaaa sangat !! Pandai pilih yerrrr :)




Tengkiu dear hubby........ Haritu dah bawak cuti cuti ke Cameron, pastu ke JB lagi shopping kat JPO lagi... Banyak sangat dah hadiah birthday ♥ ♥♥ muah muahs.


Okbye !
:)

Monday, March 26, 2012

Balik Kampung Puloppp Lah !


Assalamualaikum...


How's weekend everyone ? Weols last weekend balik kampung lerrrr... Nun di Kota Bharu sana... Dah lama jugak pun tak balik kan, rindu gak kat orang - orang tua disana dan orang kampung sekelian.... Makan angin balik kampung ploppp tehhehehehheee :P


Terbang balik dengan firefly Jumaat petang. Lepak lunch dulu di McD Skypark sebelum boarding time tu. Kita laparlah, belum makan apa - apa dari pagi. Keta park kat Premium Parking di Terminal tu.


Macam biasa, Ribena dan Nagget untuk dia.



Dah sampai epot KB, amek pulak cab ke rumah MIL. Dua malam, check in di ruma MIL, kemudian ulang alik jer ke rumah my parents. Kampung sebelah menyebelah katakan :)


Sesekali layan Ipad cousin punya. Pinjam saja yer Malikha. Nak memiliki sendiri, cannot. I dunt think this stuff can give her much benefits. Cukuplah duk kilek Iphone tu mujur dah..eh ! Pastu Ciklom bawak dan belanja Likha makan tuti putti. Memang feveret dia lah.... Mama sikit jer boleh layan, sekarang rasa dah kurenggg sikit dgn tee.ef ni... Tambah - tambah tengah demam selsema. Cousins Likha yang lain, wahh kemain lagi ! Feveret - all - time katakan ! Penuh mangkuk bertingkat - tingkat gitu toppingnyer... 




Kat sana jugak, kami semua dipaksa Tokbah untuk timbang berat badan hihihi.. Teringat lagi, setiap kali nak puasa, esoknya puasa, malam ni Tokbah siaplah amek berat masing - masing catit pastu dah abis puasa timbang balik.... Nak tahu sapa kurus dek puasa kihkihkih. Kali ni pulak, sebab Tokbah dah tak laratttt dah nak dukung Malikha macam dulu - dulu, tu yang kena timbang tu.. Tokbah ngan Malikha kan kamceng, Malikha pun lahai.. pantang dengan Tokbah asyik nak mintak didukung...asyiklah nak bergurau macam - macam...

Hihihi........... Tengok - tengok ! Sapa berat kat sini... Haha.
Tu berat Mama, tu Malikha.... Adeh !
Mama dah dapat balik berat macam dulu, tapi kenapa badan macam tak susut erk ?
Konpius ni !! Konpius sepanjang tahun !
Dulu sebelum kawen, rajin sangatlah pakai PB, nak kawen katakan !
Pas kawen, pas bersalin ni malas jer sokmo... !
Pakai girdle biasa jer.
#tupunnakcakap #aptb



Malam tadi, lepas turun dari rumah MIL, Tokbah dan cucu - cucu yang lain datang lagi ke epot untuk hantar weols.... Berkejar - kejaran lagi di epot tu.. Huks... Lepas dah masuk dalam, Malikha sambil lambai tangan kat sepupus dia... '' Bai ! Nanti jumpa lagi k...!! " Hahahaha ..!! Berlagak pastu terus naik eskalator ! Hihihi.. Tergelak Papa - Mama... Macam - macam lah dia ni sorang ! Geram lah !




Dalam flite, sibuk tanya bag princess dia. Kahkahkah. Pastu terus tidur sepanjang jalan. Haih... Takutlah kali ni naik fireflyz. Asyik terlompat - lompat, aritu balik pun sama. Awan tebal. Kita memang takut naik flite, macam orang tak pernah naik huh ! Ni baru 1jam flite cer kalau 4jam nanti ??? Runsing dahni kita pikir ni.... =D Hih !



Weekends yuols macam mana pulak ??!
Mesti seronokkan berjalan ke sana ke sinun..
Share lah !
Nanti Mama Likha terjah - terjah yer!
Bye !
:)

Thursday, March 22, 2012

Bila Dah Lama Kahwin.....


** Lawak di petang hari berdasarkan kisah benar.


Baru - baru makan mee hailam. Tengoklah, dah nak tinggal kat bottom of the bowl dah pun, udang tak terusik lagi. Takde sapa nak kopekkan katakan :'(


Sebelum kahwin :

BF : Awak nak makan udang ke? Orderlah....

Lepas bertunang :

Tunang : Nak saya kopekkan udang tu?

Masa baru - baru kahwin :

Suami : Meh saya  kopekkan. *kadang - kadang, terus je amek udang, dan kopekkan siap - siap :)

Bila dah lama kahwin :

Suami : Arghhh susahlah ! Kuku panjang ni.... ! Takyah makan udang tu....

Bini : * cebikk mulut * merajuk sikit



Yelah bayar RM 5 semangkuk untuk mee hailam plus tiga ekor udang tu, haruslah kena makan kalau tidak membazirkan?
Oleh kerana bini dah tarik muncung dan muka sedih, nak jugak makan udang dalam mee hailam tu.


Kopeklah udang dengan..... taktahu lah ikhlas ke tak.
Kekekekkekeke : D



Haaa.., ahernya bini tersenyum riang dapat makan udang :)




Macamtulah bila dah banyak tahun kawen kan ? Pasti ada yang berubah sedikit sebanyak hehehe. Agaknya kalau 10 tahun lagi....., sang suami cakap '' Takyah duk order - order makanan ada udanglah !!! '' Buahahaha..


Jangan marah yer kanda, sesaja jer buat hiburan di petang hari. Tapi kalau ingatkan balik, memang lucu lah awak ni.... alasan tak boleh blah, kuku panjang erkk???


Alamak... mamps malamni kena tidur luar kikikikih :') No matter what, i love you lah Kanda !
Bye !
:)

Wednesday, March 21, 2012

Happy 29th Birthday


Yay !
Hari ni diriku genap 29 tahun.
Terima kasih dan alhamdulillah.



Allah Selamatkan Kamu
Allah Selamatkan Kamu
Allah Selamatkan Kamu, Mama Likha
Allah Selamatkan Kamu.

#nyanyi untuk diri sendiri jer lah :p

Wordless Wednesday # 24





:')

Tuesday, March 20, 2012

Desperate Housewives Season 8


Peminat - peminat Desperate Housewives jangan lupa okeh, tonite show kita dah start.
Season 8.
Lallalalalala ~!




10 : 30 pm @ 8tv !
Tak sabar nak jumpa Gaby, Susan, Lynette dengan Bree !

Google 

Kbai !
=D

Johor Bahru 17 Mac - 18 Mac 2012


Assalamualaikum...


Last weekend, weols keluarga kecik bercuti - cuti ke Johor Bahru. Bukan bercuti - cuti sangat pun, tapi lebihkan kepada untuk berehat. Cewaaaahh , macam kat rumah takleh berehat kan? Saja jer, percutian bajet pun ya jugak sebab takde pun weols berjalan ke mana kat JB tu melainkan keluar makan dinner dan time nak balik tu singgah di Johor Premium Outlet ( JPO ).


Actually, hubby ada a bit kerja dengan ofis branch kat sana. Hubby nak pergi last week masa hari kerja, tapi lepas tolak campur bahagi darab, beliau nak pergi weekend sambil bawak anak bini jenjalan =) Kerja beliau sekejap sangat.


Otw to JB.... Wajib berkemwor sampaikan anak dah bosan hihi. Sampai jer, terus singgah makan tengahari area Tampoi. Nasi Beriani tengahari buta tu, hubby mestilah lauk kambing, kita nasi beriani ayam sambal. Mektok nasi beriani dengan ikan tengiri goreng.



Sambil tunggu makan sampai kita amek gambar dulu... :)



Luv this pic so much :)
Im with Fareeda Rania


Selesai makan terus ke Hotel Selesa Johor Bahru. Check in disini untuk satu malam.


Hotel bajet yang memang selesa habesssssss :D


Bolehlah untuk 1 malam jer. Lagipun plan datang amek angin Johor ni last minute punya. Lepas check in, golek - golek jap, hubby keluar jumpa ofismet kat area hotel. Mama Likha terus menganyam mimpi ntah ke dunia mana, penat lak rasa... Likha tah main sorang - sorang dengan puzzle ABC dia tu, tengok - tengok time bila tah dia pun sama bergolek sebelah Mama. Kul 7 lebih hubby balik bilik, sambung lagi tidur bangun - bangun dah kul 9 lebih dah. Huhuhu memang rest habesssss dan jaga tu baru rasa lapar. Tengah bersiap - siap nak keluar dinner, tup - tup dapat tahu ada game bola Kelate lawan Perak. Weols kalau Kelate main ada live dalam tv memang tak lepaskan peluang untuk menonton ! Tunggu sampai minit ke 70 jugak tu, baru decided untuk keluar.. Supporter kuat THE RED WARRIORS katakan ! Sapa tak sayang negeri sendirikan...., negeri miskin katakan huks !




Pusing - pusing di Stulang Laut, tengok aktiviti orang Johor dimalam hari.. Oh tu yer aktiviti 'dalam kereta' mengadap Selat Tebrau kikikih.. Then terus ke Taman Perling untuk ke Damai Seafood Village... Tapi weols makan buah langsat sesat..... last - last singgah di kedai Tomyam biasa jer sedeyyyyy.. tak tercapai hajat nak makan ikan bakar malam tu. Huksssss =(



Tanpa rasa bersalah, order air kelapa, nasi goreng kampung, nasi goreng paprik dan sup ayam. Belasah jer lah tak kira time dah kul berapa ! Lallalalalalalla ~~!


Apa yang menarik menu di kedai tu..... haaaa Siakap Samseng ! Kau ada ??!



Day 2 :

Pagi macam biasalah breakfast kat coffee house hotel. Tak sangka ada Dynas jugak stay kat Hotel Selesa ni.... Malam tengok kereta dia, berplate no Nama dia * cunnn sangat, pagi ni tengok - tengok dia pun ada breakfast. Coffee house berdepan dengan swimming pool..., adui meroyan Malikha. Kesian dia....


Masuk bilik, isi air penuh bath tub, Malikha mandi ala - ala kat swimming pool. Haha. Ciannya lah anak daku. Lepas check out, terus blah dari bandar JB... Hajat di hati nak singgah JPO, yang orang duk kalut - kalutkan sekarang ni. Tapi payah betul nak cari jalan ke sana. Serious ! Tak de satu signboard pun tunjukkan jalan ke sana. Kita tngok GPS pun, sibuklah suruh masuk highway.... Dah kita masuk highway ke Kulaijaya, masuk habis dalam kampung Mawi.... tah mana - mana ladang kelapa sawit kita terjah kuikuikuikuii, last - last lagi 1 km nak sampai baru nampak signboard JPO....! Apekehel lah weh !


The Entrance


Kat bahagian luar, masih under construction. Tempat makan pun takde banyak lagi melainkan Starbucks, BR, Absolute Thai, tu yang kita sempat nampak. Banyak lagi benda nak buat tu kita tengok.



JPO ni ok jugaklah dari medium ke high brand ada kat sini. Kira one stop centre. Sama jugak macam kita shopping kat KLCC ke, barang pun lebih kurang sama, takde lah out dated sangat... Tapi yang best, macam GAP tu Gap outlet, Lacoste pun outlet, COACH pun factory kira harga sangah murah berbanding dengan butik biasa. Kalau Padini ke, SEED ke giler murah ! Shoppinglah baju bajan mektok buat pakai basahan tapi comel - comel jugak what ! Hubby pulak seronoklah tengok Lacoste murah - murah. Haih kita sukalah tempat ni, boleh datang lagi ni *kelip - kelip mata.



Cuma masa weols sampai sini, memang panas berketak. Mektok Malikha pun buat perangai, dia dah bangun pagi, pastu masa otw ke JPO ni pun dia tidur, terpaksa kejutkan stroller tak bawak. Pastu sibuk mintak susu..., pastu tengok ada small playground sibuk nak main shlide tengah - tengah panas. Tak pasal - pasal Mama dapat sakit kepala.



Shopping pun secara laju - laju. Masuk setiap butik ala - ala macam amazing race gitu ! Mujur.... Tak dapat nak menikmati sangat kehkekehkeh... Kalau tak, kering poket :D




Tengok fountain ni pun dia kagum. Tengok pool kecik pun sibuk nak swimming. Cian dia... Semua hajat dia tak tertunai.... Nampak sangat Papa - Mama pilih tempat holiday dengan selfish kan. *Tu Mama dah plan pasni nak cuti - cuti untuk Mektok saja.... Kita tunaikan impian dia, biarkan dia swimming puas- puas main tu main ini apa yang dia nak..... Budak ni macam ni lah kalau lama sangat dok perap dan perammmm apa yang dia nak tak dapat, sekali terlepas macam ni mulalah buat perangai.... Pagi tadi kat hotel, tak dapat nak mandi swimming pool sebab weols takut lambat nak balik KL. Hurm cian anak.. Nanti next vacation yer Malikha, cakap kat Papa :)




*
*
*
*
*
*
*
*



Then, kita tengok sekitar dalam JPO yer :)











Tapi kalau kita dari KL, sesaja nak datang ke JPO ni tak payahlah... Jauh wooo KL - JB dekat 3 jam, minyak lagi, tol dekat RM 90 pergi balik..... Baik jer shopping kt KL ni jer. Sama jugak pun, nak murah tunggu time mega sales. Tapi lainlah kalau kita memang ada pergi JB ke pastu nak balik cuma singgah, boleh lah... merasa dan nak tengok macam mana rupa JPO ni... Tak gitu ? Tu pendapat kita lah. Orang lain tak tahu hehe :)


 

Shopping sikit kat Lacoste, Poney, Padini. Yang lain cuma sempat masuk jengah - jengah jer. Tak sempat nak rambang mata sangat. Kikikikihh... Mujur - mujur * sambil hubby usap wallet :)



Last pit stop, Mama bawak dia lari ke BR... Papa masuk lagi dari butik ke butik.... nampak Papa macam tak keruan jer tuu...ahahaha. Mama sejukkan hati Malikha dengan ice cream flavor Cotton Candy... Tu pun dia makan main - main, pastu bila dah masuk kereta mintak lagi nak ice cream. Alohhh lah anak !




Kul 3 lebih bertolak balik KL.... Hujan tengah jalan, kita drive sampai ke RnR Seremban, berhenti kejap untuk fresh up.... Kul 7 sampai rumah..., malam Mama dapat bad head - ache plus PMS lagi. Ayooooo !


Enjoy jer buat shortbreak macam ni... together with love katakan.... This week kita ke Pantai Timur pulekkk yer :p
Okbai !
:)