SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, March 9, 2012

Kuih Topi


Assalamualaikum... Salam Jumaat yang berkah.


Yuols kat sini kenal tak kuih topi ni. Rasanya nama saintifik dia, Kuih Cucur. Tapi kita sejak kecik panggil kuih topi jer sebab bentuknya macam topi hihi. Pastu kalau makan dulu - dulu, ketip - ketip bahagian tepi je sebab yang tu jer rangup dan sedap. Kalau tengah panas - panas lagilah rangupnyer. Pastu tinggal rongak, tergolek isi bulat yang tengah tu. Hiks. Tak comel peelnya.




Tapi bila dah tua ni, dah pandai dah makan kuih topi ni. Takkan nak buat peel bebudak lagi, makan birai jerr...., Kalau Malikha takpelah kihkihkihkih.




Gambar kuih topi diatas adalah ekslusif dari dapur Mama Likha bukan dari encik Google yer. Tapi bukanlah Mama Likha buat sendiri tapi di bawa khas dari Kota Bharu Kelate special untuk Papa Syahmi. Salah satu kuih kegemaran Papa Likha ni. Mak mertua yang ingatkan kuih fevret menantu dia, kirim pada seseorang yang telah kembali ke Shah Alam setelah cuti rehat berbulan - bulan nun di KB...


Yuols suka tak kuih topi ni??? Ke ada yang tak pernah tengok kuih ni? Kuih ni tinggi kolestrol nye kan? Erkk ! Hiks


Bye !
:)

8 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

mama isha takpernah tgk dan of coz x pernah rase kuih topi ni..sedap sgt eh, dibuat dari ape? hehe

Ibu Darwisy said...

1st time tengok..ape rase cucur ni?

Reena said...

first time tgk nk dgr ni...heheh...ape ye rasenye...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

First time tgk...tapi, nama dia sungguh comel...kueh Topi, :)

kakchik@ella said...

feveret KC. nak sikittttt. hihihi.

Amie said...

Selamat tengahari Mama Malikha,
nampak menariklah kuih topi ni... first time tengok! Unik...

ieda said...

alamakkk dikk
x pernah dgr kuih nie .. ermm tgk kuih nie pun x pernah .. hurmmm nampak menarik ..
inti ape ye dik ??

syafisyifa' said...

bentuk mcm cucoq jawa yg mak pejah buat.drpd gula melaka.tak pasti kuih topi buat dr apa.mmg pejag suka cucoq jawa tu wpun kolesterol mcm tinggi..haha