SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, April 27, 2012

Bercandle Light Dirumah

Assalamualaikum..

Dah seminggu hati ni sedihhhh jer. Tak tahu lah tak kena kat mana, tapi memang sedih. Susah nak cakap... Cuba untuk gembirakan hati sendiri..., tengok anak suami... Cuba fikir yang indah - indah saja...


Dugaan memang banyak sokmo. Tapi apa pun kita tetap kena sabar dan istighfar banyak - banyak,  walaupun kadang - kadang memang selalu terbabas. Ku hanya manusia biasa yang memang sangat lemah, tapi kita sedar sebab mungkin dugaan kita ni tak sehebat orang lain. Kecik jer pun dugaan kita nak dibandingkan dengan orang lain.. Jadi, sabarlah wahai hati. Insya Allah, suami dan anak akan terus ada untuk menggembirakan daku.... 


Petang semalam, tup - tup blackout. Jenguk rumah Cina depan, tengok tokong kecil dia ajer lampu macam biasa, cek - cek kat meter box, rasa tak nampak pun benda tu tendang ke bawah. Semua molek macam biasa. Nasib baik suami dah on her way nak balik rumah. Berpanas lah kejap. Bila hubby cek - cek rupanya, meter box api kat luar gate tu fius kena curik. Memang kita tak pasang lock pun, ahh sudah. Kebetulan jiran sebelah balik, rupanya baru minggu lepas yang dia punya pun kena curi, cuma dia tak sempat nak bagitahu kitaorang. Called TNB careline, dah bertangga lah para jiran terdekat depan rumah kami ni sambil tunggu orang TNB datang.


Jawabnya petang semalam melepas lah cerita CintaBuatEmelda. Baru jer berjanji dengan bff nak tengok sama - sama via whats app, tapi apakan daya...? Dah la, kita dah lama tak layan drama - drama tv ni.... Boleh tengok kat Tonton yer ? 



Sejam lebih jugak takde letrik. Kan dah menyusahkan orang.... Sapa lah punya angkara kan? Tergamak sungguh.. Patut nak bercandle lite dinner dengan western dishes malam tadi terus tak jadi. Ayam yang dimarinate tu masih ada lagi dalam freeze. Bercandle lite lain pulak jadinya... Hmmm sabar jer, memang sabar. Dah tu yang Allah nak kasi.... Kita hanya merancang. Kena redha. Kat sapa jugak pun boleh kita nak lepaskan marah kita kan???


Bawak diri yang lara ke Fastfood ni. Jarang sekali pekena ni, layan lah.


Tapi yang ni serious, kat pasar malam lagi sedap kot.
Haih  *mengeluh lagi.
Dalam hidup ni tak mengeluh tak sah ke?

Konon nak berdessert.
Tapi over keras lak waffle dia.
Haih * lagi.


Cuma untuk gembirakan hati.... Orang tak duduk kat tempat kita, mesti tak rasa apa yang kita rasa. Jadi kalau boleh, cubalah jangan masuk campur. Tanya boleh, nak menyelami lagi kita suka tapi bukan untuk menyindir dan memerli kita. Jiwa akan mati, boleh paham ? At least, ameklah masa untuk bertanya khabar.




Ni pun dugaan yang baru sampai jugak... Ya Allah, tiada ibu yang ingin anaknya sakit. Kau lindungilah anak aku dalam apa jua keadaan pun. Benda ni semua lah yang akan jadi pengajaran buat kita....


Selamat berhujung minggu semua.
Semoga esok yang bakal menjelma, memberi seribu kemanisan buat kita sekeluarga.
Babai.
XoXo.
:)

4 comments:

shark said...

hidup x selalu indah..kadang2 jiwa kacau..kadang2 gembira x terkata.. :)

layari la idup ni seadanya :)

yantie said...

faham sangat2 ztee.... bila di duga, kadang2 berat hati tu nk terima kan... kesian kat anak lagi... hati mane tak risau kan...
kenapa bibir malikha... cian dia... sabar ye mama malikha... insyaAllah, semua baik2 aje... :)

selamat berhujung minggu...

PinKy MoMMa said...

sannnn bakpe mung sannn..alahai san mung ni bz sampai dok tau san kite ada problem..aihh jgn lar sedih san..meh peluk meh..ai sayang kamooo..jgn sedih yer..

banyak banyakkan berdoa..Allah uji maknanya..Allah sayang kita ;)
memang perit mulanya tapi percayalah aturan Dia itu indah..kalau kita sabar nanti akan ada cahaya yang akan meneranginya balik..

nantu ambe nape pulok gitu..meh kat mommy meh nantu..mok awok sedih ngat lening..mommy jagalar deh..peluk san kuat kuat lagi..

syafisyifa' said...

la kena curi ka...ksiannya...sabar tau...malikha tak sihat ye, semoga s=cepat sembuh na....
cantik hiasan rumah zte