SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Thursday, November 29, 2012

Part I : Survey Pre School Malikha


Last two weeks, Mama bawak Likha pusing - pusing Setia Alam dan Seksyen 7 Shah Alam. Dua hari ronda semata - mata untuk survey pre school or kindy school... Mama planned nak start hantar Likha masuk pre school next year. Kalau tak dapat intake early, maybe intake yang tengah tahun. Yelah most of school dah full kan ? Kita baru terhegeh - hegeh nak survey bagai hihi.



Kalau Area Setia Alam ni banyak pre school yang baru - baru sebab kawasan baru kan? Tapi ada jugalah yang lama... Macam Nuri, Smart Readers, Genius Aulad. Yang baru - baru lak macam Krista, Bruiny Brunch International Montessori ( BBIM) betul - betul je dalam kawasan perumahan weols ni memang dekat sangatlah. Tapi fikirkan school baru, kita rasa macam tak secure lak. Leh ke gitu reasonnya ? Pastu banyak lagi lah tadika - tadika Islamic macam The Little Caliphs, CIC, tadika itu ini yang lupa namanya, tadikan cina berlambak of cos sebab sini kan kawasan cina majoritinya, Tenby International School which is i assumed ada pre school jugak... Banyak lagi kena buat survey ni....






Ni baru part nak survey luar school. Belum lagi nak masuk jelajah dalam each school tu kan, tengok mana kesesuaian dengan Mektok Malikha ni.... Orang tu cakap sini power, sana power, sini OK, sana tak OK, sini anak dia masuk cepat pandai baca, sana teachers sexy meksi, sini principal bagus.... Macam - macam kan ? Tapi for sure tak sama dengan tahap anak kita. Kita tak boleh nak ikut orang saja sebenarnya.... Ni yang lagi payah nak making decisions ni... glupppppssss +____________+



Malikha baru masuk 3 tahun, nextyear dah 4 tahun. Tapi sebab dia bulan 10 kan, so consider 4 tahun lah... Rasa awal sangat ke nak masuk pre school ? Mama rasa tak kot... Boleh lah dia membiasa - biasakan diri berkawan, bergaul, belajar, main dengan proper kan ? Kat rumah bukan tak belajar, belajar jugak sikit main lebih tapi paham - pahamlah environment rumah lain... Suasana school ni lain... Hopefully Malikha ok - ok saja. Dia pun interested nak pergi school.... Ala pergi school pun half day jer, petang stay dengan Mama jugak... or petang maybe activities lain? Banyak lagi yang Mama tengah atur untuk dia ni.... untuk dia heyyy untuk dia







Mama pun ada something nak buat next year. See... dari tahun ni azamnya tangguh ke tahun depan jugak jawab dia.. Hurmmmmm... So, boleh lah Likha pergi school, Mama ada me - time kan ? Likha pernah join playgroup dengan Alimkids di Bukit Jelutong, haihh susah nak cakap... Memang took time betul nak bergaul.. For that reason lah, Mama fikir Malikha dah banyak masa sangat kat rumah ni.... Lama - lama kang makin liat, makin manja, makin kedekut, makin takleh share barang, makin diva, makin buang masa.. risau mak ! Oh, area Bukit Jelutong tak gi survey lagi !



Jadi marilah kita hantar masuk school, since dia pun dah free diapers.



BUT ! Survey tak habis lagi nieeeeeee... Ngeeeeeee ~~!



Montessori school ada, international school ada, islamic school ada, chinese school ada, suka suki school pun ada. Jadi ni semua satu beban lah kat bahu Mama ni until dapat pilih yang betul - betul suit dengan Malikha dan of cos we want the best for her.. Ya Allah, permudahkan lah semua ni so that Mama tak tersalah pilih untuk Malikha... Amin Ya Rabb ! Its no easy measy k....



Sapa nak share experience dengan Mama Likha dialu - alukan k.. Tq in advance !
Muah love !
Bye !
:)

20 comments:

mama maman aka yana said...

boleh dah tuh gi msk school.. nnt kompom dia seronok..:)

Mommy_Cha said...

:)
taleh share experience sebab mikha lom masok sekolah hehehe :)
dulu2 mak kita antar Taska ABIM...kihkihkih!
kalo idop sampai lani tak reti ngaji qoran...tq mama :)
ingat nak antar mikha sekolah cine hehehe!
komuniss sesangat!

Aty_Fared said...

Beshnyer..!! ai ni tak sabar2 nak antar anak belajar..hahaha..setahun pon tak lepas lg..elok mcm u ckp tu..nak ajar die berkawan..bersosial..even anak ai yg br nak 8 blnni..sesorng ngadap maknyer kat umah..boring..huhu..biler ai bawak die jumpe kawan2 baye die..kemain teruje die..nak berkawan..elok tuk anak tu sendiri kan kan...:-) eeaahh..playgroup yg u ckpkat bkt jelutung tu ley share tak ngn ai..no tipon ker or lmn web ker..ritu nak joint dah..tp kat puchong...mcm jauh gak ar ai nak gi bwk qalee f drive sndr kan...share ek..:-)

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

peningkan.. lnda dulu pun mcmtu.. nak cari yg terbaik utk anak, since linda nih plak mmg cerewet sgt2 bab edu anak2.. berbulan2 pusing mencari.. sampai sekolah rendah anak2 pun linda pusing mencari yg terbaik.. harap ztee dpermudahkan membuat keputusan yg tepat.. good luck dear..

Jue a.k.a Ibu 2F said...

malikha dah nak sekolah ye...
servey ye mama jgn tak servey

syafisyifa' said...

Insyaallah mudah2an jumpa kindy yg betul2ok...amin...
Mmg pening kan nk cari hihi...xpa...pelan2 survey k :)

Siti said...

xleh nak share sgt bab pilih memilih sekolah ni sbb masing-masing parent terikat dgn jadual kerja, jarak perjalanan,kos yuran, masa, dll..

mcm sy pilih yg menyenangkan yakni yg mampu dibayar yurannya, mudah gi hantar-ambik & kurang risiko lambat masuk opis..hehehe~

kat setaman rumah ada CIC tp yurannya rm500 keatas jd xmampulah nak hantar situ..cari dkt dgn opis alhamdulillah yuran x membebankan..(laman cerdik)

kat mana-mana sekolah pun ada silibus..budak2 belajar cuma yg kena pesan hari-hari adalah peel..nanti ada la peel baru yg dia tunjuk..kena nasihat selalu..



munna said...

mmg pening nak cari tadika untuk anak2 .... kita nak kan yg terbaik utk mereka... chaiyok buat likha dan mama dia ....

ieda said...

insyaallah ... x sabar nak tgk malikha 1st day school ;)

Farah Shamsudin said...

mama, kawan farah nak g hantar anak die ke cic tak silap.. kat area B Baru Selayang.. tapi, pendaftaran pun, dasat dengar.. hihi..

Mama Likha said...

mama yaman : haa itulah mama maman... dh smpi masanya :))

Mama Likha said...

mami cha : haha ye tu. btul3.. sama lah mama likha pun.. hiksss.. nk jgk anta skolah cina, tp pk kan bab2 agama ni risau gk... tmbh2 bab makan2 ni hurmm.. susah2

Mama Likha said...

aty : playgroups kt bj tu alimkids. atie blh goggle or cri kt fb... so far ok jgk, bwk likha dulu... nti qaleef dh umur setahun blh lah tu cuba2 kasi dia bgaul....

Mama Likha said...

blinda : yelah linda. pening tul.. yup btul.. kita nk yg tbaik utk anak2.. hope zte tk salah pilih lah.. at elast linda dh lepas peringkat mcm zte ni kan. hukssss..

Mama Likha said...

jue : huhuhu pening2..

Mama Likha said...

syifa : pelan2 survey erk??? tlg lahhh daku wahai cikgu pejah !

Mama Likha said...

siti : btul kata awak tu ila.. skrg pening ni nk cri yg tbaik dan beri keuntungan di kedua2 belah pihak... tk smestinya kindy mahal n glemers tu tbaik kan ???

Mama Likha said...

munna : adeh !!! helppp ~!!

Mama Likha said...

ieda : hihi penin2..

Mama Likha said...

farah : mmg lah fees gempak2 skrg ni.. ni nsib bru anaks sorg.. adeh !