SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Wednesday, December 18, 2013

Sindrom Anak Dua : Bila Outing

Last Sabtu weols keluar, ada hal....


First pitsop Klinik Ranjit, amek ubat Mama.. Ubat apa... ? Ade larrr hehehe rahsia dalam kain opsssss hahahahaa .... Second pitstop, Bazar Soho kat Rasta TTDI. Ok, first time ni sampai Rasta. Boleh follow kat Instagram #sohobazaar #rastattdi.. Banyak la seller - seller onlineshop yang bukak booth kat sana, macam - macam barang ada dijual. Harga pun murah la sebab walk in kan.... Singgah booth #shaylasouq untuk letak VS... oK, kite tengah buat clearance VS.... dah pencen dah jual VS ni... Tokey Shayla Souq, one of gud fren Izza yang create nama tudung/shawl sendiri yang berkualiti dan cantik - cantik designnya...




Ok, then terus proceed ke OU. Senanglah sikit, kebetulan nak top up stock barang baby n lunch sekali harung... Kite nak g JJ atau nama baru sekarang AEON [rasa kekok nak sebut AEON], kita lagi suka la beli barang budak - budak kat JJ macam bedak, toiletteries, wetwipe, detergen botol susu, detergen basuh baju dorang etc... Lunch kat Chicken Rice Shop... Dapat makan dengan penuh nikmat bila Raaed tidur sepanjang lunch time tu [susah nak menikmati makanan sekarang - harap maklum - sindrom anak dua lagi ;p ]









Cuma nak cerita, sekarang ni sejak anak dua semua kena buat laju - laju. Me as a mother of 2 now, rasa macam tak confident dan tak seronokla nak keluar shopping mall sekarang ni. Taktahu la kenapa... Sindrom anak dua kot. Padahal anak - anak ok jer... Sampai sekarang rasa tak confident, semua kalau boleh nak laju... Tapi Papa nya still dok slow situ ler. Hahaha, papa memang jalan slow, belek barang slow, fitting baju slow pendek kata memang lemah lembut penuh hemah lah haha opsss termengumpat lak... soryy Papa...



Sekarang kalau nak makan, nak kena tengok tempat. Kalau kat mall oklah, boleh pilih tepat makan yang ok, pastu dah masuk tu kena cari tempat - tempat tersorok or tepi - tepi dinding or hujung - hujung so that bila nak BF tu rasa safe and comfortable sikit.... Takde lah open sangat...



Malikha pulak macam tu lah. Diva kan ...? Selalu suruh die behave cuma bila ada la some part bila die insist sabar bila dia nak sesuatu... Bila ada benda yang dia rasa dia tak boleh sabar.. Ada benda dia boleh sabar, ada benda yang tak boleh. Bila tak boleh tu, tu yang ku rasa berpeluh ni.. Terus datang lagi sindrom anak dua haha. Dan - dan tu rasa nak jerit panggil dia ''hoi SABARIAH ! Sabar jap..!''... Huuhuhuuuhuhu... Sometimes rasa adik banyak mengalah dengan dia.



Baby Raaed ok, cuma kita perasaan sekarang dah pandai cepat bosan dok dalam stroller. Takleh stop lama, kena bagi stroller gerak - gerak. Dia macam teruja tengok orang, lampu - lampu, orang ramai. Bila angkat dokong, aduhai liar bijik mata....Bila lepak dalam BF Room pun sibuk nak dengar baby lain menangis...  Yelah, bro dah besar kan ! Makin banyak akal, makin pandai ngajor orang !



Kite pulak, setakat ni takde masa lagi nak shop barang - barang kita, even nak belek kasut ke handbag ke even seluar dalam sekali pun hahaha. Tak boleh la, kita rasa kita nak cepat....Sedangkan keluar ni Papa sempat lagi shopping seluar kerja tau. Sob sob sob, yelah kalau baby nangis, bukan Papa dia cari, Mama jugakk.... kan ???



Jadi agaknya sampai bila sindrom ni melekat kat kita yer ????? Bila fikir weeknd nak keluar memana mulalah kite berpeluh, kalut semacam. Rilex rilex rilex.... Anak - anak ok je, so far Raaed senang diurus, balik memana malam elok je tidonya sampai pagi, takde meragam takleh tido, toklaki pun banyak sabar... To myself, just please KEEP CALM and TAKE A BREATH !



Kalut ke tah pape je kita ni.


Bye !
Love.
xOxo

Tuesday, December 17, 2013

#throwback Likha Masuk Hospital

Ini bukanlah berita terkini lagi sensasi tapi adalah berita peram lagi basi ! Mehmehmemeh..


Nak jugak share kat sini sebab ni lah pengalaman paling takleh lupa setakat ni. Maklumlah tak biasa masuk - masuk hospital ni. First time untuk Malikha dan Mama, melainkan Mama masuk hospital masa beranakkan Likha dulu jer. Hehe serius... Kalau orang - orang kampung ni, takut sangatlah dengan hospital. Kalau boleh taknak masuk hospital, nape erk ?


Jadi Likha masuk hospital ni 31 Julai, minggu ke 3 bulan puasa. Memang dugaan jugaklah buat kami. Dengan kita yang sarat, backpain yang sangat teruk, dah la hari tu Likha last day sekolah, lagi seminggu nak raya, dengan kelam kabut nak balik kampung, tup tup on that day Likha muntah non stop..... Start pagi tu dengan pening kepala, haihhh pelik Mama bila dia mengadu sakit kepala or pening kepala.. Tak pernah - pernah sakit kepala, pandai pulak cakap yang dia sakit kepala. Mama picit - picit suruh dia tidur then tak jadi pastu muntah tak berhenti sampai die start lembek..


Terus decide and drive ke DEMC. Dalam kepala dah fikir ni mesti kena admitted ni sebab ku pun taktahu nak buat apa. Sampai DEMC pun dh 3pm macam tu, lengang je kat PAED, terus jumpa Dr Ahmad. He check up then suruh warded, yang Papa pulak tak setuju. Pas bincang - bincang oklah masuk wad. Yelah, Mama tak reti la nak handle, muntah non stop, masa depan Dr Ahmad tu dia dah lembek dah, dah dehydrated, Dr kata kalau lambat datang boleh effect kidney dia. Nurse uruskan pasal kemasukan ke ward. Likha suspect kena viral infection + food poisoning.


2 hari 1 malam weols berkampung di DEMC. Berbuka dan bersahur..  Duk je rest kat DEMC, makanan berbuka Ciklah yang siapkan... hari pertama Ciklah kasi nasi kerabu siap ayam percik dan dessert. Hari kedua nasi putih lauk kampung.. Memang asalnya pagi kejadian tu Ciklah dah called kata nak kasi Nasi Kerabu untuk berbuka puasa alih - alih berbuka di hospital hari tu.. Huuuu...


Bila muntah dah stop, badan pula panas. Demam panas pulak.. So under observation doctor n nurse la.






















Masuk hari ke 2 dah bosan dah. Ikutkan Malikha dah sihat cuma panas still on off. Minta dengan Dr nak discaj, aritu Jumaat kalau ikut plan asal Sabtu nak balik Kelate dah untuk sambut raya. Kita pun dah tak mampu lagi nak duduk  hospital dalam keadaan sarat masa tu... Dr datang cek itu ini bla bla bla.... kalau ikutkan kena warded 3 hari 2 malam, Dr benarkan untuk keluar asalkan Malikha sambung ubat demam di rumah dan monitor dia. Baiklah Dr. Malam tu lepas Isyak weols pun discaj lepas setel bil - bil hospital semua. Luckily, semua under insurance, deposit yang kita bayar sebelum tu pun dah dibayar balik oleh pihak insuran. Untung ada insuran ni, alhamdulillah...




Terima kasih to Ciklah yang sediakan makan weols, Acu, Kak Ely, Maksu Ja, Mama Eja, Yaya, Fiyya, Papa Wan datang melawat Likha aritu siap bawak present semua.... Thanks a lot ! Kurus jap Likha lepas kluar spital he he he..



Kenangan kenangan..


Bye !
Love.
XoXo.


Monday, December 2, 2013

Raaed's 3rd Month Check Up


Sabtu lepas, appointment Raaed untuk cocok 3bulan di DEMC. Terpaksa tukar Dr Roliza ke Dr Koshy sebab last minute tukar date, Dr Roliza dah penuh. Dr Ahmad yang hensem Pakistan mari tu pulak cuti on that day, so amek lah dengan Dr Koshy, kira first time la ni jumpa Dr Koshy. Baru dengar cerita Mami Cha, Dr Koshy ni funny hahahaha. Ok kita tengok.



Rupanya, hari Sabtu ramai sungguh orang kat DEMC ! Happening gils........ Hihi. Turn pun terpaksa tunggu dalam 10 orang camtu. Bosan lah jugak kan.. Banyaklah babies kiri kanan kat paed clinic tu hihihi.. Kerja daku duk ulang alik breastfeeding room. Malikha dengan Papa buat hal dia... Hehehe...


The bosan adik

The bosan Kakak

The bosan Mama
The bosan Papa




Akhirnya giliran Raaed.... Banyaklah sesi suai kenal dulu dengan Dr Koshy, yelah Dr Koshy frenly dan kelakar ! Haahaha, lepas je kena cocok Raaed nak cebek - cebek dah nangis tapi Dr Koshy gelak kuat  - kuat sambil tepuk punggung dia kuat - kuat hahaha tk jadi nak meraung.... Tapi actually, Dr pun takut dengan Raaed hihi sebab Raaed ni serius orangnya... Susah nak senyummm ! Tengok orang macam nak telan, lagi orang dekat muka nak kiss dia, lagi kuat dengar dia bernafas hahaha.. Oh man.... :D






Alhamdulillah, semua ok. Timbang berat dah 7.4 kg ko !! Mak ai ! Panjang dah 64cm... Masih dalam graf, belum lagi kluar graf... Mak ni risau sangat berat tu tak sesuai dengan umur tapi ye lah kan baru 3bulan dah 7kg lebih hihihi... Alhamdulillah, sihat sangat :))


Dah tahu dah Raaed serius ikut sapa.
Muahaha


Kat cashier sambung lagi bosan menunggu nak buat bayaran... Dah setel tu, terus shoot nak g makan. Sekarang ni kan musim hujan, ada baby kecik macamni kenalah jaga - jaga jangan sampai kena hujan..



Next month, start amek jab pneumococcal untuk 1st dose. Advice amek jab ni walaupun baby fully susu ibu sebab jangkitan kuman adalah melalui udara. So, jom support to pneumococcal injection untuk baby - baby yer untuk avoid pneumococcal disease... Kita usaha selebihnya tawakal...



Bye !
Love
:)

Thursday, November 28, 2013

#throwbak Part II : Phuket May 2013



Kemudian lepaking and sambung jalaning cuci mata di Patong Beach. Nasib takde adegan - adegan yang tak sepatut di tengok oleh Malikha. Cuma yg sempat dia tgk, ada 1 couple Mat Saleh jalan depan dia yang pakai bikini, spontan je dia cakap, ''wowww ! why so sexy Mama....Tak baik kan pakai macam tu kan Mama '' itu je la. He he... 



















Pastu sambung jalan kaki jer di kaki lima Patong Beach.. Banyak kedai kedai oh yaaa kat Patong ni banyak kedai Hello Kitty... Penuh satu kedai memang semua barang HK... Rambang mata sat...



Opppppssss!





 





Lepas hantar balik motor yang disewa, weols terus gerak balik ke hotel. Otw back singgah dinner di Surin Beach, tak ingat nama restoren tu.. Dinner tepi lautt bebb.... Tapi tak selera sangat mengenangkan hurmmmmm sesuatu ! Tak bergambar mana pun, sebab takde mood dah plus letih sangat... Nak bummbummm je rasa..







Esok pagi siap - siap untuk balik ke Malaysia. Memang short trip :))











Oklah, sejujurnya pergi cuti - cuti Phuket ni disponsor oleh company Papa. Sepatutnya flight balik Malaysia Isnin, tapi macam mana salah amek Ahad... Actually kisahnya, Papa dapat jemputan untuk bermain golf dengan geng - geng dia tapi apakan daya belum terbukak lagi hati dia untuk bermain golf buat masa lani. Tahun depan, 2,3,4 tahun lagi kita tak tahu. Harapnya takyah terbukak hati pun takpe hehehe takut nanti bila dah terjebak Mama dengan anak - anak selalulah akan kena tinggal kikikihhh tapi memang buat masa ni Papa tak minat lagi pun nak menceburkan diri dalam bidang golfing. Heeeee jangan harap la, dia bukan suka sangat nak berjemur tengah panas semata - mata untuk game yang boring tu hehehe. Itu yang dia cakap, bukan kita cakap,, Manja katakan, putera lilin ! Jadi, Papa ikut ke Phuket cuma masa lebih bersama yang tersayang je lah hehe. Tq Dato, Datin and the rest lagi yang sama ikut ke Phuket. Jadi dinner kami semua together dengan they all tu ler... Ada masa melayan Malikha yang asyiklah potpetpotpet tu :))



Tq Papa sudi bawak Mama dengan Malikha kenal - kenal Phuket. Walaupun short holiday, at least dapat kenal Phuket and passport berchop jugak hahaha. Yelah, kalau setakat nak pergi sendiri takde makna nak gi Phuket kan dengan bawak Malikha hihihi... Tulah, rezeki :)) Mama considered as a mother's day gift kebetulan masa tu musim Hari Ibu *sila muntah.



So, conclusionnyan kita takleh nak sharing berapa harga hotel, tiket flite and makan minum.... Mampu share yang mana kita tahu saja n gambar - gambar pemandangan di Patong :))



Tq for reading !
Bye !
Love.
:)