SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Saturday, February 27, 2010

Usaha, Ikhtiar & Tawakal

Skema lak tajuk entry kali ni..

ermm ni haaa.. adalah usaha aku dalam nk menambahkan susu badan aku.. sbb nyer, pump dah baekkk punyer, tp susu mcm dh drop! sedih.... owh tidakk tidak... tkbleh sedih2... sedih2,stress2, tensen2... tu sume hnya akan menyusutkan lg production Milk okkayyyyy...


1) makan longan kering - akhirnya aku jumpa longan kering / dried longan ni kt bhgn2 spring food. semalam pegi jusco, so beli la.. mcm tu rupenye... sdappp tp agak manis. erm mahal gak eh.. 100gm - rm6.99






2) mnum air masak byk2.. skrg asek berulang shi-shi jer..







3) aku oder nursing tea kat enjoybreastfeed.com... blum cuba lagi... tp kan bau semacam jer niii.. huhuhu







last skali, tawakal n doa banyak2 laa.. mudah2an misi aku berjayaaa... tk lupa, teruskan berPUMPING... jgn malas2 yerrr!

Wednesday, February 24, 2010

hobi Likha

Likha dh genap 4bulan.. tp masih lg blum meniarap, biarpun tanda2 tu dah ade la... semnggu ni asik nk memusingkan badan tp masih tk blh2...





tetapi...... since dr umur 2bulan++ Likha suka ni.... HISAP JARI dan kadang2 tu dengan2 PENUMBUK die masukkn lam mulut... sekarang mkin kerap, die macam gatal2 gusi nk tumbuh gigi dahke???



ni haaa beberapa aksi die yg geram dgn tangan sendirik... tmbah2 bile dh tk pakai sarung tangan tu, melampua2 lak die dijoloknyer..





































suka play ngn toys die...













baby's talk... suka cakap bahasa2 yang hanya die yang paham...










then bile tertido, suka letak tangan atas hidung die.. agaknya takut hidung lari kut..


Electric Breastpump Spectra 3


salam..
arini aku berkobar2 nk bt entry psl benda yg baru aku jumpa.. aku baru sudah mgunakan electric brestpump Spectra 3... ni pun sbb dah tk bleh tahan dan bjangkit ngn geng2 Susuibu.com... beginilah ceritanya bermula.......
bkn ape... dh sebulan, baby Likha tknk direct breastfeeding ngan aku.. tkthu angin ape... bile suakan B aku... nmpak sgt refused, bile angin tgh tk elok.. meraung2 laa die... dulu mse tinggalkan die kt kg 3mnggu, then ade mse aku skip fly balik, die msih elok saje ngempeng ngan aku tiap mse.. bile bw balik sni, 3ari je elok... pastu dh stat bt perangai.. aku dh abis ikhtiar.... yg cuma die blh direct ngn aku, bile die mamai2 tjaga tgh malam.. haaaa tyme tu oke... aku rindukan sgt tyme2 die peluk aku nyusu dgn aku ;(

sementelah susu aku masih ade n blum kering... jd keje nya aku, ade la memerah susu.. aku bersyukur masih ade rezeki utk Likha mnum susu aku.. cuma aku kna rajin la... then. aku tkthu power pumping n aku tkde alat yg canggih.. aku cuma ade pump manual, Avent yg aku beli sebelum bsalin... mmg sbelum ni pump ni byk bjasa ngn aku. mse aku bpisah ngn Likha 3 mnggu, ari2 aku pumping simpan stok lam freezer.. tp mse tu aku just pumping pg sebelum pg keje ngn ptg afte lik keje... skali pumping aku blh dpt 5oz... cukup byk bg aku... yg baby tkde utk meransang Nip**e kan??


ni pump yg banyak jasa sebelum ni... n aku tetap tk lupakan die wpun dh ade yg baru okeeey!




tp bile masalah ni makin blanjutan... ahernya aku bt keputusan utk beli yg eletrik... By pn stuju, aku pn amek pndangan n cadangan rakan2 kat susuibu.com... dan yg plng aku nk terima kasih pada akma81 (http://www.akma81.blogspot.com/) yg telah mbuka mata aku tentang breastpump eletrik ni...







aku bt oder melalui http://www.enjoybreastfeed.com/ dan telah memilih Spectra 3 Breastpump Electric Set A...yg mne dlm set ni ade backpack, 3ketul icepack yg blh thn 12jam, dpt free milk storage 12botttles n jugak cooler bag...dan berurusan dgn Michelle... breastpump ni blh bt double pumping la.. means lg cpt la keje2 utk mbuat stok susu... skrg susu aku mmg, kais pagi makan pagi, kais ptg makan ptg... ;( mmg tpaksa topap dgn Formula Milk..... wwwaaaaaaaaa....


tgk la stok ku... kais pagi makan pagi... ;(

nun kt hjg peti nun duduknye.dulu, mase likha kt kg.. penuh petiais...
ade dlm 30++ stok susu beku...

hemmm!!
abaikan bnda2 lain lam peties rmh aku.. jp lagi aku klearkan sume tu sbb nk buh susu banyak2!


bsambung balik...yer..tk smpai 2ari... tup2 pg smalam, smpai laaaa benda yg aku tgu2... Terima kasih pd By, yg tlh men'transfer'kan duit lepas aku sudah selesai urusan oder.. means.. By belanja aku lagi! tq by.. tq.... ;) insya allah... since aku dh full tyme kt rumah membesarkan anak.... ( sory aku belum story ape dh jadi dgn aku kt PBJV-mebi next entry tp mcm tk bminat jer.. huh!)... aku nk amek chance utk bt yg tbaik utk Likha yg sorng ni.. tp besar harapan aku if die dpt berubah lik mcm dulu kan..??? mngkin aku kna bt appoiment ngn caunsellor lactation...?? coz bile aku baca kt forum susuibu or mag pa&ma, seseorg ibu tu blh bjaya utk anak die kembali menyusu dr badan if kena dgn cara yang betull.... sedangakn sesapa yg nk mjadi ibu susuan pn blh bjaya... itu nti aku pk kan kemudian la...


so pagi ni, aku try la for the 1st tyme brastpump tu... mlm td, asben dh siap2 psng n ngan die2 skali test huhuhuhu, then aku sterilize kan... mudah jer nk uruskan pump ni... senang pasang senang basuh n blh d bawa ke mane sahje... ;)



segala macam perkakas utk urusan milk storage



alhamdulillah ni la hasilnye.... bile aku bt double pumping skali...


.. erm mesti yuols perasan kan, satu sikit satu banyak.. yg banyak tu adalah hasil dr belah kiri, dpt la 2oz utk 15minit n yg skit tu, beberapa titik jer adalah dr kanan... mmg dr dulu lg, belah kanan agak skit bbanding kiri.. sbbnye? likha dh terbiase belah kiri...n aku pn mmg kekok belah kanan... so aku rase aku kena cari milk boosterlah iaitu makanan penggalak susu... ni pun aku dh kira ckup bagus la.... as long as susu masih tk kering kan.. yg penting aku kna rajin pumping n mmg aku kna bt jadual utk pumping... doa2 la biar akju rajin n penyakit MALAS tu silalah pegi jauh2 okaayyyyy!



dh siap label utk masuk lam peti... tp don't shake the milk yer... susuibu jangan digoncang2 mcm susu formula... nti lari khasiat die ;) nti aku cari fakta tu, then tepek kt sini yerrpp...

Monday, February 22, 2010

1st Year Wedding Anniversary

tup2 dah setahun berlalu... alhamdulillah.. syukur ke hadrat Ilahi, dalam mase setahun ni kami dpt menempuh segala dugaan,ujian, suka duka bersama.. dan paling membahagiakan kami di anugerahkan anak perempuan yg sihat, sempurna dan comel yg dh pun berumur 3bulan.. bagi aku dia lah anugerah dan hadiah yg paling tidak blh dibeli... terima kasih Ya Allah...

terima kasih juga pada By yg mmg banyak men'yapot'ku dalam mase setahun ni... serba serbi... bukan lah utk memanjakn bini By kan? tp syg tahu By mmg pemurah org nyer... alhamdullilah.. pada rezeki yg tk putus2 Tuhan bg ke By... syg sayanggg by... sayang Syg pd By tdk penah pudar, malah makin btambah.. dan Syg sntiasa bdoa pada Allah swt, biar la kite tua bersama demi membesarkan anak2 kite nanti... (cehhh ayat! - tp ikhlas ni)

on the day, 29jan... ptg, skit lg sblum By smpai tup2 blooming florist dtg anta bunga ros sejambak plus cekelat 1box... TQ By!! kire seprais gak le, ingtkan tkde pape even aku hopekan sumthing on the anniversary day.. kebetulan mase tu, we ols baru smpai 4hari dr KB, dgn Likha masih meragam ( sbb nk sesuaikan tmpat baru) aku jd gundah gelana sbb tk smpat nk prepare ape2 sumthing spesel utk By n our anniversary...

esoknye, kebetulan kami mmg nk kuar.. 1st tyme bawak Likha outing ni.. sbnrnye nk gi giant je.. nk beli brg2 rumah yg mmg dh tkde pape... then aku ajak By ke The Curve dulu.. sbb puas pk, i need to find sumthing gak ler utk By kan.. rase cm tk best je bile tkde pape... hari spesel nii beb!

so aku decide belikan parfume D&G kt Metrojaya... coz By mmg dh lame suka dgn parfume ni. since aku preggy lg, cuma kami tk bkesmpatan lg nk beli... jd tkyah pening2 pale pk nk beli ape... tara.. berbaloi2 laa beli cozzz... bau nye best bangat!! wpun botol die agak old skul skit laaa.... bile dpt ni, senyum2 kambing die.. konon2 tnya, nape beli ni..? susahkan sayang jer... heheheh... die pn serba salah sbb tkde ape utk aku kan..



skrg aku suka kalo By pakai parfume ni... :)

then, another weeks tu we ol ke The Curve lagi.. actly, ke IKEA to find stuff utk Likha's room... pastu we ols lunch kt secret recipe TC then die usha2 present utk aku...
sempat snapped pix ngn si tecit niii kt SR yg masyammmm sahje!

so ni la utk aku dr die.... wpun harga ni 2x ganda drp harga parfume yg aku bagi ke die... TQ By.... luvyuuuu sampai mati!!


jam Guess.. dpt free girf purse coins+diary mini
ni utk valentine's day kut.
niwey weols mmg tk celebret valentine's day okeyy...


akhirnya... terima kasih banyak2 By.. maafkan syg cz tk well prepared for the 1st year anniversary ni.. insya allah thn depan kite celebret dgn meriah skit yer..
tp tkmo tmbh baby lagi hehehhe
mUahhhhhhh Luvyuuuuu papa Likha..

Wajah Wajah Malikha










Likha's milestones!


misi desa datang nk cek jaundis likha...



likha kena timbang berat.. at this tyme berat likha 3.2 kg... after 9days born


likha kena mandi ngan air ubat sebab ade jaundis.. skit jer, tk smapi kena warded..



mase ni, likha kena sakit mata.. ade la dlm 3mnggu gak...


likha kena kissing by kak Ain


rambut spike, likha wt me, mama


tecit je likha mase ni..


likha luve dada jer??? :(



bersama papa yg nak fly balik kl pd hari ke 3 - 28/10
(tp ptg tu fly back to kb-huhu)


likha hari ke 3.. tgu utk dimandikan


likha on 3rd day...

Thursday, February 11, 2010

NUR RABIYA MALIKHA ~ segala-galanya dlm hidup aku hari ni



salam sume.. sesungguhnye lame benar aku tdak mnjengah ke laman blog ku sendiri... last ku epdet entry mase hari raya puasa 2009.. kbetulan mase tu aku tgh sarat dan sibuk dgn macam2 hal... akhirnye berlarutan smpai la ke hari ni..


sebenar2nya aku telah pun selamat melahirkan bayi perempuan ku yg comel, sihat, sempurna dan cukup sifatnye di Kota Bharu Medical Centre pada 25 oktober 2009 pada jam 10.03 malam... alhamdulillah.. proses bersalin ku bjalan dgn mudah... By sentiasa di sisi ku bsama kakak ku, kakyean.. abang don n wife, anak2 buah ku, ibu mertua ku, kakak ipar ku pn dtg mnjengah aku d labour room.. dorg mnunggu ku smpai la aku selamat melahir... kebetulan KBMC tmpat 'bmain' abg Dont.. jd doctor n misi2 sume dh knal la we ol.. proses sumenye jd mudah... tgh sakit bsalin, aku bengang dgn anak2 buahku yg main kejar2 tepi labout room.. ape laa nasib.. huhu..

kebetulan hari tu, umi dan abah outstation ke kuantan sbb ade sedara kawen.. yelah.. mmg tk espect aku akan bsalin on dat day... tp mujurla... baby nak jugak mnjengah dunia mase TokMi ngn TokAbah die dah smpai kt KBMC dr Kuantan... ;).. aku diinduce jam 415pm, mse tu laluan dh buka 4cm... kul 6-7pm baru ku mula rase contraction..lame seh kan.. busan ku atas katil... dh la rase katil cam kecikkk jer..




bru lepas di induce.. beratku mcecah 83kg mse ni! tp baby berat 3.05kg jer... skrg berat aku dalam 68kg.... uwaaaa.. kna trun lg ke 62 kg....



umi ku bersama ibu mertua... umi tiba di hospital dalam 15mnt sbelum aku selamat bersalin..




mngkin agak sensored.. tp ni lah gmbr pertama anakku....






tgh dibersihkan

anakku sudah siap bdandan dan sedag bsiap sedia utk di azan kan oleh papa... first tyme papa pegang, kekok...


nangis je Likha ni mse mula2 kluar.. lapar...kot..

perutku pun dah kempis.. masih lg lam labour room.. di interbiu oleh para pelawat...

anakku di beri nama Nur Rabiya Malikha... malikha aku yg pilih.. aku dh jmpa lama nama ni since aku preggy 4bulan, mse tu aku lam surau kat ofis tgh tgu nk solat asar. belek2 buku agama lam surau tu, tup2 tjampa nama2 dalam islam.. Malikha is permaisuri... n mmg weols pnggil Likha since die lam perut lagi hehehe ;)
Rabiya plak maknanya taman yg subur.. By yg suka nme ni... mse aku preggy ari2 dgr lagu nasyid, rabiatul adawiyah.. rasenya kump.in-team... so we combine la dua name tu.. blh jadi.. cahaya permaisuri taman yng subur.. rmai yg cakap, name yg kami pilih tu unik... sound arabic punye... ade jugak sound hindustan skit... ;)


oke la... panjang yg perlu ku citerkan.. sebabnye anak ku dh pun berumur 3bulan 2mnggu arini... yg penting, aku sndiri mnjaga dan mbesarkan die.... disamping suamiku mbantu serba sedikit sebanyak yg die arif...




Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


aku akan updet later.... perihal kisah aku yg sdah bgelar ibu... bersama Likha ku.................... taraaa~~