SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, November 30, 2012

Live from Kota Kinabalu

Alhamdulillah.. Weols dah selamat tiba di negeri bawah bayu petang semalam seperti yang dijadualkan...

Kali kedua Mama ke KK dan pertama kali Malikha jejakkan kaki dibumi Sabah bahhh.. Mama dah lama dah... Dulu mase zaman spek besar lagi hhihi tahun 94 ke 95 gitu ler....

Ada jugak sebelum ni plan nak cuti cuti ke KK tup tup ahirnya sampai jugak ke KK sebab ikut Papa atas urusan kerja dia. Oklah tu... Now biar Papa setelkan kerja dulu then baru kita jalan jalan ke town KK...

Pagi tadi bawak Likha swimming.... Seronok ler dia. 2 hrs and half berendam hokeh!

Oklah got to go...
Nanti kita sambung cerita lagi k...
Happy weekend.
Bye!
XoXo








Thursday, November 29, 2012

Part I : Survey Pre School Malikha


Last two weeks, Mama bawak Likha pusing - pusing Setia Alam dan Seksyen 7 Shah Alam. Dua hari ronda semata - mata untuk survey pre school or kindy school... Mama planned nak start hantar Likha masuk pre school next year. Kalau tak dapat intake early, maybe intake yang tengah tahun. Yelah most of school dah full kan ? Kita baru terhegeh - hegeh nak survey bagai hihi.



Kalau Area Setia Alam ni banyak pre school yang baru - baru sebab kawasan baru kan? Tapi ada jugalah yang lama... Macam Nuri, Smart Readers, Genius Aulad. Yang baru - baru lak macam Krista, Bruiny Brunch International Montessori ( BBIM) betul - betul je dalam kawasan perumahan weols ni memang dekat sangatlah. Tapi fikirkan school baru, kita rasa macam tak secure lak. Leh ke gitu reasonnya ? Pastu banyak lagi lah tadika - tadika Islamic macam The Little Caliphs, CIC, tadika itu ini yang lupa namanya, tadikan cina berlambak of cos sebab sini kan kawasan cina majoritinya, Tenby International School which is i assumed ada pre school jugak... Banyak lagi kena buat survey ni....






Ni baru part nak survey luar school. Belum lagi nak masuk jelajah dalam each school tu kan, tengok mana kesesuaian dengan Mektok Malikha ni.... Orang tu cakap sini power, sana power, sini OK, sana tak OK, sini anak dia masuk cepat pandai baca, sana teachers sexy meksi, sini principal bagus.... Macam - macam kan ? Tapi for sure tak sama dengan tahap anak kita. Kita tak boleh nak ikut orang saja sebenarnya.... Ni yang lagi payah nak making decisions ni... glupppppssss +____________+



Malikha baru masuk 3 tahun, nextyear dah 4 tahun. Tapi sebab dia bulan 10 kan, so consider 4 tahun lah... Rasa awal sangat ke nak masuk pre school ? Mama rasa tak kot... Boleh lah dia membiasa - biasakan diri berkawan, bergaul, belajar, main dengan proper kan ? Kat rumah bukan tak belajar, belajar jugak sikit main lebih tapi paham - pahamlah environment rumah lain... Suasana school ni lain... Hopefully Malikha ok - ok saja. Dia pun interested nak pergi school.... Ala pergi school pun half day jer, petang stay dengan Mama jugak... or petang maybe activities lain? Banyak lagi yang Mama tengah atur untuk dia ni.... untuk dia heyyy untuk dia







Mama pun ada something nak buat next year. See... dari tahun ni azamnya tangguh ke tahun depan jugak jawab dia.. Hurmmmmm... So, boleh lah Likha pergi school, Mama ada me - time kan ? Likha pernah join playgroup dengan Alimkids di Bukit Jelutong, haihh susah nak cakap... Memang took time betul nak bergaul.. For that reason lah, Mama fikir Malikha dah banyak masa sangat kat rumah ni.... Lama - lama kang makin liat, makin manja, makin kedekut, makin takleh share barang, makin diva, makin buang masa.. risau mak ! Oh, area Bukit Jelutong tak gi survey lagi !



Jadi marilah kita hantar masuk school, since dia pun dah free diapers.



BUT ! Survey tak habis lagi nieeeeeee... Ngeeeeeee ~~!



Montessori school ada, international school ada, islamic school ada, chinese school ada, suka suki school pun ada. Jadi ni semua satu beban lah kat bahu Mama ni until dapat pilih yang betul - betul suit dengan Malikha dan of cos we want the best for her.. Ya Allah, permudahkan lah semua ni so that Mama tak tersalah pilih untuk Malikha... Amin Ya Rabb ! Its no easy measy k....



Sapa nak share experience dengan Mama Likha dialu - alukan k.. Tq in advance !
Muah love !
Bye !
:)

Wednesday, November 28, 2012

Wordless Wednesday # 40


Duduk dan baca kot terbalik pun boleyyyyy !

>_____________ <





Wordless Wednesday # 39


Air asam jawa.





Penawar batuk kering kohhhhh kohhhhh.


Cepatlah daku agar tak batuk - batuk lagi oteh.
Amin.

Tuesday, November 27, 2012

Part IV - Majlis Kesyukuran & 3rd Birthday Party Malikha

Wachhaaaa wachaaa...


Lahhhh ada lagi ker citer birhtday party Malikha ? Tak abis - abis lagi ? Hihihi Sabar jer lah... Actually dah lama dok dalam draft.. Sampai lupa nak publish huh. Ala part IV takde apa pun, just photoshoot suka - suka  jerlah.... Kebetulan backdrop tak bukak lagi, so marilah kita posing pepuas.


Malam lepas majlis tu, ada sesi bukak hadiah. Cewahhh macam pengantin gituuu. Siap - siap ada sesi bukak hadiah.. Ala tak lah pun, sesaja jer. Dah lepak kat hall tu, takde kerja Malikha duk punggah hadiah satu satu ke sana ke mari, jadi oleh itu marilah kita buat sesi bukak hadiah haha. Ala, mama papa dengan Likha jer. Pastu Papa chowwww keluar jumpa kawan...
















Ni pun sebahagian jer. Ada lagi yang Mama sorok dari pandangan dia, sampai sekarang tak bukak - bukak lagi, sebab malas lah layan dia. Kang bukak kalo ada barbie doll lagi, bersepah dan kejap jer bersepaiii barbie doll tu so baiklah Mama sorok dulu. Kalau tengok dari rupa bentuk dan bunyi pressie tu macam ada lah 2 - 3 kotak lagi barbie doll... So, biar dia bukak dan main yang mana ada dulu.



Tq pada semua yang sudi kasi hadiah ke Malikha. Ada tu yang siap pos lagi. Ada yang tak sempat beli hadiah katanya susah - susah kasi angpau.. Terima kasih banyak - banyak. Semoga kalian dimurahkan rezeki lagi.... Amin.


Esoknya..., sambung menggediksss lagi... Lalalallallaaa...












Sapa berminat nak order photobooth props / bubble talk, boleh email zteesyahmi@yahoo.com



 


My deariest cuzzie baru lik kerja petang tu singgah so ajak posing lagi dan lagik.



Dan malam tu Kaksu datang bukak kain backdrop.





 Dan yang hottest nak tempek jugok bulih ???
Jangan ado hok sentap lalallalalal..
Dia milik saya, sapa kacau siap !
Lalallalalala
Ouch !
Perlu ke ??
:p








Oklah abis sudaaaaa alkisah keluh kesah bebelan Mama Likha pasal birthday party Malikha. Insya Allah, kalau ada rezeki lebih dan sihat tubuh badan kite buat lagi tahun depan, kalau takde, takde lah hehehe.... Terima kasih pada semua yang banyak menolong untuk birthday party ni terutamanya adik beradik, Umi Daddy, Papa, kawan Papa dan kawan - kawan jika ada terselit tapi takut kita lupa....Terima kasih pada yang sudi datang memeriahkan majlis kenduri dan party, kasik hadiah dan angpau, tak kira jauh dan dekat, terima kasih ada yang sudi PM kita tanya macam - macam about candy buffet lah, dress lah siap kata buat rujukan lagi untuk birthday anak ( padahal 3rd birthday Malikha ni tak grand mana pun hehh :) )  terima kasih siap ada yang tanya kat mana beli kain table cloth untuk candy buffet sebab berkenan hihi... macam - macam yang unsangkarable kan?? Btw, kain table cloth polkadot tu kita beli kat Nagoya jer RM 2.50 semeter macam - macam color ada.... And lastly ribuan terima kasih kerana sudi membaca, tinggalkan komen dan wish selamat untuk Malikha.... :))


Part I : Majlis Kesyukuran & 3rd Birthday Party Malikha

Part II : Majlis Kesyukuran & 3rd Birthday Party Malikha

Part III : Majlis Kesyukuran & 3rd Birthday Party Malikha


Gigih tak gigih oke. Anak sorang mampu lagi lah kot, cer anak ramai tak sempat nak berpart - part dahh wakkkakaa....


Disudahi dengan meow yang sokmo sesat masuk rumah parents kita ni.
Comel sungguh !


Oklah bye !
Sehingga jumpa lagi di lain tahun punya birthday party hehehe..
xOxO
:)

Monday, November 26, 2012

Balik Kampung Pulopppp


**** UPDATE : Semalam terrrpublish hok draft.. Malunya lalallalallalalala... :p


Salam mondayyy bluess....



Hye all.... Kita takde blues - blues pun... Coz everyday adalah blues wakkakkaa.... Actually weekend balik kampung lah...! Huhhh padahal baru jer balik dari kampung awal bulan baru ni kan? Tup - tup tak sampai hujung bulan, balik plokk dahhh hehehe. Takpelah.. time ada rezeki balik kampung ni kita balik jer. Nanti dah bizi manjang, 3 - 4 bulan belum tentu boleh balik. Time tu baru lah ko hentak - hentak kaki rindu nak balik kampung ngehhhhngehhh. Wah ! Bizi ke apa benda lah tu taktahu lah jugekkks :p



Actually Papa Likha lah ada kursus kat KB... Kalau kursus - kursus kat KB ni memang bigboss hantar beliau lah sokmo. Hehe. Nak suruh balik jenguk mak dia sokmo kut hihi... Mulanya ingatkan dia nak balik sorang jer 1 malam... Dah orang KB pun ada nak datang Shah Alam sebab ada konvokesyen kat UiTM... Lepas dah campur tolak bahagi darab, mehlah dia angkut sekali anak binik dia balik kampung. Setel masalah.. Takde risau - risau nak tinggal Likha dan Mama satu malam.. Huu ikut je lah...



So here we goes.... Balik kampung lah lagi..... Sapa yang tak suka balik kampung kan ? Kalau time study jejau dulu, mhitung hari jerrrr nak balik kampung.. Tiap hari tengok kalendar. Tul tak?? Hehehe..


Kalau balik weekend gini maklumlah 2malam je kan, Firefly lah jadi pilihan. Senang, dekat dan mudah. Keta pun park je kat terminal.... Siap dinner lagi kat epot Subang hehehe. Dalam flite, depan seat Likha ada geng sama macam Likha. Budak tu interested lah dok pusing - pusing hulur hulur tangan ke Likha. Lama - lama jadi geng, pastu tukar seat. Papa gi dok sebelah Likha... Layanlah Likha sembang dengan kawan baru dia. Haihhh lucu betul gelagat dorang... Rupanya bila tanya ayah dia, girl tu sama umur dengan Likha beza sebulan jer hihihi... Same size !





Check in rumah MIL. Satu hari terperap je kat rumah, Papa gi kursus kan. So puaslah Likha main dengan sepupu sepapat dia. Dah besar macamni, Mama tak risau dah... Pandai main, takde nak kepit - kepit dengan Mama dah... Yang Mama risau, lama dia menghilang dok main dengan kakak - kakak sampai tak lupa kat Mama hihihi. Malam gi rumah my parents kejap.














Esoknya jalan - jalan pusing bandar KB. Cari barang sikit. Tiap kali balik ni lah weol nak beli serunding ke kepok lekor ke kepok segera ke... Time ni lah borong serba sedikit. Sebelum turun bergambar dulu, theyols time ni siap - siap nak bertolak ke Shah Alam... Esok ( arini - isnin ) konvokesyen Balqis kat Uitm Shah Alam.





Pasar Siti Khadijah.
Syurga peniaga wanita.


Mama sempat chow ke saloon febret masa zaman muda mudi dulu.. Cuci rambut, potong, buat fringe sikit dan massage... Massage tu yang sedap tu. Sambil cuci sambil urut- urut kepala ni..... Asst aunty ni Indon, tu yang sedap part mengurut kepala tu.... Haihh.. Terbaikkkk ! Bila Mama buat fringe semua orang jadi pelik hahaha baru nak feeling - feeling jadi Ain Hawani kahhh! Papa cakap comel jer hikksss lallalalala ala sesekali tukar pesen.. Lagipun dok rumah jer kan? Nak kuar kita cover :))






Dan malamnya flite balik Shah Alam... Alhamdulilah selamat sampai......... Seronok naik flite dengan Malikha usia sekarang. Banyak sangat lah potpetpotpet nya.... Bila flight take off jer, tengok luar..... ''wowwwwww Mama....kat mana ni ....'' Cantiklah pemandangan luar malam kan... Lampu - lampu penuh, masuk awan pun dia tanya... Haihhh.. Macam macam lah dia... Pastu tnaya bila kakak nak serve makanan dan air.. Hahaha...




Khamis ni nak fly pulop.... Ada urusan kerja + emergency coti - coti hehehe. Actually urusan kerja tu Papa, Mama dengan Likha tumpang untuk pergi coti - coti.. Muntohhhh lah naik flite seminggu sekali ! Sigh !






Oklah! Bye !!!
See you soon ?
:)