SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Wednesday, October 14, 2009

cerita raya



salam sumer... mood nk blogging mcm ade tkde jer... ni tpaksa flash balik citer raya.. sory la yer.




alhamdulillah. thn ni adalah thn pertama aku beraya bsama seorang suami. then sume nye bjalan dgn lancar. kami btolak awal balik ke kota bharu, memandangkan aku dh sarat n weols tkut jem so kna la lik... tknak bsumbat ngan org lain. pham2 la jalan nk lik ke kelantan mmg slalu akan jem berjela2 bila smpai musim cuti perayaan.. tk kira la cuti raya cina ke raya india ke, sume nak balik ke kg halaman kalo ade kesempatan...




smpai sane, kami terus ke rumah mama - rumah By.. kite dh plan akan beraya rumah By dulu. ala lagipun tk jauh mne... tk smpai 10 minit pun jarak rumah kami. then adik badik By yg lain mula la balik sampai kecoh rumah. yg kecohnye sbb anak2 buah yg dh dkt 3dozen tu... dan jgn tkthu aku n hubby dah ade sorg cucu... bila mane anak sdara By, yana-yg sebaya umur aku- daha ade anak.. so anak die kire mcm cucu sedara kami la kan?


heee mcm tk caye kan rmai btul.... ;) tp mmg seronok n meriah...




utk raya pertama, syukur alhamdulilah aku dpt mnunaikan solat sunat hari raya bersama mertua n ipar duai di masjid langgar n trus proceed ke pusara arwah ayah.. arwah ayah yg tlh mninggalkan kami hmpir 18 thn... lame dah tu kan..... tp blh ku bygkan, kalo arwah masih ade... kenapa arwah ayah tlalu cepat pegi.. ;( sbb aku ingin merasa kasih seorang ayah.... merasa kasih ibu mertua pu sudah damai bagi kuuuuuuuu...


alfatihah utk arwah ayah... mohamed zawawi bin yusoff.




juadah hari raya pertama adalah nasi dagang. kadang2 rasa ni mcm menu wajib utk org2 kelantan mcm kami ni.. sbb nye rumah aku sndri pun, hidangkan juadah yg sama... lepas mkn2 kami, sume bermaafan2 dan membahagi2kan duit raya ke anak2 buah...

ni lah cucunye, merangkap cicit mertua ku.... ADAM DANI.... comeyyyyyyyyy sungguh!!

umur bru 11 bulan ;)

asben tgh mbagi2 duit raya... yg kecik2 bg ciuman manja lg utk Paksu nyer.. ;)

ptg nyer kami berangkat ke rumah Umi-Abah lak.

aku dh termiss beraya dgn abg2 bile aku lmbt smpai..tkpelah, kna redha la.. sbb dh mmg aku kna ikut suami dulu kan?

anak buah ramai tu yg jd lambat tu...

lepak kt rumah Umi smpai petang n diskas2 psl majlis kenduri yg plan nk buat raya ke3..

sume makanan dh ditempah n jemputan dh di panggil.

kenduri kesyukuran dan solat hajat ni dibuat sempena utk mendoakan aku n anak yg bakal lahir ini selamat hendaknye.. amin.

No comments: