SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, March 6, 2015

Kenangan Di Kuala Krai :(

Assalamualaikum..


Biarlah citer dah basi, tetap jugak nak citer hehe.... kita throwback balik kisah banjir ritu...  Lepas balik Penang tu, gempar jugaklah Kelate naik air teruk.. semua kawasan boleh dikatakan terjejas, sampaikan bandar Kota Bharu pun lumpuh. Tu pu nasib baik sebab kawasan Airport Pengkalan Chepa tak kena, kalau tidak memang wajib isytihar darurat dah. Jalan darat toksah cakap lah memang terputus hubungan.. Tapi tu lah, sepatutnya memang pun kena darurat, sebab semua terputus hubungan, dengan bekalan eletrik terputus, sumber air bersih pun kena off.. bayangkan mangsa - mangsa banjir yang terlibat. tambah2 di kawasan pedalaman.. memang snagat menyedihkan.. Tapi kerajaan taknak isytiharkan darurat, takpelah.. mungkin ada sebab sebab yang kita rakyat marhaen tak paham.... kita toksah bising...



Seminggu lepas balik Penang, ku decided untuk balik Kota Bahru. Masa tu dah masuk awal tahun, sekolah di panjangkan cuti sebab masalah banjir ni lah -  jadi sekolah mektok pun di tunda jugak. Ku tawakal balik bertiga on weekdays, Papa balik kemudian.... alhamudlillah semua ok - ok... Masa kat kampung lah, ku adik beradik dan anak buah berpakat untuk hantar sumbangan ke Kuala Krai... Dorang adik beradik dan anak buah dah selalu ulang alik ke Kuala Krai masa tu...hantar bantuan serba sedikit....



Pagi - pagi lagi kami bertolak dengan Hilux, abang Don ku punya.. kat belakang penuh barang smpaikan membukit.. We all buat collection dan beli barangan keperluan macam makanan serba sedikit, selimut, bantal, telekung, selipar, sejadah, tuala, pakaian dalam wanita, kain sarung, tikar,  jajan untuk kanak - kanak, ubat - ubatan dsb... Malikha ku tinggal rumah MIL, Raed ikut sekali mana boleh berpisah hehehe..... masa tu lebih kurang baru 2 minggu kejadian banjir..


Kami terus ke Kg Manek Urai Lama, hampir 3jam perjalanan.. Sampai - sampai di Kuala Krai hujan lebat.... memang basah kuyup dengan air hujan we all... Ya allah, sebaknya.... yang sebelum ni ku lihat di FB, di tv, kali ni di depan mata sendiri..... Masya ALLAH, memang hebat musibah banjir kali ni... boleh diibaratkan bagai tsunami kecil... Mata masuk habuk, sebak tengok anak - anak kecil, orang tua, ibu - ibu... yang dah kehilangan rumah sama sekali, tnggal dalam khemah, di atas tapak rumah. macam - macam lagi la.. keadaan kat sana sangat bz dengan 4x4 WD duk keluar masuk, memang banyak sangat bantuan.. banyak jugak team volunteers dari segala ceruk NGO kot yang datang tolong bersihkan sekolah - sekolah, kedai - kedai, kawasan, masjid yang rosak teruk. Selut tebal dimana - mana saja... tambahan ari kami pergi tu, hujan lebat.. kawasan jadi makin teruk... Allah, sedih... sedih.. tengok baby dalam buaian yang hanya disangkut di pelantar kayu, tapi bumbung rumahnya takde, si ayah pulak tengah manjat duk baiki atap.... sedih :((( sebak..



ku nak share gambar - gambar yang sempat ku rakamkan sendiri....





 





























Kami pergi direct pada orang yang memerlukan.... Sedih tengok nenek, tunggu tepi rumah kosong.. tah apa yang di fikir nya... :(( Ini siang hari, bayangkan malam... mereka bergelap.... takde letrik, bahkan lampu jalan seklipun.. sebab tu masa tu, demand lilin dan torchlight + battery sangat tinggi.. Allah, kite sedap sedap tidur, takleh bayang mereka... dengan nyamuk.. kalau hujan ? dengan baby kecik... makcik2.. nenek2... OKU... insaf bila tengok kesengsaraan mereka..., tapi mereka senyum saja... Redha dengan ujian Allah yang Maha Hebat...



Dah hampir 3 bulan, keadaan mereka masih belum benar - benar terubat. Masih ada yang tinggal dalam khemah, usaha sedang dijalankan oleh individu yang sangat prihatin. Sapa follow Raja Shamri di FB, pasti tahu kesungguhan beliau dalam membantu mangsa mangsa banjir... tapi bukan beliau saja, masih ramai lagi yang sedang bertungkus lumus membantu mereka semua. Semoga segala jasa baik mereka, Allah saja yang membalasnya di dunia dan di akhirat nanti...



Hidup perlu diteruskan, moga mereka terus kuat... 6 bulan, 1 tahun tak pasti lagi macam mana keadaan mereka... dan insya Allah, bantuan untuk mereka akan terus megalir...



Sama sama kita doakan ya, kirim doa pun sudah seribu rahmat buat mereka :)



Terima kasih...
Salam sayang...

:)


No comments: