SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Tuesday, July 12, 2011

Dari Rumah Lama ke Rumah Baru


Seminggu dua ni memang story pindah randah jer. Orang baru berhijrah katakan ! Sabar jerlah.


Sapa yang pernah berpindah rumah, tahulah macam azabnya kan ?? Penatnya berganda- ganda ! Weols mula  pindahkan barang - barang kecil since Rabu last week lagi.... Berapa trip taktahu lah.. berkonvoi dua kereta. Papa dengan barang - barang dan Mama dengan Malikha sekali dengan barang - barang. Yang kecil - ringan, Mama angkatlah.. Yang berat - berat semua serah ke Papa. Tapi tu pun, urat dawai perut semua cramped rasanya. Adoyai .. !


Yang letih bergandanya Papa lah... ! Dari part bukak skru - skru katil yang ada 3 tu, kemas dna pack barnag dari minggu lepas lagi..., sampai tak cukup tidur..., angkat tu angkat ni. wat masuk keta, wat turun, wat masuk rumah, adui.......berpuluh - puluh kali trip !


Sekarang, bahagian Papa dah setel, tinggal turn Mama lah pulak untuk berkemas di rumah baru ni... Takpe - takpe.. slowly.. Hero tak gaduh ! Tak lari ke mana, cepat  - cepat pun nak gi mana kan?


Tengahari Ahad, movers mula datang. Mula - mula weols mintak satu lori - 3 tan, tapi lepas tengok barang - barang dia tambah lagi satu lori 2 tan... Sebab weols dah separate kepada 2 part... Satu part, barang - barang besar like almari - almari ada 3 bijik, kabinet tv, shoe kabinet, kitchen kabinet kecil... dihantar ke rumah flat di Padang Jawa.... Weols dah tak perlu semua tu, sebab di rumah baru semua wardrobe dan cabinet pasang siap. Jadi, sesapa yang nak menyewa rumah flat Papa tu nanti, masuk cuci kaki jer. Kira sewa dengan furniture la ...  Semua bilik dah complete, kata Papa... Eh taklah, kena lah jugak beli apa yang depa perlu.. Hihihi.. 


Dan satu part, barang - barang kami lah... Ke rumah baru... Yang nilah yang haru biru ni... 



Malikha, sebelum movers datang. Lunch buat kali terakhir di rumah lama sambil tengok feveret show dia, Tomtom Bak...  Tapi Malikha pronounced .. '' Tom tom Nyakkk ! '' :D .. Uncle Aznil is the best........ ! Selingan : Mama tak kisah Likha nak tengok Tomtom Bak, Mama suka part Jom Borak dengan Uncle Aznil...., kadang - kadnag tak sangka dorang akan jawab macam tu hehehe.. tapi bila masuk part Ada Bakat... hurmm no komen... Kenapa suka sangat selitkan hiburan dalam rancangan kanak - kanak ? Siap ada artis undangan.. Takleh ke adakan segmen art ke, belajar bahasa ke.... dll... kan...? Hiburan dah terlampau banyak sangat dah kat channel lain or program lain.... Ni just pendapat peribadi Mama jer...




Lepas barang - barang besar diangkat... Nilah barang - barang kecil yang Papa dok cakap sokmo, ''sampahlah semua ni...'' huhu..... Tapi beliau tetap rajin jugak memunggah hehehe. Sampah - sampah pun, berguna wei... Yang nilah yang memenatkan segala tubuh badan ni...... Berapa trip saja duk angkat benda - benda kecil macam ni lah... Yelah.. banyak sangat khazanah, padahal yang dah buang dan let go banyak mana dah ! Pelik betul.............. :(



Lepas tolong sana tolong sini, tolong pegangkan skru untuk Papa, untuk kutip balls, tolong kutip sampah kecil - kecil, tolong angkat almari tolong itu ini, terjumpa puzzle bear ni... teraliittt jap dia, Malikha... Tak cara dah hal orang sibuk dok angkat barang... Mama - Papa syukur sangat, time pindah ni memang betul - betul right time... Malikha dah pandai uruskan diri dia, cerr kalau dia baby lagi...? Tak ke susah nak berdukung lagi nak berkemas lagi, dengan habukkkk - debunya toksah cakap.. macam dok bela habukkk - debu jer selama ni ! Alhamdulillah lah, semua melibatkan Malikha senang - senang saja... Sebab Malikha jugaklah, murah rezeki Papa, dapat memiliki rumah sendiri..... Syukur Ya Allah...



Konvoi dua lori dan kereta Papa.... Mama kat depan sekali. Papa dan satu lori ke Padang Jawa, Mama dan satu lori ke SA....



Ketibaan barang - barang di rumah baru.... !! Pingsan ! Sabarrrr jelah.... kan :) Yang nilah perlu dibereskan seminggu dua ni... Weols pun bukan ada pembantu...., semua buat sendiri.. Dah Papa gi kerja, Mama ngan Likha lah dok kemas slow - slow... Huhuhu..... Tak sabar nak siap cepat - cepat, pastu kalau ada duit lebih nanti, bolehlah mula deco - deco sikit - sikit... Pastu apa kata kita panggil Anjung Seri ke, Impiana ke or mana - mana home deco mag datang rumah ! Hahaha beranganlah banyak - banyak !!!


Oklah bye !
Terima kasih pada yang sudi dan setia membaca.. Tak lupa pada silent readers.... Kalau tak suka, jangan singgah lagi yer... :)

27 comments:

myamyza said...

huih, penatnye lah nak mengemas semua tu.. tapi kalau duk begitu je lagi sakit mata memandang.. kemas sikit2 lah...cayok2..

Shiela Firdaus said...

saya silent tapi saya suka datang !!

LiAnA said...

akak yg pengsan tgk hahahaha

Farah Shamsudin said...

memang sangat penat! boleh pengsan.. buat slowly ye dearr.. insyaAllah settle juga tuu..

Anonymous said...

nak dtg raya umah likha *tetiba*

alyyani said...

bila2 nanti cari la 1 fine day gi spa. kot bole kendur kan urat2 yg penat tuh. bole bayangkan kepenatan itu. zaman dulu la masa bujang, parents migrate dari kajang ke perak. siap kena naik kontena. fengsan!

gee ryder said...

oh tak terkata penatnye kalau pindah ni huhuhuhuh...sabor jela...

ariana's said...

wow..banyaknya keje Ztee nak kena buat..takpe, buat lah slow2, ikut kemampuan..penat pun tapi syok sbb pindah rumah sendiri kan..! Tahniah sbb pindah kerumah sendiri..

Ilhamny.com said...

penatnya pindah rumah..tringat lnda 2 taun lepas pindah bulan puasa..mcm nak patah pinggang...

IDAZS said...

syoknya pindah rumah baru. selamat berkemas yea :)

kak ida dulu pun amik masa hampir sebulan juga nak kemas. Kemas sikit-sikit

CIK JATT said...

i tgk pun dah penat. hehehe. takpe, buat sikit2:)
bestnya dah ada own house kan

fardhilah said...

HAHAHAHHA benda kecik2 tu la yg syg nak buang kan~

Dah rasa dah pindah-randah ni.. mmg penat tak igt.

*p/s: oopsss...tinggal jejak klu2 mama likha perasan kan..

Ibu Darwisy said...

kemas slow2 k ztee. x sabar nak tgk view kat umah baru yg dah siap dikemas..mesti tantek kan..

Lina said...

congrats dah pindah rumah baru.. **tumpang happy** lina pon ader pengalaman pindah rumah dgn a toddler in tow, so, more or less sgt paham dgn ur situation.. hehe.. dah setahun lebih kitorg pindah, ader 2-3 kotak lg x terkemas.. hehehe..

owh, about tom tom bak, lina pon xberapa setuju dgn hiburan dlm rancangan kanak2.. bdk2 berjoget mcm org besar, nyanyi lagu cinta,. paham ke.. kenapa x nyanyi je lagu2 kanak, lbih sesuai rasanye?

risa said...

haiyohhhh penat woooooo
mau2 sebulan nak siapkan benau2 neh
hehehe yg penting hepi dok umah baru kan kan kan

RashAtie said...

umah sendiri....hihihi..atie pun amik masa lama tau nak unload brg2 dalam kotak n sampai skg pun masih ada kotak yg tak berbukak.....

selamat mengemas!! i terjah umah u later!!

kakchik@ella said...

buat keja pelan2 eh ztee. ala .. rumah kt KD tak sempat pegi .. dah pindah rmh lain. kat mana eh rmh baru?

PinKy MoMMa said...

owh sukanye tgk kawan2 pindah umah baru :)
tak sabar nak tunggu dh siap smuanyer..

wat slow2 ye dear..

Mama Likha said...

myamyza : alhamdulillah. lps smnggu setellllll semua ! :)

Mama Likha said...

shiela : silalah dtg selalu yer ! :)

Mama Likha said...

liana : akak memang hahaha !

Mama Likha said...

farah : alhamdulilah done !

Mama Likha said...

tina : sila lah.... pintu sentiasa terbukaa :)


alyyani : hoho.. klo rumah parents lagi byk brg ! mmg padan lah sewa kontena ! ni pun hampir sewa kontena gak ! pengsannnnnn jgk ! huhu

Mama Likha said...

gee : haah tk terkata penat... ni pun rasa tk habis lagi.....

Mama Likha said...

ariani : tq kak ariani :).... sapa lg nk buatkan kalao bkn weols... bukan ada maid pun hukkkhukkss sedeyyy ! tp puas hati lah... :)


ilhamny: kan linda kan ! org yg dh merasa tahulahhh... uhuhuhu

Mama Likha said...

idasz : tq kak ida.... mcmtulah.. rasa tknk pindah dah ! hehe


cikjatt : tkyah tgk.. nti bertambah penat.. hihi... arini dah clearr tauuu ;p


ibudarwisy : tq ct..... insya allah.. hal2 deco2 tu kemudian2 lahhh... kasi bernapasss skit hihi

Mama Likha said...

lina : tq lina..... sama2 lah kita dh ada experience kan?


risa : dh setel kak ! apapun ttp happy ! :)