SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Wednesday, December 18, 2013

Sindrom Anak Dua : Bila Outing

Last Sabtu weols keluar, ada hal....


First pitsop Klinik Ranjit, amek ubat Mama.. Ubat apa... ? Ade larrr hehehe rahsia dalam kain opsssss hahahahaa .... Second pitstop, Bazar Soho kat Rasta TTDI. Ok, first time ni sampai Rasta. Boleh follow kat Instagram #sohobazaar #rastattdi.. Banyak la seller - seller onlineshop yang bukak booth kat sana, macam - macam barang ada dijual. Harga pun murah la sebab walk in kan.... Singgah booth #shaylasouq untuk letak VS... oK, kite tengah buat clearance VS.... dah pencen dah jual VS ni... Tokey Shayla Souq, one of gud fren Izza yang create nama tudung/shawl sendiri yang berkualiti dan cantik - cantik designnya...




Ok, then terus proceed ke OU. Senanglah sikit, kebetulan nak top up stock barang baby n lunch sekali harung... Kite nak g JJ atau nama baru sekarang AEON [rasa kekok nak sebut AEON], kita lagi suka la beli barang budak - budak kat JJ macam bedak, toiletteries, wetwipe, detergen botol susu, detergen basuh baju dorang etc... Lunch kat Chicken Rice Shop... Dapat makan dengan penuh nikmat bila Raaed tidur sepanjang lunch time tu [susah nak menikmati makanan sekarang - harap maklum - sindrom anak dua lagi ;p ]









Cuma nak cerita, sekarang ni sejak anak dua semua kena buat laju - laju. Me as a mother of 2 now, rasa macam tak confident dan tak seronokla nak keluar shopping mall sekarang ni. Taktahu la kenapa... Sindrom anak dua kot. Padahal anak - anak ok jer... Sampai sekarang rasa tak confident, semua kalau boleh nak laju... Tapi Papa nya still dok slow situ ler. Hahaha, papa memang jalan slow, belek barang slow, fitting baju slow pendek kata memang lemah lembut penuh hemah lah haha opsss termengumpat lak... soryy Papa...



Sekarang kalau nak makan, nak kena tengok tempat. Kalau kat mall oklah, boleh pilih tepat makan yang ok, pastu dah masuk tu kena cari tempat - tempat tersorok or tepi - tepi dinding or hujung - hujung so that bila nak BF tu rasa safe and comfortable sikit.... Takde lah open sangat...



Malikha pulak macam tu lah. Diva kan ...? Selalu suruh die behave cuma bila ada la some part bila die insist sabar bila dia nak sesuatu... Bila ada benda yang dia rasa dia tak boleh sabar.. Ada benda dia boleh sabar, ada benda yang tak boleh. Bila tak boleh tu, tu yang ku rasa berpeluh ni.. Terus datang lagi sindrom anak dua haha. Dan - dan tu rasa nak jerit panggil dia ''hoi SABARIAH ! Sabar jap..!''... Huuhuhuuuhuhu... Sometimes rasa adik banyak mengalah dengan dia.



Baby Raaed ok, cuma kita perasaan sekarang dah pandai cepat bosan dok dalam stroller. Takleh stop lama, kena bagi stroller gerak - gerak. Dia macam teruja tengok orang, lampu - lampu, orang ramai. Bila angkat dokong, aduhai liar bijik mata....Bila lepak dalam BF Room pun sibuk nak dengar baby lain menangis...  Yelah, bro dah besar kan ! Makin banyak akal, makin pandai ngajor orang !



Kite pulak, setakat ni takde masa lagi nak shop barang - barang kita, even nak belek kasut ke handbag ke even seluar dalam sekali pun hahaha. Tak boleh la, kita rasa kita nak cepat....Sedangkan keluar ni Papa sempat lagi shopping seluar kerja tau. Sob sob sob, yelah kalau baby nangis, bukan Papa dia cari, Mama jugakk.... kan ???



Jadi agaknya sampai bila sindrom ni melekat kat kita yer ????? Bila fikir weeknd nak keluar memana mulalah kite berpeluh, kalut semacam. Rilex rilex rilex.... Anak - anak ok je, so far Raaed senang diurus, balik memana malam elok je tidonya sampai pagi, takde meragam takleh tido, toklaki pun banyak sabar... To myself, just please KEEP CALM and TAKE A BREATH !



Kalut ke tah pape je kita ni.


Bye !
Love.
xOxo

6 comments:

Mommy_Cha said...

hihihihi.
kita pon camtu.
pastu jdi mls nk kuo sebab anak2 ni.
kang tantrum tk tentu hala....
agagagaga...

AMANI JIBRIEL said...

Salam sis...
Dr segi pengalaman sy mcm tu...
Anak plak rapat beza stahun 2 bulan jer adik n kakak.
nak kuar jgn harap ler... bnyk benda harus dilupakan... kadang ayah dia jer kuar sorg n kami anak beranak tpaksa mengalah coz x yakin sgt... jenuh tuuuu anak rapat ni... haha... si adik byk mngalah ngn kakak... tp yng bestnya bila anak nagis jer nk ummi, nk basuh berak kncing mandi tido susu sume NAKKKKK UUMMMIIIII... kadang sy cakap kt anak-anak ... cuba kaka n adik tukau tiun sikit sebut NAKKKK AYAHHHHH... erm sabau jer ler... sindrom tuuuuu...

Siti said...

sama la pengalaman sy anak 2 dulu pun.. berpeluh ketiak jg.. niat nak enjoy jadi x enjoy bila dua beradik meragam dlm mall..

sampai 1 tahap, papa dia je kuar beli brg dapur.. kalau nak beli selain brg dapur sy kuar sorang je dgn anak yg paling kecil..nak belek membelek xleh dgn papa dia..huhuhu~

begitu jg bila anak 3.. bawak yg paling kecik.. sbb yg kecik xpandai mintak menan.. mintak susu je.. alhamdulillah, sy bleh nyusu walau sambil jalan...



Anonymous said...

haa sama masa emir kecik dulu mmg klu boleh elak, mmg elak keluar sb takmo stress haha, sindrom anak dua kan

dah besar ni pun cukup berchenta klu kena bawak dorang keluar, tak bwk kesian pulak tapi bila bawak mak ni boleh jadi raksasa dgn perangai dorang

Mommy ZaraZarif said...

me slalu gak keluar bertiga, tp kne make sure stroller satu mesti bawak, yakni yg boy msti duduk dlm stroller.mcm zara dhbesar so die ok kalau jalan2..
mcm yg boy, aduhai, kne ikat kt stroller..slamat die jenis suke duduk stroller..klau xbwk stroller, mmg jgn harap nkbwk drg keluar..

klau xbwk stroller pon, at least ade trolley @ toy car yg mcm kt aeon & One Utama tu..klau dua2 terlepas jalan sndri, mmg haru dibuatnye...

FarahShamsudin said...

sindrom anak dua eh? hikhik. takpe, lelame oke la tuu dear.