SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, March 5, 2010

Vaksin Pneumococcal

semalam ade appointmnet dgn Dr Roliza Ibrahim - Paed Likha - kt DEMC... actually utk inject vaksin pneumococcal Likha... vaksin ni ade lah vaksin pilihan... mmg tk masuk dalam list injection imunisasi yg wajib diambil pun...


vaksin ni blh mcegah penyakit meningtis, pneumonia, bacterimia - kehadiran bakteria dlm darah dan otitis - radang telinga iaitu penyakit yg mudah menyerang bayi...

vaksin ni ade 2jenis. prevenar & syncflorix kalo ku tk silap... ni mcm brand die... syncflorix more cheaper - around rm200 for 1 jab - tp effects die ade lah same..

vaksin ni adalah amat penting utk perlindungan anak2 kite.. vaksin ni wajib di ambil 4dose kalo kite bmula dr umur bayi... kalo dh tlmbat cthnye umur setahun baru nak ambil, cukup hanya 1dose... mcm Likha, Dr dh buat schedule utk die...;


4bulan ; 1 dose
7bulan ; 1 dose
9bulan ; 1 dose
1thn setengah ; 1dose

mase2 umur ni sume, jab utk imusisasi wajib tu tkde... ok.. stp satu jab utk pneumococcal ni mmg costly, sbb lebih kurang rm300 for 1 jab... Dr Roliza gunakan Prevenar utk Likha tp Dr dh inform, yg for the 3rd jab nti akan dpt free... means utk 3jab ada laa dlm rm900 gtuu.. blum lg di campur dgn consultation caj.... tp tkpelah... demi protection utk anak kan..? ku sanggupp la... yg selebihnye kite tawakal la.. mudah2 an sentiasa di bawah peliharaan n lindungan Nya...






Likha menegur Dr Roliza. tp mse ni mood dh tk bape baik sbb lame sgt menunggu.. dh over mase tdur die...

*Dr Roliza is one of the panel fyg menulis dlm mag Pa&Ma... she's very nice ;)

aku tepek kan sekali gmbr2 Likha mse tgh menunggu turn.. Likha ngn Papa same2 bosan.. Papa asek nguap, Likha lak pantang lepa, tangan nk sumbat masuk lam mulut ;)

skrg DEMC makin hari makin ramai n pack.. kekadang ku rase mcm dh pegi sepital gomen dah lagaknye... ..DEMC akan pindah ke bangunan sendiri tp msih under pembinaan kt sec11 shah alam... rasenya bulan 6 ni akan..di buka... mintak2 nti bile dh pindah tempat baru, best laaaa... skrg bukan tk best... cuma nmpak tempat dh makin kecik....

ok guys... next entry.. story about.. Likha demam sekejap sbb injection tu..

No comments: