SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Tuesday, May 8, 2012

Kita Tak Pandai Masak Pun.


Assalamualaikum...

*entry merapu, takyah baca k... :)


Ramai yang cakap, beruntung jadi surirumah. Boleh tengok anak membesar depan mata dan menguruskan rumahtangga dengan sempurna. Bagi kita, hmmmm susah nak kasi jawapan. Bab anak membesar depan mata tu memang kita akui, kita lagi suka jaga anak sendiri dari hantar orang jaga. Tahap kebimbangan melebihi segalanya. Dan, nasib kita rezeki kita, kita ada pilihan untuk itu.


Tapi tulah lumrah hidup. Orang lain mungkin meronta nak berhenti kerja dan duduk rumah. Tapi di hati kita masih terselit rasa meronta nak bekerja tahuuu? Tapi... tapi untuk kesekian kalinya.. Kite redha... Semua dah tertulis untuk kita mcamni.. Bekerja dirumah saja :)


Tapi... *ada lagi tapi... Kita pernah terbaca ada mak yang bekerjaya lagi rela bekerja dari menghadap anak dirumah. Stress dan tension lagi banyak dari mengadap workload kat ofis. Semua tu terpulang pada diri masing - masingkan..? Mungkin betul kata mak tersebut. Jadi housewife ni penat, kerja tak habis sejak dari celik mata sampai nak pejam balik. Apa - apapun, tepuk dada selami hati sendiri... :)


Masih berdoa dan berharap, semoga projek Mega yang kita azamkan diawal tahun ni berjaya dilaksanakan dalam tahun ni. Semuanya bergantung pada rezeki.... Tunggu cepat atau lambat jer.


Sebenarnya, kita bukan pandai masak pun. Lepas dah kahwin baru kita terhegeh - hegeh belajar masak. Kita bukan dilahirkan dalam keluarga yang 'jom anak - anak masuk dapur, sama - sama mringakan beban masak didapur..'' Bukan kita.... Tapi alhamdulillah, berkat kahwin dan quit job kita boleh masak dan pandai masak sikit - sikit. Betullah orang cakap, bila dah kahwin automatik, tanggungjawab yang kita pikul tu akan 'memaksa' untuk kita berubah slowly. Rasanya kalau kita masih kerja macam dulu, kita masih tak pandai memasak jugak kot. Sebab tu la, kita bangga dengan diri sendiri bila boleh takat masak kari ke, sup ke, western ke apa ke.. sebab kita tahu tahap mana kepandaian diri kita. Biarlah orang dah pakar masak sampai ke hujung dunia tapi takde kecohhh pong ! Hehehe... Biarlah, tu orang. Ni, kita :)


Jomlah tengok apa kita masak seminggu dua ni. Hehehe. Ada orang cakap kita rajin masak.. Yelah, kitakan housewife, kalau tak masak nak buat apa ? Ada anak untuk disuap, Toklaki balik, nak makan apa ? Banyak masa wehh kat rumah ni.. Harus lah pikul tanggungjawab perasapkan dapur baik - baik hikssss. Tak guna lah jadi housewife tapi tak gunakan peluang yang ada... kan... :)



Daging bakar cicah cili kicap + asam limo

Nasi with kari ikan, kangkung goreng belacan dan daging bakar



Cekodok atau jemput - jemput atau cucur. Percaya tak..? Kita tak pandai goreng cekodok. Kenangan : lepas kahwin, kita beli yang adabi tu, buh air banyak sangat bila goreng semua jadi penyek dan keras macam batu.. Tu yang instant tu.... Belum lagi bancuh sendiri. Sedihh :'( takde sapa ajar kita..., dah lama baru kita tahu.... Agaknya kalau sekarang belum kahwin, sampai sekarang pun belum pandai goreng cekodok :)


Sotong rebus, ulaman  & sambal belacan dan ikan goreng.


Ayam goreng kicap & sayur goreng udang.

Nasi goreng ayam nice deco :)

Sup ayam. Seminggu sekali mesti ada.
Favourite seisi keluarga.


Kadang - kadang tekak nak jugak western kan. Bosan jugak kalau nasik jer ari - ari telan.



Honey grilled chicken. Sidelines : Potato wedges + coleslaw. Coleslaw wajib ada. Easy peasy jer. First time buat homemade wedges, wow ! Boleh repeat lagi. Cara : rebus kentang yang telah dipotong (jangan buang kulit), toskan kemudian perap dengan olive oil, garam dan black pepper. Pastu bakar sekali dengan ayam tu :)



Yang ni roasted kot. Kita main suka jer marinate, janji terangkat hehehe. With steam asparagus, salad, tomato and coleslaw.




Spagetti bolognaise. Untuk hubby, kita tambah meatball untuk dia :)



Pernah buat sotong oriental... 

Chicken grilled with mushroom gravy.
Megi kari spesel sekali sekala :)
 
Bila first time buat kurma ayam :)

Ayam bakor togel :p

Bila pertama kali masak lemak ketam hehehe.
Sebelum ni risau kalau nak beli ketam.
Sebab tak reti nak proses ketam.


Tomyam pun menu wajib macam sup ayam :)


Malam tadi buat mi sup :)

Mangga King.Ingat durian je ada king2 ni.. Huuuu..



Malunya... tak pandai masak kan ? Belum lagi cuba buat kek, kuih muih lagi ni. Yang tu tah kurun bila pulak nak belajar.... Tapi tetap nak belajar jugak one fine day.. Ruginya rasa hidup ni haihhh....  :) Tengoklah nanti kita buat donat sebijik pun kecoh sampai ke Amerika hahaha :p


Adeh, lapar lah pulak. Arini tak masak lagi. Plan nak makan western je tonite... Dah perap udang dengan ayam. Kita buat ala bbq eh :)


Oklah bye !
:)

25 comments:

mama rifQy said...

alallalla..saje je ztee ni..pdhal banyak je masak! mesti la pandai..merendh diri la tuh kengkonon!!hehehee

ieedaz @ mama_isha said...

banyak lauk pauk..ini kate x pandai masak? tipu arr mama likha ni..hiks :p

mama maman aka yana said...

rasanya.. ztee lg terer lg mama tau.. mama nih apa2 pun tak reti.. aduhai.. gamaknya kalu jd surirumah tangga sepenuh masa br terer cam ztee eks..:)

Reena said...

huhuh..nmpak sdap..cra penulisan akk pn da berubah dr before kwin dlu.. :))

Farah Shamsudin said...

aiyo syg.. sape kate awak tak pandai masak? awak pandai masak tau.. awak memang menggunakan title suri rumah awak dgn baik! kite salute sgt! banyak dh resepi awak kite copy..
to be honest, kite mmg xpandai msk. bila dah kawin tu, memula siap kena tgk buku bila setiap kali nak masak tau!alhamdulillah,slowly la belajar kan..famly kite pn bukan famly yg akan ajak tolong didapur..
dah menjd kebiasaan kite, masakan ibu yg terbaik.. heee..padanla muka kite bila da kawin kena masak sndr kan..

tp kan, syukran juga, walaupun kite tak pandai masak, En Kanda kita banyak bg galakkan, in case masakan tu terlebih garam ke.. mesti die bgtau kite.. dlm pd tu siap bg semangat.. aishh.. lumrah la skang,bila da kawin br nak belajar kan..:)

- dieyana - said...

mamalikha, dieyana pun bukan jenis kecik2 dh masuk dapur, ma langsung tk harap dieyana masuk dapur. bila dh kawin baru la terhegeh2 blajr skit, automatik kena msk utk suami n anak2, tu pun masih lagi fail. tapi yang asas2 tu, insya-Allah boleh.

mamalikha suriruamh lagi la nk kena buat semua ni kan... apa2 pun, masing2 telah Allah tentukan...nak tak nak, kita kena terima. dieyana yang penat kerja opis, pas tu balik nk kena hadap kerja2 ruamh..rasa sgt2 penat...kdg2 rungut juga...tapi sentiasa cuba muhasabah diri...

(seronok tgk masakan mamalikha...alhamdulillah, dh sgt2 okey tu, asalkan t.jawb ko ank n tok laki kita laksanakan...)

akma said...

mak datokkkkkkk!!

terbahekkkkk!! woot! woot!

shark said...

awak mcm saya..blaja masak pelahan2 je lepas kahwin..

syukur suami x byk bunyik..:)
kite kan mude lagi,nt lama2 nt kang pandaila ;p kihkihkih

yantie said...

same la... kite pun belajar sendiri je. xde org ajar pun... cuma kalau tak faham tu, baru tanya mak ke makcik ke... agak2 teringin nak makan, google je resepi... pastu try la. selalunya yg 1st time masak lg sedap dr 2nd time...hikhik...
Alhamdulillah, boleh la masak utk isi perut suami dan anak2 kan...

awaaak... nk resepi sotong oriental tu... nampak sedap... :)

Mama Likha said...

mama rifqy : serius lah tk pndai mama iqy :)

Mama Likha said...

ieeda : yelah.. cer tgk smua lauk berulang jerr.. hehee

Mama Likha said...

mama mama : hehehe.. tkdelah.. msh merangkak lg belajar tau.. malu kiteee.... :O

Mama Likha said...

reena : kan reena... seiring dgn perubahan umur hiks

Mama Likha said...

farah : kan dear.. bila asyik duk makanan ibu yg tbaik, bila lah kite nk pndai masak. so then bila dh jd ibu ni, nk tknk kena msk2 so esok2 anak kita plak anggap mskan kita ni tbaik hehe..

tq dear...

Mama Likha said...

dieyana : hihi.. mcm samalah plak kita kan jaman keck2 dlu... tulah, bila nk msuk dpur dikatakan mganggu pulak. huuu sedey....

Mama Likha said...

akma : tk pun...... biasa je :)

Mama Likha said...

shark : ye ke muda lg.. hiks rs mcm dh nk terlewat dhni lalalallalaa

Mama Likha said...

yantie : ha kan... byk belajar mcmtu lah.... pastu skrg ni main petik je kt google hehe...

ok, nti kite tepek kt sni resepi sotong oriental k :)

syafisyifa' said...

huih byk masak tu awat kata tak pandai...pandai tu

Siti said...

huih..sedak² blako mama likha masok.. bule poso bulih buka meja kat bazar...

IDAZS said...

tak pandai??? bersusun je resepi tu, saja je ztee ni

rasanya semua org camtu, tak reti masak juga, tp bila dah kahwin, otomatik keinginan untuk mencuba dan rasa tanggungjawab tu terbit.

psst, dh buleh buka restoren ni :)

RashAtie said...

hmmm.....nasib tak terngidam...skali mama ztee letak segala menu le pulak kann....

atie pun blaja masak lepas kawen..masa bujang2 dulu masak jugak...tapi menu simple2 je la..nak isi tekak diri sendiri n adik2 kann.....

oklah tu..practice make perfect...atie pun tak penah lagi masak ayam kurma...
menu wajib atie....sup ngan tomyam...kari jarang2 buat...grill tu selalu jugak...tapi makan ngan nasik..hihi

Mommy_Cha said...

hok olo, gini kate tak pandai masak..kalo pandai masak tatau ler ape menu kuar yek mamajeti? bila nak jemput mikhail rase ciken grilled nih? :)

luvmum said...

ztee sedap nyer lauk2 leh la ajo akak pasni...tu pandai masak laie terre dari akak..

Mrs. Hilmy said...

alamak, trus lapar tgk pic2 ni..sdpnye sume tu...