SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Thursday, September 13, 2012

Nite at Beijing Road ( Lu )


Bersambung kita berjalan - jalan di Beijing Road. Di Beijing Road ni ala - ala nite market, tapi nite market dia bukan lah yang payung - payung tu. Tapi kedai - kedai di shoplots. Tengok crowd orang sana pun sama sibuk dengan kita - kita ni hehehe. 




 

Ni seller jalanan. Datang offer Zippo kat hubby, lighter tapi boleh yang kuar - kuar api tu. Nampak canggih ah.. Satu 20 yuen means RM 10 lah kan ? Eh, mahal gak eh hehehhe. Beli 5 dia bagi free 1 ... Huuuuu. Tengok macam ayam dengan itik tengah berkomunikasi. Tapi so far ok, hubby pun boleh cakap simple Mandarin.







Kat Beijing Road ni lah if yuols nak cari apa - apa cenderahati or watsoever. Tapi kita tak jumpa pun baju - baju tee yang I Love..... I Love... I Love tu....... Fridge magnet pun pesen sama jer... Tak banyak choices sangat.






Jap tu dorang yang lagi 2 orang tu sampai. Weols split lagi. Meet point kat bangku tu je. Kak Noorasiah duduk je kat bangku tu. Sebab dah penat plus sakit plus takde benda dia nak beli katanya hehehe.








Beli Coke 3 yuen = RM 1.50. Mineral water pun sama harga.





Masa yang paling best. Borong souvenier. Baju - baju like cardigan sangat murah !! Malas nak cakap harga hehehe. Yang dorang tahu tanya kita 1 or many - many ??? Pastu bila kite taknak, di tarikkkknya sampai tawarkan lagi harga yang sangattttt low ! Sampai macam tu sekali. Masa tu takleh dah tak beli, sebab giler murah. Hehhee. Ada satu kedai that guy tu pandai cakap Melayu... Panggil kita, '' hai kawan... Mari beli... Cantik cantik...'' Sambil tunjuk baju yang dia jual. Dah hafal skrip tu.... Hehehhe.. Ada jugak berselisih dengan orang Malaysia kat sana. Senyum say hi hi gitu ler.. Jumpa orang kampung katakan.





Sorry lerrrr...., gambar agak segan - segan, nampak pun sipi - sipi jer macam tukang pukul hehehe. Papa Likha memang gitu, tak gemar amek gambar uhhh! Kalau takde gambar, takde kenangan, takde lah boleh tempek kat belog kan hihiihi. Itu je hok dia sindir sokmo. Kata wife blogger kahkahkah.




Bila semua dah ada, weols decided untuk dinner. Singgah di Indian Chef Restaurant, satu - satunya restoran makanan Muslim -  Halal di Beijing Road. Ingat tu yer.... Chef Abd Rahman dari Kulim, Kedah. Restaurant ni dan beliau pernah masuk Majalah TV3 a years back.




Tengah pening nak makan apa kot hehehe.






 Weols order nasi goreng ayam + udang, nasi goreng ayam 3 pinggan.
Mihun goreng campur - campur apa tah.
Dengan omelet.
Juice mango lassi, order 2 free 4 huhuu molek lah tu.

Harga sepinggan nasi goreng dalam 48yuen means RM 25 lebih kurang.
Agak mahal nak dibandingkan dengan harga benda lain kat GZ ni.
Ceritanya chef Abd Rahmad, demand untuk barangan halal di pasar GZ agak tinggi.
Oklah, kita terima.
Kat Malaysia boleh jer makan mahal - mahal kan. 
Hehehe.
Dinner ni pun Aunty Mun yang belanja. Segan tau, patutlah dia beriya - iya ajak kita dinner.
Dia nak belanja rupanya.
Tq aunty Mun.


Dah siap makan.

Masa tengah makan, ada orang tunjuk handbag Prada dia....
Wehuuuuu.
Nampak macam baldu kan, tapi fully leather tu..
Lawa giler !



 Chef Abd Rahman in the houzzzz.
Beliau cakap, nak order pape pun dia boleh buat delivery ke hotel.



Ni business card dia.
Print screen siap - siap ye.
Tehehheheee. Senang untuk sesapa yang plan nak melancong ke GZ later hiks.






 Terjumpa housing Iphone yang super duper cute.
Borong untuk orang kampung.
:p


Kedai - kedai di Beijing Road ni tutup kul 10 malam. Otw balik hotel, weols jalan kaki jugak. Sekejap jer dalam 10 - 15 minit gitu. Exercise lah sikit. Kata free and easy hehehe. Tup - tup boleh lak terserempak dengan ni hehehe. Sangat open kan ? Heee yarkkks, tetiba kembang tekak... :p





Alhamdulillah, sampai hotel. Phewwwwwww penat macam dah 4 hari duk GZ... Malikha boleh maintain senyum lagi !!!! Uhhh ! Dia kadang - kadang kat sana buat pangai nak berdukung ! Adeh, dia tu bukan 5 kg, tp 15 kg okeh ! Papa - Mama dia lah jadi mangsa, buggy tu rasa nak je Mama duduk, dia lak tolong tolak huh !




Balik hotel boleh lagi supper hihihi....
Pastu debummmmmmmmm zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..





Ok nite.
Esok kite sambaung 3rd day yer :)
Bye !



8 comments:

alyyani said...

seronok baca. sama penat dibuatnye. tp tak nak lepas peluang kan. semua tempat kalau boleh nak pegi. bab kena paksa sampai beli tuh sama lah mcm ladies market kat hongkong ada yg direntap tangan. sabajelah. delivery food sama jugak mcm kat hongkong ada jugak. tp tak amik pun. sabar menanti cerita day 3 :)

alyyani said...

handbag prada kaler pink tu beli tak?

Anonymous said...

best²...tapi pengsan nengok fridge magnet tu...dh le akak pengumpul tegar semenjak 2 menjak ni...kena g sana ni...baru ada sentimental value kan...???

ieedaz @ mama_isha said...

seronok nyeeeeee...tetiba rase nak pegi jugk ler ke sane...hehehe

Mama Likha said...

alyyani : bag prada tu safarah punyer ler hihihi... iye sama penat eh? mcmtu lah bila zte bc hok alya gi hk tu hihihi.. seronoklah. nk pg GZ tak ni ? hiksss

Mama Likha said...

ummiakid : hihi tkkan smpi nak pengsan kak oi.. ada ni, nak ke ?? nak kita pos? hehehe

Mama Likha said...

ieedaz : jom ida ! next year !

MummySISSFI Corners said...

Brapa rm bag prada tu