SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Thursday, April 7, 2011

Cerita Hal Rumah Lagi


Balik dari Bandung, masa dalam flight lagi, dah kena pesan dan warning siap-siap.
Balik Malaysia takleh shopping 3 bulan okey..?
Sapa lagi yang warning kalau bukan my bigboss besar itu kan..?
Hiksss.
Tapi gatal mulut ai, takpe... ''6bulan tak shopping pun takpe!''
Hahahaha.
Kan mulut dah termakan tuan???



Tapi ada ko kisah..? Ada aku kisah..?
Semua tu adalah gurauan semata-mata.
Halah, kat Bandung pun bukan shopping nak rak pun.
Sikit-sikit jer.
Bila balik sini, arghhh nyesal tak beli tu,  nyesal tak beli ni.
Hahaha.
Banyak lagi tak sopeng tau! Ni dah pasang hajat senyap-snyap nak pegi lagi.
Takde lah nak pergi Bandung lagi sorang-sorang, cuma berniat dalam hati ni senyap-senyap. Hahaha.
Syyyhhhhh.. Jangan beritahu si dia saya yer!
Hihihi.



So, last weekend shopping lagi lah kami!!!
Memula, setelkan lagi bab-bab lighting rumah baru nanti.
Sopeng barang rumah dah ada bajet khusus, bajet khas. So tak risau sangat.
Wohhooo.. tak abis-abis lagi bab lampu!
Ingat senang ke nak pilih lampu weh.
Ok now, dah finish dah, padahal actly ada lagi tak finish tau. Argghh tu nanti-nanti lah pulak.
Biarkan mabuk-mabuk lampu hilang dulu, pastu kita cari lagi, Hehehe.



Kali kedua datang kedai Topten Lighting kat Puchong ni.
Kedai lampu yang paling sibuk dalam banyak-banyak kedai yang kami pergi.
Gila ramai. Punggung pun bercium kekadang.
Sebabnya harga sangat murah, dah ada diskaun, boleh lagi mintak kurang, dah nak tulis bil resit bagai, kasi lagi potong seringgit dua.
Sapa tak suka part tu kan!!!?



Mektok tengah pilih wall-light bedroom dia. Apa lagi, mikimouse hotjok-hotjok lah dia!
Tapi takkanlah Mama nak belikan lampu hotjok tu kan.?
Tak comel lansung! Hish!
Hello Kitty oklah jugak. 



Ke hulu ke hilir, punggah memunggah dikedai orang lagak macam kat kedai sendiri!
Hahaha. 
Takpe takde orang marah sebab cute sangat!



 Tapi bila part mengamuk, pecah bekas air mineral dicampaknya!
Pun nasib baik tak kena marah, sebab cute!
Huhuhu. Malikha-malikha.
Molek sangatlah peel tu!



Petangnya, terus ke site.  Nampaknya so far progress dah almost dalam 70%. Wardrobe semua bilik dah dipasang, kitchen cabinet pun dah terpasang, cuma sink bowl, hoob and hods, oven belum dipasanglah, then lagi ada yang nak di adjust sikit lagi. Plaster ceiling box kat wall atas kitchen cabinet tu belum lagi siap then sekarang tinggal bab-bab finishing mana-mana wardrobe yang tak kemas. Banyak yang weols komplen, yelah dorang buat kerja cepat, tapi hasil tak puas hati. Situ tersagat sini terkopek. Apa lah yang nak dikejarkan pun taktahu..? Duit kott??  Hishhh mata duitan betul lah!
Weols tk push pun pasal dateline. Huh!


 

Ni jer yang boleh dishare, yang lain tungguuuuu dan biarkan suprise.
:)
Kecik jer kan rumah weols, sekangkang Malikha jerk.
;p



Pas dah setel ni, nak fikir bab cat mengecat pulak.
Quotation yang weols dapat dari kampeni ni, mahal lah sikit. Bab cat saja dah dekat RM4K.. 
So kalau boleh dapat lagi murah, kan bahagia...?
Siapa-siapa yang tahu or sukarela nak mengecat boleh cakap kat ztee yer hehehe.
Semua bahagian kena cat balik, yelah semua sememh dengan bekas tapak tangan, pintu-pintu semua nak cat, bahagian staircase pun nak cat.


Wrougt-iron grill pun dah siap dan ada sampai pun dirumah tunggu untuk dipasang.
Oh, tak lama lagi lah kan..???
Macam tak sabar dah nak pindah masuk rumah baru bersama semangat yang baru.
Tapi bila tengok kiri kanan, jiran tetangga tak ramai lagi yang berpindah masuk, cuakkk jugak.
Sebelah takde orang, selang 7,8 biji rumah baru ada orang, nun hujung nun ada orang... kira sepi-seram-kesit semua adalah.
Hope dorang-dornag pun cepat lah berpindah kan..?
Weols ni kalau rumah dah siap dalam hujung bulan ni, nak tak nak sebulan lagi macam tu dah boleh move-in dah.
Nak tunggu sampai bila lagi kan..?
Takkan rumah tu pun nak bayar, rumah yang duduk sekrang pun kena bayar kan..?
Bukan ada cop mesin duwettt pong..???!!




Ok, bye! 
Sekian!
TQ for reading.
:)




 






7 comments:

alyyani said...

rumah ztee katne nanti? kitchen cabinet tu panjang nye. puas memasak dgn mektok nanti ni ;)

ayu sleeping said...

cantik la dapur..tersusun je..i like

syafisyifa' said...

ztee,besnya dia nk masuk umah baruuu...tak sabaq nk tggu entri umah baru ztee..

Farah Shamsudin said...

best kan nak masuk rumah baru?? heheee

ariana's said...

Mesti tak sabar nak pindah umah baru kan..teringat akak dulu..pas tu, mesti banyak benda dalam kepala yang nak beli untuk umah baru tu nanti..kalau boleh semua nak serba baru..hehe. Selamat berpindah ke rumah baru..agak2 bila tu?

Ninie said...

wow baru tunjuk skit.. tu pun dah cantik..

Siti said...

guna cat hok bules tanggal tulisan tu..