SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, September 3, 2010

Penggemar Nasi Ayam

Sapa sedia maklum, tahu la saya ni memang tersangatlah penggemar nasi Ayam. Dah lama berangan nak masak nasi ayam dengan sendiri, akhirnya baru lah berjaya. Percubaan pertama lulus dengan jayanya bila saya masak untuk berbuka dua hari lepas dan dapat positive komen dari Mr Papa tercinta. Puas hati, boleh makan puas puas bila masak sendiri ni!



Terima kasih juga pada rakan, Isah yang banyak membantu share dengan saya cara untuk memasak dan menyiapkan nasi ayam ni.



Oleh kerana ada jugak yang bertanya suh share resipi, meh nak kongsi kat sini.


Bahan-bahan:

Ayam
Kiub Pati Ayam
Madu
Sos Tiram
Lada merah
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Marjerin/Planta
Daun Sup
Salad
Tomato
Timun
Serbuk Perasa


Ayam
1. Rebus ayam
2. Simpan air rebusan untuk nasi dan sup
3. Gaulkan ayam bersama 3 sudu makan madu, 3 sudu makan sos tiram dan
garam secukup rasa.
4. Perap, biar lama sikit
5. Goreng dengan api kecil


Nasi
1. Tumis seulas bawang merah yang di mayang bersama halia dan Planta
2. Masukkan bahan yang ditumis ke dalam beras yang telah dibasuh bersih bersama lebihan air rebusan ayam dan daun pandan
3. Masukkan sedikit garam dan 1/2 kepingan kiub pati Ayam
4. Tanak nasi seperti biasa



Sup
1. Tumis bawang merah, bawang putih, dan sedikit halia
2. Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi
3. Masukkan 1/2 kepingan kiub pati Ayam
4. Tambah serbuk perasa dan sesuaikan rasa
5. Tabur daun sup, bila selesai.



Kicap
1. Masak kicap manis seberapa yang anda inginkan
bersama bawang putih yang ditumbuk halus.
2. Masak sekejap di atas api



Air lada
1. Blend bersama 5 batang lada merah, seulas bawang putih,
1/2cm halia, gula dan garam.
2. Masak sekejap bahan yang di blend di atas dapur dan tambah sedikit air masak.





Siap dan hidangkan bersama salad, tomato dan timun. Sudah pasti, satu rumah anda berbau harum dengan Nasi Ayam kalah The Chicken Rice Shop jawabnya. ;) Yang lain saya tak tahu lah, mungkin ada yang lain sikit resipi nya kan...



Takde yang lebih bermakna, bila suami puji sedap dan mula mula dah tanya ''eh, ni beli kat kedai ke?''... Hahahaa, then percaya atau tidak, sampai 3x tambah dan sahur - pun bertambah dua pinggan. Mak aiii.... Alhamdulillah, for me pujian hanya untuk menaikkan semangat so that pashni boleh lagi belajar macam macam masakan sebab saya tak la terror sangat ;)



Nanti nak try masak kat rumah Umi, so Umi lak boleh komen ;)



Sekian..!

1 comment:

Siti Fazilah said...

eh eh eh..patutlah sy terbau nasik ayam 2-3hari ni..ada org masak rupanya..bau sampai cni..