SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Thursday, February 10, 2011

Dentist-Date


Balik KB amek jugak chance berdentist-date dengan Dr Partap.
Lama weh tak jumpa Dr Partap. Actually dah buat appoinment masa balik Raya Puasa, tapi boleh cancel last minute sebab malas nak tinggal handbag-mahal yang masa tu memang tak boleh berenggang langsung.
Handbag-mahal = Malikha.




Kenapa Dr Partap?
Dr Partap is my private dentist yang menjadikan gigi ku dari tidak secantik ini kepada secantik sekarang.
TQ Dr!
Dr Partap memang best even kekadang suka membebel dan banyak cakap potpetpotpet macam mak nenek dan servis memang tip top!
Consultation pun tip top!
Harga pun tip top ke!





Buat braces treatment dari Dec 2006 sampai lah masa preggykan Malikha. Malikha dalam perut 8bulan, braces treatment completed.... Tak sampai pun 3 tahun. Tak sabar nak kahwin, sampai kahwin tak menyempat-nyempat nak tanggal bracket dulu. Huhuhu.... Maka tersengih kambing lah atas pelamin cover gigi besi.



Oh ya, this appoinment untuk scaling dan polishing. One more thing, nak cek bcoz gigi ku kat depan on left side dah ada space or gap sebab apa...? Sebab benda ni ku culas memaikainya.... So teruk kena marah ok dengan Dr.... Balik sekali lagi nanti, kena pegi lagi ngadap beliau, nak betulkan balik gigi aku huhuhu.


Then, wat a suprised masa scaling.... Gusi berdarah oke!!! Scaling dahlah satu hal paling ku tak suka, sakit-sengal tolong lah! My endurance level memang low! Dr dah perli aku...., Sampai menangis nangis tak tahan kena scaling.... n go back pasla berdarah tadi.... Dr bla bla bla..... becoz of pregnancy... n tetiba Dr tanya ''r u expecting...?? Haaaaa!! Dah gusi berdarah satu hal terkejut... Gusi berdarah simptom pregnancy mom kan...? Ayooooooyoo. At now, not sure lagi pregnant ke apa aku ni. Huh.


Ku replied, tak lah Dr.... Oklah, He said gusi berdarah boleh jadi sebab pregnancy, or banyak makan sirrus fruits, so Dr tanya aku again banyak makan limau ke mentang mentang CNY kan.... Aku cakap tak, aku tak jupa limau pun CNY ni...., ok... or yu suka makan jeruk asam, mangga yang berjeruk-jeruk tu.... Im said no... becoz not my feveret pun benda tu.... Or yu selalu minum air gas....? Oh yes...! Yang tu betul.... Suka sangat minum Coke... n Dr advise lepas minum air bergas selalu lah rajin berkumur kumur so that asid tu tak melekat kat gigi coz boleh buat karang gigi dan seterusnya mentidaksihatkan gusi... So motif panjang berjela kat sini, gusi ku tak berapa sihat sebab tu berdarah....* sedapkan hati!


Oh then...., sambil bla bla bla tu... Dr Partap advise me.... Once yu dah ada baby, dont ever ever suapkan ur baby foods yang dari mulut kita ke mulut baby... Becoz at that time we r transferring a bacterias to them... Dr asked me... ''Yu selalu buat ker..? Aku pun macam... oh ye ye... yes memang i tahu... ibu ibu akan selalu buat macam tu... So after this, plissss....dont! Tetambah bila yr baby bibik ke maid ke yang jaga... Or kat nursery... Make sure takde share apa apa dengan others baby/kids or their penjaga... Oh well, betul kan..? Macam sebelum ni tak terpikir kan pasal tu....


Pernah terbaca kat mne tah, supposed baby dah mula boleh checking gigi masa umur kurang dari 1y. Aduyaiii..., belum pun tumbuh gigi nak cek dah..? Pastu satu, ku imagine macam mana lah kalau nak bawak Likha or baby2 ni umpa dentist... Dah sahsah lah meraung tak hengat... Ingat senang ker kan..?


Pastu polish. Bab polishing gigi takpe.. Geli-sedap jer rasa hehehe. Zreeeettttzreettttt.. Polish sana, polish sini. Celah sana, celah sini.... Pas siap baru leh sengih sampai ke telinga. Terasa gigi pun berkilat kilat.. Hahaha.

8 comments:

sW33tdARLiNG said...

kannnn
kita selalu kunyah2 makanan kat mulut sendiri konon nak kasi hancur...

Dong, Dia & Azra said...

Kita pon ada dengar yang kita kena bawa baby ke dentist as soon as gigi dah ada 4 batang....haha! Cam malu je nak wat appointment dengan gigi enam batang tu...huhu...

gee ryder said...

oo ztee pernah pakai braces yer sebelum ni...brape kena tu?
dulu teringin gak nak pakai tapi tak terpakai sbb mhl sgt huhu

Mama Likha said...

sweetdaring : tulah, sebelum ni macam oke jer.. tk concern pun bab tu! hurmm

Mama Likha said...

dong : 6 btg ok lg... cer kalau gusi ajerk..? haha

Mama Likha said...

dong : 6 btg ok lg... cer kalau gusi ajerk..? haha

Mama Likha said...

gee : yup kak.. rm5200 tk termasuk consultation, buat model gigi, pastu yg retainer lepas bracket dibuang tu rm100 atas bawah.. huhu.. knp akk nk pakai gak..? gigi dh ok kan..?

Mama Likha said...

gee : upsss rm1k atas bawah...