SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Thursday, December 30, 2010

Operasi Baru Bermula..


Ahad lepas, pagi pagi lagi dah bertemujanji dengan 'pakar rumah' untuk hal hal
renovation rumah baru nanti.


Baru sketch sikit skit hal kitchen cabinet, wardrobe, extension untuk wet kitchen, extension untuk car porch, plaster ceiling. Kira ni macam big renovation jugaklah bila Papa decided nak buat wet kitchen, dan sambungkan porch. Dah pesan siap siap, jangan lupa green area untuk Mama Likha bercucuk tanam nanti.
Nak tanam pokok lada, bunga bunga.
Ni kena import Tokmi ni jadi gardener ni.
Hehehe.





Baru jer start enjin, hemmm estimated untuk siap smua renovation ni dalam 45 day up to 2months... 
Memang lah 2 bulan, tapi ni bab bab nak pilih design semua ni belum lagi ni.
Mau drag ke 3 bulan...?!
Warrghhhh!!!
Banyak lagi benda yang nak di buat.
Memang banyak benda, sebab satu pun belum buat lagi.
Belum lagi tengok design design yang ID tu nak buat.
Belum lagi buat final decision untuk pemilihan cabinet tu, cabinet ni, wardrobe tu wardrobe ni, jenis gate, jenis grill, pintu depan pun nak tukar, mana nak pilih lagi.
Sebelum buat keputusan tu fighting2 dulu.
Mama nak macamni, Papa nak macam tu.
Hahaha.



Hurrmmm.
Nak gi pilih n beli lampu lampu, kepala paip, kipas, ekon.
Nak pilih color untuk cat dinding, nak pilih tempat nak tempek wall paper. Nak pilih wallpaper lagi.
Tu belum masuk hal furnitures, barang2 kitchen, barang keperluan lain lagi yang nak disumbat masuk nanti.
Pendek kata, dari hal sekecil kuman sampailah ke besar gajah gong lah yang nak kena pikir ni.



Ilmu hal rumah ni pun tak berapa nak ada.
Ni geram ni.
Asek duk belek Anjung Seri, Dapur, Impiana, jer hari hari.
Lama lama makin pening.
:)

Yang penting, kena buat CHECKLIST!!



Jawabnya berlama lamaan lagi lah di sini.
;p




Meh tengok budak ni.
Sekali jenguk, dua kali jenguk, tiga kali jenguk.
Geram nak kobek bag ID tu.
Hahaha.




Well.... Malikha kan suka sangat part kobek kobek bag ni...

Hihihi...



Tengok rumah sebelah pun dah ramai yang mula buat hal renovation.
Agaknya semua tunggu new year 2011 ni nak pindah masuk ni...
:)


Sekian bye!

3 comments:

Mummy Zara Sofea said...

bestnye pindah umah baru...msti cntikk.

alyyani said...

hi malikha, cute nye awak! living hall tu nampak besar tu. sure nak kena fikir macam2. check list tu penting. selamat mendecor rumah :)

Farah Ikin said...

hi malika n mama dia...mesti seronok nak masuk rumah baru dah mendeco nya...rumah ni kat area mana yer?nanti dah siap boleh introduce kan rumah..