SUMTIMES OK TO B A FREN. TQ ;)

Friday, December 16, 2011

Bahagianya Bila Dapat Jejakkan Kaki Ke Pasar


Assalamualaikum...


Mama Likha ni since berhijrah dan duduk di KL, KD dan sekarang Shah Alam, rasanya ni lah pertama kali jejakkan kaki ke pasar. Pendek kata since jadi mak budak dan mak orang ni lah. Pasar sebenar - benarnya nama PASAR. Ni real punya pasar. Hehehe. Biasa ke pasar pagi di Stadium Shah Alam tiap Ahad tu bukan pasar tapi adalah pasar tani. Eh pasar jugak kan ;p .. Dan biasanya kalau membeli barang basah di Giant itu adalah bukan Pasar yer. Tu adalah hypermarket. Ke pasar jugak ? :p


Jadi setelah enam bulan stay di Shah Alam, baru pagi tadi Mama berkesempatan pijak pasar yang femes dikalangan orang Shah Alam yakni Pasar Section 6 Shah Alam. Tak jauh mana pun dari rumah walaupun memang kena masuk highway NKVE jugak. Tapi oleh kerana teringin sangat - sangat dah nak merasa membeli belah di pasar, so ke pasar lah kita.


Kebetulan malamni, my parents akan sampai dari Kota Bharu. So apa lagi. Topap barang basah lah kita like ikan, ayam, daging, seafood, sayur mayur dan ulam - ulaman. Lagipun, masak memasak ni kan adalah kewajipan dan tanggungjawab seorang suri untuk setiap rumahkan.... Apa - apa pun alasan...., masak haruslah diutamakan dan tugas yang wajib ada, barulah lengkap fungsi dan matlamat perkahwinan tu.... Betul tak. Jangan cari alasan untuk tidak memasak melainkan untuk anda berjawab di sana nanti.... Erksssss...... Tah pape ku merapu meraban kan ! Baca jerlah, toksah simpan dalam kepala. Hihihi.


Pagi - pagi lagi dah sampai sini.



Dan seronok sangat tengok, bermacam sayur mayur. Hish rasa semua nak beli dan murah - murah jer.. Ada yang jual seikat RM 1 tapi seikat tu pun banyak macam nak minta di bahagikan dua. Jakun betul aku !


Barang basah makanan laut toksah cakaplah... Segar bugar. Haih !



Beli ikan kembung, ikan selar, ikan cencaru, sotong, udang dan kerang. Haih. Stok untuk lama mana tah ni.




Beli jugak daging dan tulang. Boleh buat sup tulang, ada orang order nak makan sup tulang :)



Tak percaya bila harga sekilo lagi murah dari pasar tani stadium tu.





Balik, penuh fridge ! Hehehe. Yahoo ! Nak masak pun senang hati. Semua bahan ada untuk seminggu dua ni. Lalallalalallalala ~~! Heeee dah macam makcik - makcik dah haku ni. :D..  Entry kisah orang darak tak pernah pergi pasar katakan ! Hiks. 


Okbai !
:)

12 comments:

Farah Shamsudin said...

hahaha.. tak pernah jejak pasar ye mama.. samela kite,tapi baru ni jejak juge.. tapi pasar selayang la.. ape lagi jakun sejakunnya laaa..
en hubby pn bantai gelak je tgk farah jakun.. hahaha.

Dda Ly said...

hehehe :) malikha duk kt ne time ni?? kelakar tgk statement mcm makcik2 dah haku..:P
gini lah kite dah ade anak kan tty? :D

kakchik@ella said...

Bestnyaaaa dpt gi pasar gaya gini. meriah, kan.

akma said...

dulu masa student selalu lunch kat sini, kat kat belah belakang tu ada gerai makan sbb murah. biasalah zaman student dulu, sengkek =P

Papa, Mama & Azra said...

Meriahlah meja makan hari ni eyh. Kebetulan hari ni pon kitorang lalu pasar shah alam tapi lalu je la tak singgah. Kitorang beli lauk kat Econsave. Ztee duduk Setia Alam eyh? Ke Bdr Bkt Raja?

eliyaezlinalias said...

Wahhhhhh ni my feberet pasar neh
sllu g cni pagi ahad ngn MIL~~

Mama Likha said...

farah : haha btullah farah.. rasa mcm jakun sgt tau !!:D

Mama Likha said...

dda ly : malikha tdur lg kt rmh dgn papa die dda. hiks ! btul lah dda rasa mcm dh org tu adah hehehe

Mama Likha said...

kc : hihi kc

Mama Likha said...

akma : erk ! ye ke hehehe....

Mama Likha said...

dong : econsave yg mne mama azra ?

Mama Likha said...

eliya : hehehe. sib baik tk bertembung aritu hiks